Τριπλή θηλιά για τα δημόσια νοσοκομεία – Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας άφησε το ΕΣΥ στην τύχη του για να μαζέψει ψήφους

Τριπλή θηλιά για τα δημόσια νοσοκομεία – Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας άφησε το ΕΣΥ στην τύχη του για να μαζέψει ψήφους

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας άφησε το ΕΣΥ στην τύχη του για να μαζέψει ψήφους

Από τη μια είναι οι μόνιμες ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού και από την άλλη οι ευρωεκλογές, για τις οποίες όλα «μπήκαν στον πάγο», αλλά και η δραματική καθυστέρηση στον διορισμό νέων διοικητών υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων. Μια κατάσταση ανεκδιήγητη που καθιστά τις συνθήκες μέσα στο ΕΣΥ άκρως εξαντλητικές για εργαζόμενους και ασθενείς που αναζητούν ιατρική βοήθεια στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Στο κυνήγι του σταυρού ο Αδωνης και οι συν αυτώ

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) μπορεί να καταρρέει, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδόθηκε σύσσωμη σε μπαράζ περιοδειών σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό της γαλάζιας παράταξης στις κάλπες. Ακόμη και οι γενικοί γραμματείς βρίσκονταν σε χωριά και περιφέρειες, επισκεπτόμενοι δήθεν τις μονάδες υγείας ώστε να παρουσιάσουν το κυβερνητικό έργο και να εξαγγείλουν είτε νέες προσλήψεις είτε την κτιριακή αναβάθμιση των δομών. Στόχος βέβαια είναι η συγκέντρωση ψήφων και όχι η ενημέρωση των πολιτών για νέες υπηρεσίες υγείας.

Ετσι όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων μηνών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατέβασε τα μολύβια και δεν διαχειριζόταν ούτε τα βασικά προβλήματα που προέκυπταν στο ΕΣΥ. Παρά τις αμέτρητες διαμαρτυρίες των εργαζομένων σε όποιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας επισκέπτονταν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, η επικοινωνιακή γραμμή που είχαν λάβει ο υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης και οι συν αυτώ παρατρεχάμενοι από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν να επιτίθενται στους εκπροσώπους των σωματείων ότι δήθεν στήνουν προεκλογικές κινητοποιήσεις για να πλήξουν την κυβέρνηση.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι επρόκειτο για μοναδική ευκαιρία για τους εξαντλημένους υγειονομικούς να βγει το θέμα τους στο φως της δημοσιότητας καθώς είναι άγνωστο πότε θα συναντήσουν πάλι κάποιον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Νωπή είναι ακόμη η εικόνα όπου ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον εργαζομένων σε νοσοκομείο όταν επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη, αποκαλώντας τους «κάφρους» και «ασήμαντα ανθρωπάκια». Βέβαια στη συνέχεια έσπευσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ενώ σε νέα διαμαρτυρία εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο κάλεσε στο βήμα τους εκπροσώπους των εργαζομένων που τον αποδοκίμασαν ώστε να επιδείξει δημοκρατικό πρόσωπο.

Το σχετικό βίντεο το είχε αναρτήσει σε όλα τα social media που δραστηριοποιείται σαν ινφλουένσερ, ενώ η απάντησή του έλαβε φυσικά και τη σχετική δημοσιότητα από τα ΜΜΕ που υπηρετούν το σύστημα Μητσοτάκη.

Αγαπηδάκη: Εξήγγειλε τα… ίδια προγράμματα

Από την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ για τις ευρωκάλπες δεν έλειψε ούτε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία «φόρεσε τα καλά της», με τη συμβολή επικοινωνιολόγου προφανώς, και επιδόθηκε στο κυνήγι του σταυρού.

Με ύφος ηγέτιδας η Ειρ. Αγαπηδάκη, έχοντας προφανώς και την «ομπρέλα» του Μεγάρου Μαξίμου, φρόντιζε σε όλες τις περιοδείες της να μιλά για τα προγράμματα των δωρεάν εξετάσεων τα οποία η ίδια έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον δυόμισι χρόνια και δεν τα έχει υλοποιήσει, παρά μόνο τη μαστογραφία και τον έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μάλιστα είναι ενδεικτικό ότι στην απέλπιδα προσπάθειά της να επιδείξει έργο ανακοίνωσε για πολλοστή φορά ενώπιον του πρωθυπουργού το πρόγραμμα «Προλαμβάνω», το οποίο έχει εξαγγελθεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι μόλις την περασμένη Τετάρτη υπογράφηκε η σχετική ΚΥΑ για τις δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, οι οποίες επίσης είχαν ανακοινωθεί εδώ και δύο χρόνια. Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα είναι μόνο στα χαρτιά.

