Τριγμοί στη «γαλάζια» πολυκατοικία

Τριγμοί στη «γαλάζια» πολυκατοικία

Οι χειρισμοί στο θέμα των Σκοπίων και οι κινήσεις για δεξιά… Λέγκα προκαλούν πονοκέφαλο στον Κυριάκο

Βόμβες έτοιμες να σκάσουν στα χέρια του προέδρου της ΝΔ αποδεικνύονται το σκοπιανό και τα κεντροδεξιά και δεξιά κόμματα που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα. Το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ φαίνεται ότι δοκιμάζει τις αντοχές της δεξιάς πολυκατοικίας. Εξίσου σημαντικό πρόβλημα όμως για την ηγετική ομάδα του Μοσχάτου είναι και το διαζύγιο που έχει πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κεντροδεξιά και το σφιχταγκάλιασμά του με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του.

Στη ΝΔ είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για όλα αυτά και, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, φοβούνται πως η ίδρυση νέων κομμάτων από τις σάρκες και την ψυχή της ΝΔ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μίνι διάσπαση. Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι χρυσοπληρωμένοι συμβουλάτορές του που ήταν «σίγουροι» ότι το μακεδονικό ζήτημα θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση λόγω της γνωστής θέσης του Πάνου Καμμένου, τώρα είναι σαν βρεγμένες γάτες. Και αυτό γιατί έχουν καταλάβει ότι όταν και όποτε έρθει το θέμα στη Βουλή είναι βέβαιο πως θα ψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές. Το ερώτημα λοιπόν που τους βασανίζει είναι τι θα κάνουν ως κόμμα στην περίπτωση που η συμφωνία περιλαμβάνει αλλαγή του συντάγματος του γειτονικού κράτους και ονομασία erga omnes.

Σε δύσκολη θέση ο Μητσοτάκης

Τα δεδομένα που έχει μπροστά του ο πρόεδρος της ΝΔ είναι τέσσερα και όλα πεντακάθαρα.

1 Η ξεκάθαρη θέση του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει τονίσει επανειλημμένως –τηλεφωνικώς και διά ζώσης– στον επικεφαλής της ΝΔ ότι πρόταση που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία δεν μπορεί να υποστηριχθεί από το κόμμα τους. «Με μένα στη ΝΔ κάτι τέτοιο δεν μπορεί να περάσει και δεν θα περάσει» λέει χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του ο Αντ. Σαμαράς.

2 Ο Κώστας Καραμανλής, ενώ μέχρι πρόσφατα δεν ήταν αρνητικός στο erga omnes και στην αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων (μην ξεχνάμε εξάλλου και το κατ’ ευφημισμόν βέτο που έθεσε το 2008 στο Βουκουρέστι), αίφνης έχει περίπου συνταχθεί με τη γραμμή Σαμαρά. Βάζει βέβαια κάποιους αστερίσκους, αλλά επί της ουσίας συμφωνεί με τον «ομόλογό του» στη ΝΔ. Την ίδια άποψη έχουν φυσικά και όσοι βουλευτές ανήκουν στην καραμανλική ομάδα.

3 Η Ντόρα Μπακογιάννη στο μακεδονικό θέμα έχει μείνει απελπιστικά μόνη στη ΝΔ, αλλά τουλάχιστον είναι συνεπής. Μέχρι τέλους, που λέει για άλλα θέματα και ο «φίλος» της Αντ. Σαμαράς. Η Ντ. Μπακογιάννη είναι φανατικά υπέρ της εθνικής θέσης, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, για χρήση του ονόματος έναντι όλων και συνταγματικές αλλαγές. Με ενδιαφέρον αναμένεται συνεπώς η στάση που θα κρατήσει στην ψηφοφορία. Και μπορεί ο σύμβουλος του Κυριάκου Τάκης Θεοδωρικάκος να δηλώνει ότι θα τεθεί θέμα κομματικής γραμμής, ωστόσο η Ντόρα έχει αποδείξει πως δεν την πολυνοιάζει το πολιτικό κόστος. Το έκανε το 2010 όταν ψήφισε το πρώτο μνημόνιο και διεγράφη από τον Σαμαρά.

4 Ο πρόεδρος της ΝΔ, που υποτίθεται παίρνει τις τελικές αποφάσεις, είναι διχασμένος. Από τη μία φλέρταρε εντόνως με την ιδέα να ψηφίσει η ΝΔ πρόταση που θα έρθει στη Βουλή και θα περιέχει δύο όρους: σύνθετη ονομασία και erga omnes. Στη συνέχεια και αφού πρώτα εισέπραξε την άρνηση και την οργή του Σαμαρά, άλλαξε τροπάρι και άρχισε να λέει εκείνα τα ωραία μητσοτακικά που είναι διά πάσαν χρήσιν. «Ναι, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, αλλά η κακή κυβέρνηση που δεν μας ενημερώνει, που κάνει μυστική διπλωματία…» και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Κάπως έπρεπε να δικαιολογήσει την κωλοτούμπα του και βρήκε (!) αυτήν τη θεωρία. Την ίδια ώρα η Ντ. Μπακογιάννη προσπαθεί να τον μεταπείσει λέγοντάς του ότι δεν μπορεί στο όνομα του λαϊκισμού και της εθνικής υστερίας που διαπερνά –ελέω Σαμαρά– τη ΝΔ να βάλει την παράταξη στο περιθώριο και εκτός εθνικής γραμμής.

Η δεξιά… Λέγκα

Σε ισχυρό πονοκέφαλο για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν εξελιχθεί οι προσπάθειες στελεχών της ΝΔ ή προερχόμενων από τη ΝΔ να δημιουργήσουν νέα κόμματα. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν στελέχη με κεντροδεξιές αναφορές να έχουν δώσει τα χέρια ακόμη και με στελέχη που ενίοτε αλληθωρίζουν προς την ακροδεξιά για να προχωρήσουν στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στο νέο κόμμα θα συμμετέχουν, ή φέρονται ότι θα συμμετέχουν, οι Κατερίνα Παπακώστα, Ευάγγελος Αντώναρος, Νίκος Καραχάλιος, Βασίλης Καπερνάρος, Τάκης Μπαλτάκος, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Νίκος Τσιαρτσιώνης, Νίκος Νικολόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Κυριάκος Βελόπουλος, τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας ΡΕΥΜΑ Θανάσης Σκορδάς και Μανώλης Αγγελάκας, καθώς και πολλά ακόμη κεντροδεξιά η δεξιά στελέχη.

Τα ονόματα τα συγκεντρώσαμε έπειτα από συζητήσεις που είχαμε με κάποιους από τους συμμετέχοντες στις διεργασίες. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο Σ. Τσιτουρίδης, παρότι διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα στελέχη, φαίνεται ότι σε αυτήν τη φάση δεν θα συμμετάσχει στο νέο πολιτικό μόρφωμα. «Πρώτος στόχος για εμάς στο Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών είναι οι ευρωεκλογές» δηλώνουν στο Documento από το περιβάλλον του πρώην υπουργού. Στις συζητήσεις για τη δεξιά «Λέγκα» συμμετέχουν, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, και μερικά στελέχη που κάποτε πορεύτηκαν με τον Αντ. Σαμαρά.

Documento Newsletter