Το 7ο Θερινό Σχολείο Συρράκου έχει θέμα τις κοινωνικο-πολιτισμικές προσεγγίσεις της διατροφικής παράδοσης
Το θέµα του φετινού θερινού σχολείου στο Συρράκο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και αφορά τη διατροφή ως κοινωνικό και πολιτισµικό φαινόµενο. Ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης είναι «Τρωγοπίνοντας. Πολιτισµικές και κοινωνικές προσεγγίσεις της (αγρο)διατροφικής παράδοσης». Η τροφή στη σύγχρονη γεωπονική και διατροφική έρευνα, η σχέση της γαστρονοµίας µε τον πολιτισµό και η χρήση και «κεφαλοποίηση» της τοπικής πολιτισµικής διατροφικής παράδοσης είναι οι κεντρικοί θεµατικοί άξονες που διαπερνούν τις φετινές εκδηλώσεις.
Οι δράσεις διοργανώνονται από το τµήµα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας σε συνεργασία µε τον ∆ήµο Βορείων Τζουµέρκων και αρκετούς άλλους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και πολιτιστικούς συλλόγους, µουσεία και επαγγελµατίες της περιοχής. Οι εκδηλώσεις περιλαµβάνουν εισηγήσεις και οµιλίες, εργαστήρια που διοργανώνονται από πανεπιστηµιακούς και επαγγελµατίες της περιοχής αλλά και επιτόπια έρευνα που διεξάγεται από τους φοιτητές.
Ο Ευάγγελος Αυδίκος είναι οµότιµος καθηγητής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας και µας µίλησε για τη φετινή διοργάνωση και τη σύνδεση που αναπτύσσεται µε την τοπική κοινότητα. «Το θερινό σχολείο είναι ένα στοίχηµα για µένα. Υπάρχει µια βιωµατική σχέση που συνδέει την επιστηµονική µας οντότητα και ταυτότητα µε τους ανθρώπους της δράσης και της πράξης. Αυτό µας δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να δηµιουργήσουµε µέσα από τις εκδηλώσεις µια µεγάλη οµάδα και να προσεγγίσουµε µε µακροσκοπική διάθεση τα ερευνητικά ζητήµατα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Η δηµιουργία µιας ενεργής κοινότητας είναι αυτό που δίνει τροφή για έρευνα στην επιστηµονική οµάδα, αλλά και κίνητρο στους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς να συµµετέχουν στη διοργάνωση µε όρους ισοτιµίας. «Συναντιόµαστε µε φοιτητές, µε ντόπιους εργαζόµενους, µε ανθρώπους της δράσης. Αυτό δίνει νέο περιεχόµενο στην επιστήµη και µας δηµιουργεί µια ενσυναίσθηση για το πώς να βλέπουµε τα πράγµατα, πώς να αποβάλουµε τη µονοµέρεια στις προσεγγίσεις µας».
Την τελευταία βραδιά διοργανώνεται κάθε χρόνο ένα µεγάλο λαϊκό γλέντι στο οποίο συµµετέχουν όλοι οι κάτοικοι, χορεύουν και τραγουδάνε. «Οι άνθρωποι που συναντάµε στα χωριά µέσα από τις δραστηριότητες του σχολείου νιώθουν μεγάλη χαρά. Το θέµα µας είναι κάθε χρόνο διαφορετικό. Εχουµε ασχοληθεί µε το νερό, τον τουρισµό, τα πανηγύρια, το περιβάλλον και αρκετά άλλα ζητήµατα. Οι τοπικοί φορείς µε αυτό τον τρόπο κερδίζουν από εµάς και εµείς από αυτούς. Είναι σηµαντικός ο συναισθηµατικός κόσµος που αναπτύσσεται µέσα από τη συµµετοχική παρατήρηση, ενώ στους ανθρώπους µεγαλύτερης ηλικίας προσφέρουµε και έναν τρόπο να αντιµετωπίσουν την αποµόνωση και τη µοναξιά».
INFO
Συρράκο
25-30/08
Αναλυτικά το πρόγραμμα www.dhmosktzoumerkwn.gr