Τρικυμία και ναυάγια στην Κεντροαριστερά: Μάχη κομματικής επιβίωσης δίνουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Τρικυμία και ναυάγια στην Κεντροαριστερά: Μάχη κομματικής επιβίωσης δίνουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Χωρίς πολιτικό σχέδιο, με αρχή, μέση και τέλος ως στόχευση έστω, δεν είναι εύκολο να προχωρήσει οποιοσδήποτε σε πολιτικές συνθέσεις, πολλώ δε μάλλον στον κατακερματισμένο κεντροαριστερό χώρο. Αυτό έγινε πιο εμφανές όχι τόσο με επίκεντρο την άρνηση του ΠΑΣΟΚ σε προσκλητήριο διαλόγου για προοδευτικές συνεργασίες, αλλά κυρίως λόγω του… διά ταύτα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος προβάλλοντας ότι μετά τις όποιες συζητήσεις για κοινά σημεία, μετά την προγραμματική σύγκλιση, έρχεται στο τέλος του δρόμου το κοινό εκλογικό σχήμα ως πόλος απέναντι στη ΝΔ.

Αυτό το… διά ταύτα αποτελεί το κρίσιμο (εξωτερικό) στοιχείο που οδήγησε στο ναυάγιο τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της 10ης Απρίλη της Νέας Αριστεράς και δυναμίτισε την Κεντρική Επιτροπή (12-13 Απρίλη).

Πολιτική διάσταση

Σε εκείνη τη συνεδρίαση έγινε κάτι πρωτοφανές στην ιστορία των πολιτικών κομμάτων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. Μειοψήφησε ο πρόεδρος του κόμματος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης απέναντι σε πρόταση την οποία στήριξε ο γραμματέας της ΚΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Το βράδυ εκείνο κυριάρχησε αυτή η πολιτική διάσταση και μάλιστα άνοιξαν συζητήσεις για την ηγετική εκπροσώπηση την επόμενη μέρα! Οπως λένε στελέχη του χώρου, έχει τεθεί εκ των πραγμάτων το ζήτημα της συνύπαρξης προέδρου και γραμματέα με διαφορετική πολιτική κατεύθυνση. Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου στην πλειοψηφία τους και μεγάλο τμήμα της Κεντρικής Επιτροπής προτάσσουν τις κοινωνικές και πολιτικές πρωτοβουλίες με προγραμματικό χαρακτήρα για τη διερεύνηση του αν υπάρχουν συμβατές θέσεις σε μείζονα ζητήματα μεταξύ όλων των κομμάτων του προοδευτικού χώρου. Χωρίς το… διά ταύτα. Στελέχη όπως ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλ. Χαρίτσης, η Εφη Αχτσιόγλου,ο Νίκος Μπίστης, ο Νίκος Βούτσης κ.ά. και η κοινοβουλευτική ομάδα (με εξαίρεση τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και σ’ έναν βαθμό την Πέτη Πέρκα) επιζητούν να ξεκινήσει διάλογος άμεσα και να υπάρξουν προγραμματικές συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ και με όποια κόμματα και σχήματα θέλουν να μετάσχουν στην προσπάθεια για να διαμορφωθεί ένας προοδευτικός πόλος και ουσιαστικά στο τέλος της διαδρομής να συγκροτηθεί ένα κοινό εκλογικό σχήμα.

Ως επίδικο το κοινό εκλογικό σχήμα δεν άναψε φωτιές σε άλλα σχήματα που μετέχουν σε διεργασίες για συγκλίσεις, π.χ. Πράττω – Κόσμος. Προκάλεσε ανατριχίλες όμως και σε στελέχη που κινούνται και εντός της Κουμουνδούρου και σε χώρους που προέρχονται από τα σπλάχνα της. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά δίνουν μάχη επιβίωσης του κομματικού κελύφους τους και παράλληλα επιχειρούν να εμφανιστούν ως φορείς συγκρότησης ενός πολιτικού μετώπου για εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο επισπεύδων για προοδευτική σύγκλιση, έχοντας πλέον διά στόματος Σωκρ. Φάμελλου καθορίσει ότι μετά το Πάσχα θα επιδιώξει με βάση τις 10+1 προτάσεις για μείζονα ζητήματα ως πλαίσιο να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες με όποιον θέλει να υπάρξει προοδευτική συνεργασία. Ο Παύλος Πολάκης παρεμβαίνει όποτε κρίνει στη λογική ότι πρωτεύον για τη συνεργασία είναι το προγραμματικό πλαίσιο.

Καλεί για νέο ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει και στη διαμόρφωση ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ με τη διεύρυνση (ήδη συγκροτήθηκε Κεντρική Επιτροπή Επανεκκίνησης και Αναγέννησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με 730 μέλη) που ουσιαστικά μπορεί να αλλάξει και τις εσωκομματικές ισορροπίες υπέρ της πλειοψηφίας.

Ηδη ο Σωκρ. Φάμελλος καλεί πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλες προσωπικότητες με κοινωνικό κύρος να μπουν στο κόμμα και υπόσχεται ότι θα αξιοποιηθούν κομματικά. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι δεν θα ανεχθεί «καμία υπονόμευση από προσωπικές στρατηγικές» και για τον λόγο αυτό, όπως είπε στην εκδήλωση της 10ης Απρίλη για την Επιτροπή Επανεκκίνησης, κατέθεσε ήδη στην Πολιτική Γραμματεία προτάσεις για το νέο καταστατικό. Μια από αυτές είναι να καταργηθούν οι τάσεις και οι προσωπικές και περιχαρακωμένες ομαδοποιήσεις, οι οποίες λειτουργούσαν για την επιβίωση εσωκομματικών μηχανισμών.

Πάντως, αν και επέστρεψαν σημαντικά πρόσωπα που είχαν αποστασιοποιηθεί από την Κουμουνδούρου, όπως ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο ιατρός και αντιστασιακός κατά της χούντας Νίκος Μανιός κ.ά., δεν ήταν πολλοί οι προερχόμενοι από άλλους πολιτικούς χώρους. Στην εν λόγω επιτροπή εντάχθηκε ο Νίκος Νυφούδης, πρώην βουλευτής με το Ποτάμι και νυν δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, και δύο στελέχη που αποχώρησαν πρόσφατα από το ΠΑΣΟΚ, η πανεπιστημιακός ΕΚΠΑ Μαριζέτα Αντωνοπούλου και ο δικηγόρος Δημήτρης Μελίδης.

*Το άρθρο δημοσίευτηκε στην εφημερίδα Documento την Κυριακή 13 Απριλίου

Διαβάστε επίσης

Η βάση του ΠΑΣΟΚ βράζει, ο Νίκος Ανδρουλάκης διχάζει – Βαριά η ατμόσφαιρα στην ΚΟ και στις οργανώσεις

Οι κατσαρίδες της υπόγας

Δώρο Πάσχα 2025: Μέχρι πότε η προθεσμία καταβολής – Πώς να το υπολογίσετε

Χωρίς ταξί σήμερα η Αθήνα – 24ωρη απεργία για τις λεωφορειολωρίδες

Documento Newsletter