Τροπολογία Golden Visa: Αναδρομικό «ξέπλυμα» της κομπίνας 40 εκατ. μεταξύ Κινέζων και πρώην αντιπροέδρου Jumbo;

Τροπολογία Golden Visa: Αναδρομικό «ξέπλυμα» της κομπίνας 40 εκατ. μεταξύ Κινέζων και πρώην αντιπροέδρου Jumbo;

Υποψίες και ερωτηματικά προκαλεί η αναδρομική ισχύ της τροπολογίας που φέρει την υπογραφή τριών υπουργών της κυβέρνησης και αφορά την απόδοση Golden Visa σε επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ στην Ελλάδα μέσω POS.

Σχετίζεται η ρύθμιση με την κομπίνα 40 εκατ. ευρώ, στην οποία εμπλέκονται Κινέζοι επενδυτές, ο πρώην αντιπρόεδρος του Jumbo και διευθυντικά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας; Τι απαντά η πρεσβεία της Κίνας.

Ένα χρόνο πριν, ήρθε στην επιφάνεια η κομπίνα 40 εκατ. ευρώ κινεζικής προελεύσεως. Κατά τα δημοσιεύματα, η κομπίνα αφορούσε την παραβίαση της κεφαλαιακής πολιτικής της Κίνας από επενδυτές που αγόραζαν ακίνητα στην Ελλάδα μέσω POS, εξασφαλίζοντας παράλληλα Golden Visa (άδεια διαμονής επενδυτή). Στην υπόθεση εμπλέκονταν η εταιρία ακινήτων, Destiny Επενδυτική, συμφερόντων του πρώην αντιπροέδρου του Jumbo Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, και διευθυντικά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, όπως η Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Οκτωβρίου του 2018, ο κ. Παπαευαγγέλου εντόπιζε τους επενδυτές, τα κεφάλαια των οποίων μεταφέρονταν μέσω POS της Εθνικής Τράπεζας ενώ η προμήθεια της συστημικής τράπεζας άγγιζε το 5%. Κατά τα δημοσιεύματα, το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές της Κίνας αντιλήφθηκαν την κομπίνα και διενέργησαν σχετικό έλεγχο.

Ο σάλος που προκλήθηκε οδήγησε τον Ευάγγελο Παπαευαγγέλου στην παραίτηση από το Δ.Σ. του κολοσσού στον κλάδο των παιχνιδιών, με το Jumbo να παίρνει αποστάσεις από τον πρώην αντιπρόεδρο της εταιρίας μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε. «Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρίας, με τον Ευάγγελο Παπαευαγγέλου να κάνει λόγο -μέσω ανακοίνωσης- για εμπαθή σχόλια και ανακριβείς πληροφορίες συγκεκριμένων ΜΜΕ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά.

Η ύποπτη τροπολογία

Την Τετάρτη κατατέθηκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο η τροπολογία με τίτλο: «Τροποποίηση των νόμων 4251/2014 (Α΄80), 4270/2014 (Α΄143), 4314/2014 (Α΄265)». Μεταξύ άλλων, η τροπολογία -που υπογράφεται από τους Άδωνη Γεωργιάδη, Χρήστο Σταϊκούρα και Τάκης Θεοδωρικάκος- ορίζει ότι το συμφωνηθέν ποσό (σ.σ. άνω των 250.000 ευρώ) για την αγορά ακινήτου από επενδυτή του εξωτερικού «καταβάλλεται στο σύνολό του με δίγραμμη τραπεζική επιταγή σε λογαριασμό πληρωμών του δικαιούχου που τηρείται πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα ή με μεταφορά πίστωσης {…} ή μέσω POS εγκατεστημένου από πάροχο υπηρεσιών πληρωμών, με χρέωση τραπεζικής πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας του αγοραστή».

Η ρύθμιση αυτή καθεαυτή δεν θα προκαλούσε καμία υποψία για πιθανό «κουκούλωμα» της κομπίνας των 40 εκατ. ευρώ αν δεν υπήρχε η αναδρομική ισχύ σε βάθος διετίας! «Όλες οι ανωτέρω διατάξεις καταλαμβάνουν και τις καταβολές που έχουν λάβει χώρα με τους ως άνω τρόπους πληρωμής από 1.1.2017 μέχρι σήμερα» σημειώνεται στην τροπολογία.

Ευλόγως προκύπτουν τα ερωτήματα: Γιατί νομοθετείται η διετής αναδρομική ισχύ; Ποιον εξυπηρετεί; Μήπως υπάρχουν κι άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις πλην της υπόθεσης των 40 εκατ. ευρώ;

50.000 δολάρια ετησίως το όριο εξαγωγής κεφαλαίων από την Κίνα

Απαντώντας σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα, η πρεσβεία της Κίνας υποστηρίζει ότι το ανώτατο όριο εξαγωγής κεφαλαίων για αγορά ακινήτου σε χώρα του εξωτερικού είναι τα 50.000 δολάρια ετησίως!

«Οι κινεζικοί κεφαλαιακοί έλεγχοι, που θεσπίστηκαν το 2017, επιτρέπουν σε άτομα να εξάγουν κατ’ ανώτατο όριο 50.000 δολάρια ετησίως για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό», είναι η απάντηση της πρεσβείας.

«Διευθετούνται οι υποθέσεις του παρελθόντος»

Απευθυνθήκαμε σε μέλος της κυβέρνησης, με άριστη γνώση επί της τροπολογίας, ρωτώντας το στους διάδρομους της Βουλής, γιατί νομοθετείται η διετής αναδρομικότητα. Το μέλος της κυβέρνησης μας απάντησε ότι διευθετούνται υποθέσεις του παρελθόντος, γιατί άνθρωποι είχαν κατηγορηθεί.

Ετικέτες

Documento Newsletter