«Τρομονόμος» και στην τέχνη

«Τρομονόμος» και στην τέχνη

Να αποσυρθεί άμεσα το άρθρο 8 του «νομοσχέδιου Λιβάνιου», ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα και στο Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ). 

Το κείμενο συνυπογράφουν το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και άλλα καλλιτεχνικά σωματεία που καλούν στην Πανκαλλιτεχνική συγκέντρωση την Πέμπτη 11/2, στις 12.00, στα Προπύλαια, διεκδικώντας παράλληλα την ουσιαστική στήριξη των καλλιτεχνών και την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου, το οποίο βρίσκεται στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα που συζητείται την ίδια μέρα στην Επιτροπή της Βουλής.

Συγκεκριμένα με το επίμαχο άρθρο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οποιουδήποτε υλικού που «εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος και δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα». 

Στην πραγματικότητα μιλάμε για έναν τρομονόμο στην τέχνη αφού, στο εξωτερικό, σε χώρες που εφαρμόζεται ήδη, έχουν διωχθεί καλλιτέχνες, επειδή τα τραγούδια τους μιλούσαν κατά των δυνάμεων καταστολής, κατά κυβερνητικών πολιτικών, κατά των τακτικών του Ισραήλ απέναντι στου Παλαιστίνιους κτλ. Ως τρομοκρατία ή υποκίνηση σε αυτή μεταφράζεται οτιδήποτε μη αρεστό και οι καλλιτέχνες μετατρέπονται σε έρμαια τις κάθε κυβέρνησης η οποία μπορεί και νόμιμα πια να λογοκρίνει το έργο τους. 

Ανακοίνωση σωματείων και Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

«Αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα. («ν/σ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα»)

Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8) εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη “να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος και δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα”. Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες.

Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε “Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν” απέναντι στις ειδικές δυνάμεις θεωρούνται έως και “ωραιοποίηση της τρομοκρατίας”!!

Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον “τρομονόμο”, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους!!

Ο “τρομονόμος” υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για “δημόσια απειλή” μέσω διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή ο “τρομονόμος” αναφέρει γενικόλογα “αδικήματα γενικής διακινδύνευσης”, “κατά της κοινής ειρήνης”. Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης τους αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες!

Με βάση το “νομοσχέδιο Λιβάνιου”, πρώην “Πέτσα”, το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα “κατεβαίνει”, αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά.

Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του “νομοσχέδιου Λιβάνιου”, πρώην “Πέτσα”!

Καμία σκέψη για λογοκρισία και εφαρμογή του “τρομονόμου” στην Τέχνη μας».

Documento Newsletter