Με μια σκανδαλώδη τροπολογία η κυβέρνηση φέρνει τα πάνω-κάτω σε εκατοντάδες φορολογικές αποφάσεις, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσει τους «φίλους» της που έχουν… μπλεξίματα με την εφορία.
Συγκεκριμένα, σε τροπολογία που εισάγεται προς ψήφιση, δίνεται η δυνατότητα αναδρομικής διόρθωσης σφαλμάτων σε αποφάσεις της εφορίας που έχουν εκδοθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Η τροπολογία αφορά υποθέσεις πολλών εκατομμυρίων που εκκρεμούν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα διοικητικά δικαστήρια.
Η επιλογή του νομοθέτη για δεκαετή αναδρομικότητα της ρύθμισης σαφώς προβληματίζει, καθώς θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες για τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, είναι προβληματικό πως μια αρχική κρίση της φορολογικής διοίκησης, διορθώνεται με νεότερη ακόμη και σε βάθος δεκαετίας, πριν το ζήτημα κριθεί οριστικά από τη Δικαιοσύνη.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ δίνουν μέσω της συγκεκριμένης τροπολογίας τη δυνατότητα αναδρομικής εξέτασης. Εντούτοις, στην υπόθεση του Documento όπου τού επιβλήθηκε δυσβάσταχτο πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ με ένα εξωφρενικό τέχνασμα που ενοχοποιεί το σύνολο των ΜΜΕ, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφόρων άφησε σιωπηλά να περάσει η προθεσμία για να μην εξετάσει τη δικαιολογημένη ένσταση της εφημερίδας και έτσι το Documento να αναγκάζεται να βρει το δίκιο του στα δικαστήριο, όποτε γίνουν, πληρώνοντας μέχρι τότε κανονικά το πρόστιμο που παρανόμως του επιβλήθηκε.
Η μεθόδευση του οικονομικού στραγγαλισμού του Documento
Το 2021 μια ανώνυμη επιστολή προς την ΑΑΔΕ, ύστερα από πιέσεις, οδηγεί στην έναρξη ελέγχου των οικονομικών του Documento αλλά και του Κώστα Βαξεβάνη. Είχε προηγηθεί άλλη αντίστοιχη αβάσιμη επιστολή το 2019, η οποία ελλείψει στοιχείων δεν οδήγησε σε έρευνα. Σε ελάχιστους μήνες η έρευνα για τον Κ. Βαξεβάνη ολοκληρώνεται χωρίς να διαπιστωθεί οτιδήποτε μεμπτό. Ωστόσο ο φάκελος για το Documento καθυστερεί στην Α΄ ΔΟΥ Αθηνών. Η έρευνα συνεχίζεται για χρόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αλλά και χωρίς να ολοκληρώνεται.
Στις 7 Ιουλίου 2022 ο Κ. Βαξεβάνης με τον δικηγόρο του Γιάννη Μαντζουράνη επισκέφτηκαν την Α΄ ΔΟΥ και ζήτησε να ενημερωθεί για τον έλεγχο, να επισπευσθεί με όποιο αποτέλεσμα, ώστε να μη βρίσκονται η εφημερίδα και οι εργαζόμενοί της σε ομηρία. Ο ελεγκτής που ερευνούσε την υπόθεση, Βασίλης Τόζιος, τον διαβεβαίωσε ότι ο έλεγχος έχει τελειώσει χωρίς να υπάρχει κανένα εύρημα και μέχρι τις 27 Ιουλίου 2022 το πόρισμα θα έχει παραδοθεί.
Η ημερομηνία παρήλθε και το πόρισμα δεν παραδόθηκε. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2022 ο Κ. Βαξεβάνης με επιστολή του στην Α΄ ΔΟΥ ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν του επιδόθηκε το πόρισμα. Η εφορία απάντησε εγγράφως ότι μετά τη θεσμοθέτηση των Ελεγκτικών Κέντρων (ΕΛΚΕ) η υπόθεση πέρασε στο 1ο ΕΛΚΕ. Ο έλεγχος θα γινόταν από τον… ίδιο ελεγκτή Βασ. Τόζιο, ο οποίος είχε μετατεθεί εκεί.
