Απολογητικός, απρόθυμος να παράσχει δεσμεύσεις πως η ΕΥΠ δεν έχει παρακολουθήσει υπουργούς και άλλα πρόσωπα που υπάρχουν στις λίστες που αποκάλυψε το Documento τις δύο τελευταίες Κυριακές, και με την αγωνία του να επικεντρώνεται στο πως θα κρατήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη έξω από το κάδρο των παρακολουθήσεων -νόμιμων και παράνομων- εμφανίστηκε ο Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας.
Η στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε την έκπληξη των δημοσιογράφων στην αίθουσα Τύπου, που τον άκουσαν να αποφεύγει επανειλημμένως να δεσμευτεί πως κανένα από τα πρόσωπα που αποκάλυψε το Documento πως αποτελούσε στόχο του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης με τις ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου δεν βρέθηκε και σε «νόμιμη επισύνδεση» από την ΕΥΠ, της οποίας επισήμως είναι αρμόδιος ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Κοιτάξτε, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να γνωρίζουν ποια πρόσωπα είναι σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνεται μόνο όταν υπάρχουν ευρήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές στο ερώτημα αυτό και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν» απάντησε αρχικά σε σχετικό ερώτημα ο Γ. Οικονόμου, προσθέτοντας μονότονα πως «από την άλλη αυτό που η κυβέρνηση κατηγορηματικά επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει καμία κρατική αρχή ασφαλείας που να χρησιμοποιεί αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά».
Αμέσως μετά την απάντησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το εάν ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για το αν υπάρχει νόμιμη επισύνδεση υπουργού από την ΕΥΠ, με την απάντηση του Γ. Οικονόμου να επιτρέπει στα σενάρια να οργιάσουν και να προδίδει τη θέση άμυνας στην οποία βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει νέων αποκαλύψεων.
«Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει και στο παρελθόν και η κυβέρνηση, ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ποια πρόσωπα τίθεται σε διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης. Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται μόνο όταν υπάρχουν ευρήματα. Και τέτοιου είδους ενημέρωση προς τον πρωθυπουργό δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής» ήταν η απάντηση του Γ. Οικονόμου στο ερώτημα, προκαλώντας επιπλέον ερωτήματα.
Λίγα λεπτά αργότερα, το documentonews.gr του έθεσε την αντιφατική στάση του σε σχέση με τα όσα ανέφερε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης το καλοκαίρι για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.
«Τότε, ο πρωθυπουργός είπε πως η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη αλλά ήταν λάθος και θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί. Εσείς λέτε πως για πρόσωπα επιπέδου υπουργικού συμβουλίου ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει εκτός εάν βρεθούν ευρήματα. Δεν έχει αλλάξει κάτι στη διαδικασία στην οποία αναφερόταν το καλοκαίρι ο πρωθυπουργος για την ενημέρωσή του από την ΕΥΠ για πολιτικά πρόσωπα;» ρωτήσαμε τον εκπρόσωπο, με την προσπάθειά του να διαχωρίσει τις «νόμιμες επισυνδέσεις» που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη με «αυτά που έχουν να κάνουν με το από εδώ και μπρος», σε μια εξόφθαλμη κίνηση τακτικής άμυνας του πρωθυπουργικού γραφείου και επιχείρηση νέας απόκρυψης του Κυρ. Μητσοτάκη.
«Αυτό που έχει αλλάξει από του Ανδρουλάκη και μετά είναι ότι βάλαμε και παραπάνω φίλτρο σε ότι αφορά τη διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης. Προσθέσαμε τον δεύτερο εισαγγελέα που είχε αφαιρεθεί από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι θα φέρουμε πολύ σύντομα σε διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη, μια σειρά από παρεμβάσεις εκτός από αυτά που συνδέονται με την απαγόρευση εμπορίας, κατοχής και διάθεσης των κακόβουλων λογισμικών, και για τις νόμιμες επισυνδέσεις, πολύ σημαντικές διαδικασίες που θα αυστηροποιήσουν πολύ τις διαδικασίες σε ότι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά αυτά έχουν να κάνουν με το από εδώ και μπρος» ανέφερε ο Γ. Οικονόμου, διαχωρίζοντας ακόμα πιο ξεκάθαρα αλλά και αυθαίρετα τις δύο περιόδους, πριν και μετά την αποκάλυψη παρακολούθησης Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.
«Η ερώτησή σας ήταν στο παρελθόν. Και επαναλαμβάνω, αυτό που έχω πει πάρα πολλές φορές ο πρωθυπουργός δεν είναι εκείνος που γνωρίζει ποια πρόσωπα μπαίνουν σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ. Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται μόνο σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο εύρημα» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, δίνοντας την αίσθηση πως για το μόνο που ενδιαφέρεται πλέον το πρωθυπουργικό γραφείο είναι να μείνει εκτός κάδρου ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Τέλος, ακόμα πιο αποκαλυπτικά, όταν του ζητήθηκε να διαβεβαιώσει πως πρόσωπα όπως του Νίκου Δένδια, του Κωστή Χατζηδάκη και του Γιώργου Γεραπετρίτη δεν έχουν παρακολουθηθεί με νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ, ο Γ. Οικονόμου επέμεινε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να έχει γίνει, σε πλήρη αδυναμία να διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες παρά μόνο με έμμεσο σχολιασμό των δημοσιευμάτων.
«Επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά. Ο τρόπος με τον οποίο υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο νόμιμων επισυνδέσεων στη χώρα, δεν επιτρέπει στον πρωθυπουργό να γνωρίζει ποιος έχει και ποιος δεν έχει παρακολουθηθεί. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών και της ΕΥΠ το θεσμικό πλαίσιο. Δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αυτά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας έχουν συμβεί. Από την άλλη ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για τις νόμιμες επισυνδέσεις μόνον εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένα ευρήματα. Κάτι το οποίο δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα. Για να μην έχουμε…» κατέληξε στην απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τη συνολική του στάση να προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στην πρωινή δήλωση του Ν. Δένδια, που αποτελεί έμμεση παραδοχή παρακολούθησης και μετρημένα πυρά προς το πρόσωπο του Κυρ. Μητσοτάκη.
«Θα ήθελα, όμως, επιπλέον να πω ότι η συνεργασία μου με τον πρωθυπουργό είναι μια συνεργασία διαρκής και χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη. Έχει παράξει άλλωστε απτά αποτελέσματα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής στην πιο δύσκολη περίοδο. Από εκεί και πέρα δε, με καλύπτει απολύτως η διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι θα χυθεί άπλετο φως» δήλωσε ο ΥΠΕΞ προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ρίχνοντας ευθέως το μπαλάκι των ευθυνών στο γήπεδο του πρωθυπουργού.
Διαβάστε επίσης:
Ποιους και γιατί άκουγε το σύστημα Μητσοτάκη
Οι δικοί του άνθρωποι στον κύκλο της παρακολούθησης
«ΒΗΜΑ», βήμα προς το τέλος Μητσοτάκη
Σκάνδαλο υποκλοπών: Στο στόχαστρο Μητσοτάκη και η ροή δημοσίου χρήματος
Σκάνδαλο υποκλοπών: Η ένοχη σιωπή εντός της ΝΔ και η αγωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη