Τρίτη χρονιά με πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Τρίτη χρονιά με πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Το 2025 βρήκε τα παιδιά στη Γάζα να συνεχίζουν να κινδυνεύουν από τις βόμβες, την πείνα, το κρύο και τις αρρώστιες, χωρίς να υπάρχει αχτίδα φωτός για κατάπαυση του πυρός

Συνεχίζεται η σφαγή στη Γάζα, όπου εκτός από τις βόμβες θερίζουν η πείνα και οι ασθένειες. Σε τεντωμένο σχοινί η κατάσταση στη Συρία

Το νέο έτος βρήκε τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Γάζα στριμωγμένους σε αυτοσχέδιες σκηνές καταυλισμών στις αιματοβαμμένες «ανθρωπιστικές ζώνες», όπου οι φονικές επιθέσεις του Ισραήλ δεν έχουν τέλος. Τουλάχιστον δώδεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Οσοι πάλι επιβιώνουν από τους βομβαρδισμούς αγωνίζονται ενάντια στην πείνα και στις ασθένειες. Μωρά πεθαίνουν από το κρύο το ένα μετά το άλλο, με τελευταίο ένα βρέφος μόλις 20 ημερών, το πέμπτο τις τελευταίες εβδομάδες.

Αντίθετα, στη Δαμασκό οι δρόμοι έσφυζαν από ενθουσιασμό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς για πολλούς Σύριους το 2025 φέρνει ύστερα από περισσότερο από μισό αιώνα μια υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την εικόνα που θα έχει η Μέση Ανατολή το 2025, λαμβάνοντας υπόψη και τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της επερχόμενης κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ, καθώς η περιοχή προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα που προκύπτει από την αποδυνάμωση του «άξονα αντίστασης» υπό την ηγεσία του Ιράν.

Χωρίς ελπίδα εκεχειρίας

Υστερα από περίπου 15 μήνες γενοκτονικού πολέμου από το Ισραήλ με θύματα περίπου 45.700 Παλαιστίνιους, δεν είναι σαφές πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση για τους πολιορκημένους σε Γάζα και Δυτική Οχθη. Εφιαλτικά είναι τα πράγματα στις πόλεις Μπέιτ Χανούν, Τζαμπαλίγια και Μπέιτ Λαχίγια στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου μεγάλο μέρος έχει ισοπεδωθεί. Υποθέσεις φέρουν το Ισραήλ να σχεδιάζει τη δημιουργία κλειστής ζώνης ασφαλείας στο σημείο μετά το τέλος των συγκρούσεων.

Τα δεδομένα της χρονιάς που έφυγε έχουν διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για τρίτη διαδοχική πολεμική χρονιά. Δεν φαίνεται να υπάρχει μέχρι τουλάχιστον το τέλος του Ιανουαρίου –οπότε και ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιστρέψει στο «τιμόνι» των ΗΠΑ– αχτίδα εκεχειρίας στον παλαιστινιακό θύλακα, παρόλο που οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων ξεκινούν πάλι στο Κατάρ.

Οι επόμενοι μήνες θα διαμορφώσουν το μέλλον και στη μετά Ασαντ Συρία. Αν εφαρμοστούν ουσιαστικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις και η διεθνής κοινότητα πειστεί για την ειλικρίνεια των προθέσεων της νέας εξουσίας να δημιουργήσει μια νέα Συρία μακριά από την απολυταρχία του κόμματος Μπάαθ, δεν αποκλείεται να αρθούν οι κυρώσεις και να ξεκινήσει να εισρέει η ζωτικής σημασίας βοήθεια. Σε αντίθετη περίπτωση, ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος για διολίσθηση σε νέα σύγκρουση και νέα ανθρωπιστική κρίση.

Η χειραψία που δεν έγινε

Ωστόσο, η νέα μεταβατική κυβέρνηση του Αχμέντ Χουσεΐν αλ Σαρά αντιμετωπίζει ήδη αντιδράσεις για την ισλαμιστική κατεύθυνση στη σχολική διδασκαλία.

Η πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου δυτικών αξιωματούχων στη Δαμασκό πραγματοποιήθηκε από τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και τον Γάλλο ομόλογό της Ζαν-Νοέλ Μπαρό. Κατά την υποδοχή τους προκάλεσε αίσθηση ότι ο Αλ Σαρά απέφυγε επιδεικτικά να τείνει το χέρι του προς την Μπέρμποκ, ενώ είχε ψυχρή χειραψία με τον Μπαρό. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη μελών της νέας συριακής κυβέρνησης στο εξωτερικό. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας συναντήθηκαν με τον υπουργό Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν για να συζητήσουν το πώς θα υποστηριχθεί καλύτερα η πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Ανδρες του νέου καθεστώτος στη Συρία σε επιχείρηση εντοπισμού υποστηρικτών του Ασαντ στη Χομς

 

Μετά την πτώση του Ασαντ, Ισραήλ και Τουρκία ξεκίνησαν να ακονίζουν τα μαχαίρια τους ψάχνοντας ευκαιρίες στο κενό εξουσίας. Οι χερσαίες εισβολές του Ισραήλ στο συριακό έδαφος έχουν διάφορους στόχους. Αρχικά, τη διασφάλιση στρατηγικών περιοχών, από τις οποίες θα μπορούσαν να εξαπολυθούν επιθέσεις είτε προς τη Συρία είτε προς το Ισραήλ. Ενας άλλος στόχος είναι να δημιουργηθεί ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών και έτσι να αποφύγει «εκπλήξεις». Ακόμη, οι Ισραηλινοί θέλουν να αποκτήσουν διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στο νέο καθεστώς στη Συρία.
Την ίδια στιγμή η Αγκυρα επιδιώκει να αναβαθμίσει τον ρόλο της στη Συρία, προβάλλοντας την Τουρκία ως έναν από τους παράγοντες-κλειδιά στη χώρα. Η προσοχή έχει στραφεί στα βορειοανατολικά εδάφη, όπου σε αντίθεση με την όψιμη ηρεμία που επικρατεί στην υπόλοιπη χώρα, μαίνονται σκληρές μάχες μεταξύ των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Κούρδων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και του υποστηριζόμενου από την Αγκυρα Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA).

Διαβάστε επίσης

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης

Πέντε καμπανάκια από Κομισιόν για την οικονομία – Η κυβέρνηση αγνοεί τα σήματα κινδύνου

Αρχιμανδρίτης στην κόλαση του ΑΤ Ομόνοιας – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας επιβεβαιώνει την επανάληψη των συνομιλιών στο Κατάρ – Αντιδράσεις για το βίντεο Ισραηλινής ομήρου

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοινώνει την πώληση όπλων στο Ισραήλ ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Documento Newsletter