Στις 26 Ιανουαρίου 2023 ο λογιστής της εταιρείας κλήθηκε από τον προϊστάμενο του 1ου ΕΛΚΕ Ηλία Επίσκοπο να παραλάβει το πόρισμα. Ωστόσο όταν πήγε εκεί του είπαν ότι δεν μπορούν να το παραδώσουν επειδή η έρευνα δεν ήταν προτεραιοποιημένη!
Σε επίσκεψή του στο 1ο ΕΛΚΕ για να ζητήσει εξηγήσεις του απάντησαν ότι ο Β. Τόζιος, που διενεργούσε την έρευνα στη ΔΟΥ και στη συνέχεια στο ΕΛΚΕ, ήταν… αναρμόδιος και γι’ αυτό ορίστηκαν νέοι ελεγκτές. Την ίδια περίοδο τόσο το ΣΔΟΕ όσο και η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος απαντούν στον… αναρμόδιο ελεγκτή Βασ. Τόζιο ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος του Documento.
Μάλιστα, έγγραφο που έχει δημοσιεύσει το Documento δείχνει ότι την 1.11.2023 ο προϊστάμενος του 1ου ΕΛΚΕ Ηλ. Επίσκοπος είχε κοινοποιήσει έγγραφο που απέστειλε σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σχετικά με τον έλεγχο του Documento, ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αποδεικνύοντας τους πραγματικούς ενδιαφερόμενους πίσω από τη δίωξη της εφημερίδας.
Στις 9.11.2023 μια νέα ανώνυμη επιστολή φτάνει στην ΑΑΔΕ για να δικαιολογήσει εκ νέου τον έλεγχο και να αποτρέψει την παραγραφή του που έληγε τον Δεκέμβριο του 2023. Ετσι ξεκίνησε έλεγχος από νέο συνεργείο, στο οποίο εστάλησαν εκ νέου χιλιάδες σελίδες στοιχείων.
Ως εκ θαύματος, η ελέγκτρια Αικατερίνη Λυμπεροπούλου μέσα σε λίγες ώρες ερεύνησε και καταλόγισε στο Documento 435.000 ευρώ.
Το Documento καταθέτει άμεσα ένσταση, αποδεικνύοντας με στοιχεία ότι το δήθεν εύρημα είναι μια πάγια εμπορική τακτική όλων των έντυπων ΜΜΕ. Αλλωστε ανακοίνωση της Ενωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων Αθηνών ξεκαθαρίζει ότι η μέθοδος αυτή είναι η πάγια που εφαρμόζεται από όλους.
Το μεγαλύτερο μέρος της ένστασης, παρά τα λεπτομερή στοιχεία που συμπεριλάμβανε, πέφτει στο κενό. Η τελική απόφαση για πρόστιμο που φτάνει τις 250.000 ευρώ ήταν ειλημμένη.
Το πόρισμα υπογράφουν οι Ηλ. Επίσκοπος, Κων/νος Φακλής, Αικ. Λυμπεροπούλου και Ευαγγελία Παπαστεργίου. Το Documento, που θα κινηθεί δικαστικά για να προσβάλει το πρόστιμο, που αφορά μόνο την οικονομική χρήση του 2017, είναι υποχρεωμένο να πληρώσει άμεσα μεγάλο μέρος του. Ο σχεδιασμός είναι να επιβληθούν αντίστοιχα πρόστιμα για κάθε χρονιά που ακολούθησε, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να φτάσει ίσως και τα 2 εκατ. ευρώ.
Η δικαστική δικαίωση του Documento θεωρείται δεδομένη. Μέχρι όμως να τελεσιδικήσει η υπόθεση η εφημερίδα θα έχει οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία.
Διαβάστε επίσης
Τζον Μπον Τζόβι: Η στιγμή που ο θρύλος της ροκ αποτρέπει γυναίκα να πέσει από γέφυρα (Video)
Ούτε ο εμβολιασμός δεν σταμάτησε τη σφαγή των αμάχων στη Γάζα
Ντέγιαν Λόβρεν: Φινάλε στις μεταγραφές για τον ΠΑΟΚ – Πώς έκλεισε το deal στο… 90′ της προθεσμίας
Καιρός: Από την Atena στην Boris με… παρένθεση την Πέμπτη – Τι ακολουθεί τα επόμενα 24ωρα
Ούτε ο εμβολιασμός δεν σταμάτησε τη σφαγή των αμάχων στη Γάζα
Νέες ταινίες: Η σοφία του έρωτα στο μελαγχολικό «Μαζί ξανά» του Στεφάν Μπριζέ