Τροπολογία – «φρένο» στον Κασιδιάρη: Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα βήμα πίσω

Ένα βήμα πίσω, κατά δήλωσή του, έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη από τις επικείμενες εκλογές.

Δείτε επίσης: Τροπολογία-«φρένο» στον Κασιδιάρη κατέθεσε ο Τσίπρας: «Θέλετε τον Κασιδιάρη εκτός νομιμότητας, αλλά όχι τον χρυσαυγιτισμό»

Επί της ουσίας ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες τους υιοθέτησαν μέρος της επιχειρηματολογίας των Αλιβιζάτου-Κοντιάδη ότι τυχόν παραβίαση του Συντάγματος για την αντιμετώπιση των εχθρών του θα αποτελούσε για τους Νεοναζί μεγαλύτερη νίκη από ό,τι η συμμετοχή τους στις εκλογές και ότι είναι ευκταίο η όποια πρόταση να συνδυάσει την τήρηση του Συντάγματος με τον εκλογικό αποκλεισμό των επιγόνων της Χρυσής Αυγής αλλά  «ανάμεσα στον αποκλεισμό των Νεοναζί και τον σεβασμό του Συντάγματος, προτεραιότητα έχει ο σεβασμός του Συντάγματος».

Άλλωστε υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της κατάθεσης ενστάσεις ασυμβατότητας προς την ΕΣΔΑ και αντισυνταγματικότητας της ίδιας της ρύθμισης που θα κριθεί εκ των πραγμάτων διαδοχικά στον Άρειο Πάγο, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Στρασβούργου. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε εκλογικό και πολιτικό χάος αφού θα έθετε σε αμφισβήτηση το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τα σκέφτηκαν καλά όλα τα παραπάνω στην Κουμουνδούρου και όπως είπε ο κ. Τσίπρας το πρωί στη Βουλή «Σε ένδειξη καλής θέλησης κάνω ένα βήμα πίσω». Ποιο ήταν αυτό το βήμα; Η εξάλειψη του προσδιορισμού για νεοναζιστικό – φασιστικό κόμμα και η αντικατάστασή του με τη μη συμμετοχή σε εκλογικό συνδυασμό υποψηφίων που έχουν καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος. «Ως εκεί μπορούμε και πρέπει να πάμε» κατέληξε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Για τα στελέχη κοντά στον Αλέξη Τσίπρα αν  ψηφιστεί η κυβερνητική τροπολογία είναι πολύ πιθανό ο Άρειος Πάγος, την επομένη της προκήρυξης των εκλογών και της κατάθεσης των συνδυασμών, να βρεθεί ενώπιων σωρείας ενστάσεων με ισχυρισμούς ότι τα κόμματα αυτά δεν εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ή ότι υπάρχει μια κρυφή ηγεσία πίσω από την πραγματική, με συμμετοχή προσώπων που έχουν καταδικαστεί για συγκεκριμένα εγκλήματα. Κίνδυνος που έχει επισημανθεί και από τον κ. Κοντιάδη στην επιχειρηματολογία του. Το αποτέλεσμα είναι, εντός 48 ωρών να πρέπει να εξετάσει τις ενστάσεις, να λάβει τις αποφάσεις του και να τις δημοσιεύσει κάτι που είναι ανέφικτο χρονικά και δικαιικά «γκρίζο».

Τέλος, πολιτικά ο κ. Τσίπρας φαίνεται να κάνει ένα ακόμη βήμα (μετά τη στάση απέναντι στο θέμα της ΑΔΑΕ) προς την κατεύθυνση σύμπλευσης με τη λεγόμενη συνταγματική ορθοδοξία όπως αυτή εκφράζεται από κορυφαίους συνταγματολόγους όπως οι κ.κ. Αλιβιζάτος και Κοντιάδης γεγονός που μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει σε προεκλογικό χρόνο.

Διαβάστε επίσης

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβερνητική τροπολογία για Κασιδιάρη