«Όλοι πιστεύαμε, ότι θα τον είχαμε για καιρό ακόμη πλάι μας. Ο γιατρός του, μας διαβεβαίωνε ότι θα πάρει χρόνο μέχρι το τέλος, αλλά εμείς που τον ζούσαμε το καταλαβαίναμε πως πλησιάζει η ψυχρή ώρα…», είχε πει ο φίλος του Μέρκιουρι, Πίτερ.
Ο Φρέντι Μέρκιουρι είχε σταματήσει την φαρμακευτική αγωγή εδώ και καιρό. Είχε αποχαιρετίσει τους φίλους του έναν έναν, την οικογένειά του και περίμενε στωικά το μοιραίο. Ενώ είχε ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως δημόσιο πρόσωπο, τις τελευταίες μέρες του ήθελε να τις περάσει όσο το δυνατόν πιο ιδιωτικά και έτσι έγινε.
Από τις 10 Νοεμβρίου φαινόταν ότι οι δυνάμεις του τον εγκατέλειπαν χωρίς έλεος. Στις 24 Νοεμβρίου το πρωί ο Φρέντι Μέρκιουρι έκλεισε τα μάτια του για να μην τα ανοίξει ποτέ ξανά. Επίσημη αιτία θανάτου: βρογχοπνευμονία λόγω των επιπλοκών του AIDS. Την ίδια στιγμή μια απέραντη σιωπή σκέπασε το σπίτι του στο Garden Lodge… H φωνή που έκανε τον κόσμο να ριγεί και να εκστασιάζεται δεν θα ακουγόταν ποτέ πια…
Ο Φρέντι Μέρκιουρι είχε γεννηθεί ως Φαρόκ Μπουλσάρα στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946 στη Ζανζιβάρη, ένα αφρικανικό νησί που τότε ήταν βρετανική αποικία και σήμερα ανήκει στην Τανζανία. Ήταν ένας από τους πιο χαρισματικούς ροκ τραγουδιστές όλων των εποχών με ξεχωριστή – δυναμική παρουσία πάνω στη σκηνή και με το τεσσάρων οκτάβων εύρος της φωνής του να τον κάνει μοναδικό! Ο Μέρκιουρι έγινε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος των Queen το 1970 πλάι στους Μπράιαν Μέι (κιθαρίστας) και ο Ρότζερ Τέιλορ (ντράμερ). Το 1971 προστέθηκε και ο μπασίστας Τζον Ντίκον.
Η τελευταία φωτογραφία του Φρέντι Μέρκιουρι στο στο Garden Lodge
Τα τρία πρώτα άλμπουμ τους πέρασαν απαρατήρητα. Το τέταρτο όμως, το «A Night at the Opera» ήταν η επιτυχία που τους χάρισε το στέμμα. Το τραγούδι Bohemian Rhapsody ήταν ξεχωριστό και έμελλε να γίνει ένα από τα πιο θρυλικά τραγούδια όλων των εποχών· το 1975 παρέμεινε εννέα εβδομάδες Νο1 στα charts της Αγγλίας και άλλες έξι το 1991, μετά τον θάνατο του Μέρκιουρι! Οι Queen καθιερώθηκαν στην παγκόσμια μουσική σκηνή και οι επιτυχίες τους έγιναν διαχρονικές: Τα Somebody to Love, We Will Rock You, We Are the Champions, Another One Bites the Dust, I Want to Break Free, Radio Ga Ga και Under Pressure είναι μερικά μόνο από τα θρυλικά κομμάτια τους.
