Δίχως πολιτικό αφήγημα που να δημιουργεί αισιόδοξη προοπτική στην έναρξη της νέας πολιτικής χρονιάς ανέβηκε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ο αποτυχημένος ανασχηματισμός ακύρωσε την πολυδιαφημισμένη «επανεκκίνηση της κυβέρνησης».
Η κυβέρνηση βγαίνει βαριά πληγωμένη από το καλοκαίρι, ενώ το προσωπικό προφίλ του πρωθυπουργού έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα. Οι πυρκαγιές και το 1,2 εκατομμύριο στρέμματα καμένων δασών και καλλιεργειών αποδόμησαν ό,τι είχε απομείνει από το «επιτελικό κράτος».
Κάηκαν στις πυρκαγιές
Προτού σβήσουν οι εντυπώσεις από τις πυρκαγιές η κυβέρνηση υφίσταται τα επίχειρα των πράξεών της στο πεδίο της αντιμετώπισης της πανδημίας, η οποία επανακάμπτει. Η επιχείρηση «Ελευθερία», όπως βαρύγδουπα βάφτισε το σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού, απέτυχε όπως δείχνει το ποσοστό των εμβολιασμένων, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν ξεπεράσει το 60% του πληθυσμού και φυσικά απέχουν σημαντικά από το τείχος προστασίας που είχε εγγυηθεί ο Μητσοτάκης ότι θα επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι.
Από αύριο τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα με την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού από τους εμβολιασμένους στους χώρους εργασίας και τους ποικίλους περιορισμούς και αντίμετρα για τους μη εμβολιασμένους, που ισοδυναμούν με συγκαλυμμένη επέκταση της υποχρεωτικότητας στο σύνολο του πληθυσμού. Τα μέτρα για το άνοιγμα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς προκαλούν ανησυχία σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς καθώς βρίθουν αντιφάσεων. Η κυβέρνηση επέλεξε την επιβολή αντί της πειθούς και της προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα το κύμα των κοινωνικών αντιδράσεων να εντείνεται, όπως δείχνουν και τα ογκώδη συλλαλητήρια των αντιεμβολιαστών.
Η χαριστική βολή δόθηκε από την πλήρη αποτυχία του ανασχηματισμού, που έπληξε καίρια την προσωπική εικόνα του πρωθυπουργού – άλλωστε ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστική του προνομία. Η προσωπική απαξίωση ήρθε να προστεθεί σε ένα καλοκαίρι που ο πρωθυπουργός κάθε Σαββατοκύριακο έπαιζε κρυφτό για να μη φανούν οι παρατεταμένες διακοπές του. Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τόσο εκτεταμένο κύμα άμεσης αποδοκιμασίας από τους πολίτες. Η φθορά αντανακλάται και στις πρώτες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις του Μαξίμου, που σύμφωνα με πληροφορίες δείχνουν σημαντική πτώση της ΝΔ και αντίστοιχη μείωση της ψαλίδας τόσο μεταξύ των δύο κομμάτων όσο και μεταξύ των αρχηγών. Γι’ αυτό, λένε πάντα κάποιες πληροφορίες, δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Το πρώτο κύμα δημοσκοπήσεων της νέας πολιτικής χρονιάς θα δημοσιοποιηθεί μετά την παρουσία στη ΔΕΘ στην οποία έχουν ποντάρει.
Ακρίβεια με φοροελαφρύνσεις
Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να μετατρέψει τη φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε απόπειρα επαναφοράς της «επιτελικής» αισιοδοξίας. Αλλά φευ! Οι αυξήσεις στο ρεύμα και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά ακύρωσαν το κλίμα αισιοδοξίας και ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να κινηθεί αμυντικά και να εξαγγείλει μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών και την προστασία των εισοδημάτων. Ακόμη κι έτσι όμως ο πρωθυπουργός τόσο με την ομιλία του το Σάββατο όσο και με τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής επιχειρεί με τη συνεργασία γνωστών και μη εξαιρετέων ΜΜΕ να εμφυσήσει αισιοδοξία και να δημιουργήσει προσδοκίες για την επόμενη χρονιά.
Συνολικά ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται να ποντάρει στο χαρτί της ανάπτυξης και της καλής πορείας της οικονομίας ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Αυτό εξυπηρετούσε άλλωστε και η παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα των στοιχείων που δείχνουν την ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 στο 16,2% του ΑΕΠ και τροφοδοτούν την αντίστοιχη θριαμβολογία της κυβέρνησης και των φιλικών της μέσων ενημέρωσης. Τα φετινά στοιχεία επιβεβαίωσαν τη θεωρία του ελατηρίου για την οικονομία: μετά τη βαθιά ύφεση του 2020 ακολούθησε έκρηξη το 2021. Η κυβέρνηση αντιπαρέρχεται την υψηλή ανεργία καθώς και το γεγονός ότι η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και υψηλότερη από άλλες. Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός ότι η ακρίβεια θα απορροφήσει τα οφέλη της ανάπτυξης και θα εξανεμίσει τα αποτελέσματα από τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, των άμεσων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών στα εισοδήματα.
Στο επίκεντρο η νέα γενιά
Σε κάθε περίπτωση ο προγραμματισμός ενόψει ΔΕΘ προέβλεπε ότι ο πρωθυπουργός θα έκανε έναν απολογισμό της διετίας και κυρίως θα πρόβαλλε ότι υλοποιεί τη δέσμευσή του για ισχυρή ανάπτυξη και μείωση των πάσης φύσεως φορολογικών επιβαρύνσεων. Θα απαντούσε έτσι και στην κατηγορία του Αλέξη Τσίπρα ότι εξαπάτησε τη μεσαία τάξη. Από το Μέγαρο Μαξίμου προβάλλεται ότι «στο επίκεντρο είναι η νέα γενιά». Στο πλαίσιο αυτό στο επικοινωνιακό επίπεδο έπεσε και η πρόταση να βάλουν στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο στις πρώτες δύο σειρές νέους και μετά την τρίτη σειρά να ακολουθήσουν οι υψηλοί προσκεκλημένοι, κάτι που αρχικά τουλάχιστον προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των… μετακινούμενων.
Η συγκράτηση της φθοράς και ενδεχομένως η ανάκτηση του χαμένου εδάφους του καλοκαιριού κρίνονται απαραίτητες από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου καθώς το 2022 μπορεί να αποδειχτεί χρονιά εκλογών, είτε την άνοιξη, όπως προέβλεψε ο Τσίπρας, είτε τον Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά αντιμετώπιση της επιθετικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης εμφανίζεται εκνευρισμένος από τις «συνεχείς επιθέσεις στο πρόσωπό του και στην οικογένειά του», όπως αναφέρουν συνεργάτες του, τις οποίες απ’ όπου κι αν εκδηλώνονται τελικά χρεώνει στην Κουμουνδούρου. Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει, δεν «ασχολείται μεν με τον κ. Τσίπρα αλλά δεν θα μένουν και αναπάντητες οι προκλήσεις».