Τελειώνοντας την περιοδεία της η Ειρ. Αγαπηδάκη δεν παρέλειψε να εξαγγείλει και 1.375 προσλήψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), την οποία βέβαια η ίδια έχει εγκαταλείψει ως αρμόδια υπουργός. Οι μισοί Ελληνες εξακολουθούν να μη διαθέτουν προσωπικό γιατρό… χάρη στην άγνοια που έχει η Ειρ. Αγαπηδάκη για το σύστημα υγείας.

Στο ίδιο μοτίβο της εγκατάλειψης του ΕΣΥ εν μέσω ευρωεκλογών κινήθηκαν και τα άλλα δύο πουλέν του Μεγάρου Μαξίμου, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η γενική γραμματέας Λίλιαν Βουδούρη, οι οποίοι ξεχύθηκαν στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας χωριών και πόλεων.

Οι καθυστερήσεις στον διορισμό διοικητών

Η κατάσταση στο ΕΣΥ γίνεται ακόμη πιο δραματική εξαιτίας των καθυστερήσεων που καταγράφονται στον διορισμό νέων διοικητών στις επτά υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας, αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία.

Παρότι η κυβέρνηση διαφήμισε με κάθε τρόπο τον περιβόητο νόμο Κεραμέως για επιλογή στελεχών στο σύστημα υγείας μέσω του ΑΣΕΠ και γραπτών εξετάσεων, μέχρι στιγμής η καθυστέρηση είναι τέτοια που έχουν παγώσει όλα τα νοσοκομεία της επικρατείας. Και αυτό διότι οι υπάρχοντες διοικητές τόσο των ΥΠΕ όσο και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων βρίσκονται σε παρατεταμένη αναμονή για να διαπιστώσουν εάν θα διοριστούν και πάλι στο ΕΣΥ.

Το γεγονός αυτό εντείνει τα προβλήματα στα νοσοκομεία καθώς οι ίδιοι δεν ασχολούνται εδώ και μήνες με τη διαχείρισή τους παρά μόνο με το τι θα γίνει με το εργασιακό τους μέλλον.

Η ίδια η διαδικασία πάντως μέσω ΑΣΕΠ παρουσιάζει τραγικές καθυστερήσεις. Μόνο για την επιλογή των επτά διοικητών των υγειονομικών περιφερειών και των 14 υποδιοικητών ο φορέας είναι ακόμη στον έλεγχο για την έκδοση της δεκαπεντάδας των ονομάτων που προκρίθηκαν στον γραπτό διαγωνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, εντός των ημερών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από το ΑΣΕΠ ο κατάλογος με τους 15 επικρατέστερους υποψήφιους ανά υγειονομική περιφέρεια, από τον οποίο θα προκύπτει και η επτάδα που προηγείται. Θα ακολουθήσει όμως ένα διάστημα ενστάσεων που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες, αν όχι εβδομάδες, αφού θα πρέπει κάθε ένσταση να εξεταστεί ξεχωριστά από τα στελέχη του ΑΣΕΠ προτού συνεχιστεί η διαδικασία με την προσωπική συνέντευξη των επτά επικρατέστερων υποψηφίων.

Με βάση τις εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών, ο διορισμός των διοικητών των ΥΠΕ δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Ιουλίου. Κάτι που σημαίνει ότι η αντίστοιχη επιλογή αλλά και ο διορισμός των διοικητών των νοσοκομείων όλης της χώρας θα διαρκέσουν τουλάχιστον άλλους έξι μήνες. Πολλοί μάλιστα εκτιμούν ότι είναι πιθανό οι πρώτοι διοικητές νοσοκομείων να διοριστούν στο ΕΣΥ ακόμη και μετά τον Δεκέμβριο του 2024.

