Τρίτη χώρα στον κόσμο στις εξαγωγές όπλων η Γαλλία

Με τις περισσότερες πωλήσεις εξοπλισμών στην Σαουδική Αραβία, η Γαλλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγός όπλων στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του υπουργείου Άμυνας της χώρας για χάρη του κοινοβουλίου, που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη 2 Ιουνίου. Η έκθεση αυτή έχει καθιερωθεί εδώ και είκοσι χρόνια με σκοπό την μεγαλύτερη λογοδοσία και προσφέρει μια ματιά στο εμπόριο εξοπλισμών, στο οποίο η Γαλλία διαχρονικά διαπρέπει.

Με συνολικές εξαγωγές 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, η Γαλλία είναι αρκετά πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες (με 143,6 δισεκατομμύρια ευρώ) και τη Ρωσία (περίπου 41 δισεκατομμύρια ευρώ). Το συνολικό ποσό των γαλλικών εξαγωγών, ωστόσο, μειώθηκε απότομα σε σύγκριση με το 2019, τη χρονιά που το Παρίσι πούλησε όπλα αξίας 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό. Μείωση που εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την κρίση στην υγεία.

Μεταξύ των πιο σημαντικών στοιχείων αυτής της έκθεσης είναι ότι η Σαουδική Αραβία οδηγεί την κούρσα των αγοραστών γαλλικών όπλων το 2020, με παραγγελίες αξίας 704 εκατομμυρίων να συνάπτονται με το βασίλειο των Ουαχαμπιστών. Στη συνέχεια, δεύτερες έρχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εισήγαγαν το 2020 γαλλικά όπλα αξίας 434 εκατομμύρια ευρώ, στη συνέχεια το Μαρόκο (426 εκατομμύρια ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (290 εκατομμύρια ευρώ).

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στο Ριάντ το 2020 αφορούσαν κυρίως αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα, «για προστασία από επιθέσεις drone», και ρομπότ εκκαθάρισης ναρκών, καθώς η Σαουδική Αραβία θεωρεί τον εαυτό της εκτεθειμένο στον Περσικό Κόλπο και τα στενά του Ορμούζ, λόγω της έντασης με το Ιράν. Οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται κυρίως με την πώληση σόναρ. Όσο για το Μαρόκο, οι πωλήσεις εκεί αφορούν συστήματα αεράμυνας, κανόνια Caesar και ελαφριά τακτικά οχήματα.

Ως συνήθως, το υπουργείο Άμυνας υπερασπίζεται την πολιτική εξαγωγών όπλων επιμένοντας στη συμβολή του στη ζωτικότητα της γαλλικής οικονομίας (13% της βιομηχανικής απασχόλησης στη Γαλλία, δηλαδή 200.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας) και σε θέματα κυριαρχίας. Μια πολιτική που ακολουθείται «με τον αυστηρότερο σεβασμό των απαιτήσεων που σχετίζονται με τις εξαγωγές όπλων, σε πλήρη συμμόρφωση με τις αξίες μας και τις διεθνείς δεσμεύσεις μας», επιμένει στο προοίμιο της έκθεσης η υπουργός, Φλοράνς Παρλί.

Ωστόσο, αυτό το ετήσιο έγγραφο εμφανίζεται σε ένα μεταβαλλόμενο πλαίσιο. Οι εξαγωγές όπλων σε χώρες εκτός της ευρωζώνης αμφισβητούνται για αρκετά χρόνια τώρα. Αυτή η… δυσανεξία φτάνει μέχρι του σημείου οι γαλλικές τράπεζες να φαίνονται απρόθυμες να δανείσουν τμήματα της αμυντικής αγοράς, αφού φοβούνται για τη φήμη τους. Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, από το 2018, υπήρξε το σημείο καμπής για την κοινή γνώμη, αφού είχε προηγηθεί μια στρατιωτική εισβολή στην χώρα από μια συμμαχία αραβικών κρατών, επικεφαλής των οποίων ήταν η Σαουδική Αραβία.

Ετικέτες