Τροποποιήσεις στον «τρομονόμο» στην τέχνη μετά τις έντονες αντιδράσεις

Τροποποιήσεις στον «τρομονόμο» στην τέχνη μετά τις έντονες αντιδράσεις

Διευκρινίσεις μετά τις έντονες αντιδράσεις αναγκάστηκε να δώσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος σχετικά με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου σχετικά με τα οπτικοακουστικά Μέσα ή αλλιώς όπως χαρακτηρίστηκε πολλάκις, τον «τρομονόμο» στην τέχνη. 

Η δήλωσή του:

«Η τέχνη ως μορφή έκφρασης δεν μπορεί να υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό. Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά Μέσα, επιβάλλει στους παρόχους περιεχομένου την υποχρέωση να αποκλείουν περιεχόμενο που αφορά σε μη αποδεκτές για μία δημοκρατική κοινωνία συμπεριφορές, όπως είναι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο βίαιος λόγος και η προτροπή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη, που αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας, οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις αφορούν τον πάροχο περιεχομένου και όχι τον καλλιτέχνη.

Πολλοί πάροχοι (όπως ενδεικτικά το YouTube), στο πλαίσιο των όρων λειτουργίας που έχουν θεσπίσει, έχουν τη δυνατότητα αποκλεισμού οπτικοακουστικού υλικού, αποκλειστικά σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια.

Επειδή, δεν θέλουμε να υπάρχει ουδεμία παρανόηση, που να οδηγεί σε ανυπόστατες καταγγελίες περί λογοκρισίας, το άρθρο 8 του νομοσχεδίου τροποποιείται ως εξής:

Άρθρο 8

Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος

(Άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13)

«Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».

Αντίστοιχη τροποποίηση θα γίνει και στο άρθρο 32».

Η προηγούμενη διατύπωση ανέφερε:

Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει:

α) να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού,

β) να εμπεριέχουν δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, σύμφωνα με τα άρθρα 187Α ΠΚ, 187Β ΠΚ και 32 έως 35 του ν. 4689/2020 (Α΄103).

Σε δήλωσή της η βουλευτής Αχαΐας και τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, σημείωσε: 

«Μετά την γενικευμένη κατακραυγή των ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού, η κυβέρνηση αναγκάστηκε και πάλι να τραπεί σε άτακτη υποχώρηση. Ωστόσο για μία ακόμη φορά παραδέχτηκε με τον πιο κυνικό τρόπο την στρεβλή και επικίνδυνη για τα δικαιώματα και τη Δημοκρατία, κοινοβουλευτική και νομοθετική της πρακτική.

Ως κυβέρνηση υιοθετήσατε άκριτα μία Οδηγία χωρίς στοιχειώδη σεβασμό στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της ελευθερίας της τέχνης και της καλλιτεχνικής έκφρασης, χωρίς καμία στοιχειώδη προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο και στις ανάγκες της ελληνικής έννομης τάξης και την ελεύθερη έκφραση.

Νομοθετείτε συστηματικά σε βάρος του Πολιτισμού και των ανθρώπων της Τέχνης, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα την περίοδο της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας. Η σημερινή μερική απόσυρση του άρθρου 8 της Οδηγίας και η μεταφορά της ευθύνης στους παρόχους, δεν επιλύει το πρόβλημα. Χρειάζεται να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ακώλυτη καλλιτεχνική έκφραση, η οποία δεν θα περιστέλλεται, ούτε θα διώκεται κατά το δοκούν.

Με την υπαναχώρησή σας, δείχνετε ότι βρίσκεστε σε πλήρη σύγχυση. Ο Πολιτισμός όμως έχει ανάγκη από έμπρακτη στήριξη και καθαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα προάγουν την τέχνη και όχι εκ των υστέρων επισημάνσεις.

Η σύσσωμη και μαζική αντίδραση των ανθρώπων της τέχνης, η ηχηρή αποδοκιμασία προς την κυβέρνηση και τα νομοθετικά της σχέδια που απαξιώνουν και βλάπτουν τον πολιτισμό, ήταν μία ακόμη νίκη ενός χώρου που όσο και αν πλήττεται, ενδυναμώνει τις αντιστάσεις του».

Νωρίτερα πλήθος καλλιτεχνών είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της Αθήνας αντιδρώντας στο επίμαχο άρθρο. 



Documento Newsletter