Οι καθυστερήσεις αυτές θα οδηγήσουν βεβαίως σε παρατεταμένη εγκατάλειψη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αφού μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός τα στελέχη του ΕΣΥ θα προχωρούν σε απλή διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων. Οπως πράττουν και σήμερα. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν ήδη ποιοι θα καθίσουν στις καρέκλες των ΥΠΕ και ειδικότερα σ’ αυτές των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας. Γι’ αυτό εξάλλου το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν έντονες φήμες για το ποιοι θα παραμείνουν με βεβαιότητα στο σύστημα και ποιοι θα αναλάβουν. Αλλωστε το «παιχνίδι» θα παιχτεί στις προσωπικές συνεντεύξεις που θα δώσουν οι υποψήφιοι, στις οποίες η βαθμολόγηση είναι απολύτως υποκειμενική.

Ο διορισμός πάντως των νέων διοικήσεων στο σύστημα υγείας έχει προκαλέσει και εσωτερικές έριδες στην κυβέρνηση. Οπως λένε έγκυρες πληροφορίες του Documento, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως επιδιώκει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ώστε να μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ο δικός της νόμος εφαρμόστηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα της δώσει πολιτικούς πόντους στο παιχνίδι της επόμενης ημέρας.

Ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης από την άλλη θέλει να παραταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ολοκλήρωση του διαγωνισμού, καθώς θεωρεί τον νόμο Κεραμέως ατελέσφορο. Εκτιμά, λένε οι ίδιες πληροφορίες, ότι με τις ρυθμίσεις του δεν μπορούν να επιλεγούν άξια στελέχη για το ΕΣΥ, παρά μόνο όσοι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα και έγραψαν καλά στις εξετάσεις και όχι όσοι έχουν πραγματικές δεξιότητες. Γι’ αυτό και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους με πρόσωπα του περιβάλλοντός του δεν παραλείπουν να ρίχνουν βολές ο ένας στον άλλο.

Δύο νοσηλευτές έως και για σαράντα ασθενείς στο Αττικόν

Στο μεταξύ, όσο τα δημόσια νοσοκομεία είναι αδιοίκητα τόσο παραμένουν χωρίς το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό. Αλλωστε οι διοικήσεις ελάχιστα μπορούν να πιέσουν την κεντρική κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας για να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Οι κομματικά διορισμένοι διοικητές θεωρείται μάλλον απίθανο να κάνουν την… επανάσταση διεκδικώντας περισσότερο προσωπικό προκειμένου να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα. Χαρακτηριστική είναι εξάλλου και η περίπτωση του νοσοκομείου Αττικόν, το οποίο κάθε τόσο διαφημίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως στολίδι του ΕΣΥ.

Η αλήθεια βέβαια απέχει πολύ από την εικόνα που θέλει να μεταφέρει η κυβέρνηση. Με βάση όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Αττικόν, σε καθημερινή βάση αντιστοιχούν μόλις δύο νοσηλευτές ακόμη και σε 40 ασθενείς, αφού οι οργανικές θέσεις του νοσοκομείου παραμένουν κενές εδώ και χρόνια. Με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το σωματείο εργαζομένων για τους μόνιμους νοσηλευτές, ενώ προβλέπονται 816 θέσεις είναι καλυμμένες μόνο οι 522. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων οι προβλεπόμενες θέσεις νοσηλευτών αφορούν παλαιούς, απαρχαιωμένους οργανισμούς του δημοσίου, αφού οι ανάγκες από τότε είναι πολλαπλάσιες με δεδομένο ότι έχουν ανοίξει νέα τμήματα.

Και βέβαια η κυβέρνηση παρουσιάζει ως προσλήψεις και κάλυψη κενών θέσεων τους συμβασιούχους που υπηρετούν στο νοσοκομείο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στο Αττικόν, ενδεικτικά, υπηρετούν 130 επικουρικοί νοσηλευτές και 23 με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε όλο το ΕΣΥ, αποφεύγοντας τις μόνιμες προσλήψεις παρά τις επιτακτικές ανάγκες που καταγραφονται.

Δείτε επίσης: Ο Άδωνης Γεωργιάδης αυτοδιαφημίζεται ενόψει ανασχηματισμού

Η Αγαπηδάκη άλλαξε όρους διαγωνισμού για χάρη φαρμακευτικής εταιρείας – Κουβέντα για την «ταμπακιέρα» από το υπουργείο

Μαρινάκης: «Άγνοια» και για τον φωτογραφικό διαγωνισμό της Αγαπηδάκη για τεστ HPV

 

Documento Newsletter