Το 1981, οι Queen εμφανίστηκαν μπροστά σε 231.000 φανς τους σε ένα στάδιο στο Σάο Πάολο και έσπασαν ένα παγκόσμιο ρεκόρ για εκείνη την εποχή. Το συγκρότημα όμως δεν έμεινε μόνο σε εκείνη την θρυλική εμφάνιση, καθώς το 1985 ακολούθησε το σετ του Live Aid, όπου κατάφερε να καθηλώσει ένα κοινό 70. 000 ατόμων στο στάδιο του Wembley και δύο δισεκατομμύρια θεατές που παρακολουθούσαν το Live Aid από την τηλεόραση τους. Αυτή η συγκλονιστική συναυλία 21 λεπτών έμεινε στην Ιστορία.
Ο Μέρκιουρι διαγνώστηκε με AIDS στα τέλη του Απριλίου του 1987. Στις 23 Νοεμβρίου του 1991 ο τραγουδιστής το ανακοίνωσε στον Τύπο και την επόμενη μέρα έφυγε από την ζωή.
Ορισμένα facts για τη ζωή του
1. Το όνομά του το άλλαξε, από το σχολείο ακόμα, από Φαρόκ σε Φρέντι και έτσι ήταν γνωστός σε όλους.
2. Το επίθετό του άργησε να το αλλάξει. Σύμφωνα με τον Μπράιαν Μέι, ο Φρέντι επέλεξε το καλλιτεχνικό του επίθετο εμπνευσμένος από το τραγούδι των Queen My Fairy King, που έγραψε ο ίδιος το 1973. Οι στίχοι του περιλαμβάνουν τις γραμμές, «Mother Mercury, look what they have done to me… I cannot run, I cannot hide» (Μητέρα Μέρκιουρι, κοίτα τι μου έχουν κάνει… Δεν μπορώ να τρέξω, δεν μπορώ να κρυφτώ.) Είπε στον Μπράιαν ότι η μητέρα σε αυτό το τραγούδι ήταν η μητέρα του και ότι σκόπευε να αλλάξει το νόμιμο επίθετό του σε Μέρκιουρι. Εκείνη την εποχή, ο Μπράιαν αναρωτήθηκε αν αστειευόταν, όμως τελικά το εννοούσε.
3. Την αρχή της θρυλικής καριέρας του την οφείλει στον διευθυντή του St. Peter’s School, το αγγλικό οικοτροφείο αρρένων στην Ινδία, όπου φοιτούσε. Ο διευθυντής του σχολείου παρατήρησε το μουσικό ταλέντο του Φρέντι και πρότεινε στους γονείς του να τον γράψουν σε μαθήματα πιάνου, τα οποία ξεκίνησε τελικά σε ηλικία επτά ετών.
4. Ο Φρέντι Μέρκιουρι γεννήθηκε με τέσσερα επιπλέον δόντια στο πίσω μέρος του στόματός του, προκαλώντας το διάσημο πλέον χαμόγελο του. Δεν έφτιαξε ποτέ τα δόντια του γιατί φοβόταν ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις φωνητικές του ικανότητες.
5. Το ψευδώνυμό του ήταν Μπάκι, και έτσι των φώναζαν οι φίλοι του, εξαιτίας των πεταχτών μπροστινών του δοντιών.
6. Από τα 9 έως τα 12 χρόνια του ήταν φανατικός συλλέκτης γραμματόσημων. Ήταν δηλαδή φιλοτελιστής και η συλλογή του περιείχε σπάνια γραμματόσημα από τη Ζανζιβάρη, το Ηνωμένο Βασίλειο, από τη Νέα Ζηλανδία, το Μονακό, καθώς και από βρετανικές αποικίες της εποχής όπως το Άντεν (η σημερινή Υεμένη). Η συλλογή του ανήκει από το 1993 στο Ταχυδρομικό Μουσείο του Λονδίνου και εκτέθηκε το 2016 μαζί με τη συλλογή γραμματοσήμων του Τζον Λένον.
7. Λάτρευε τις τέχνες. Απολάμβανε να παρακολουθεί θέατρο και μπαλέτο, όμως ο ίδιος είχε δηλώσει πως δεν θα μπορούσε να «εγκλωβιστεί» σε μία σταθερή καθημερινή εμφάνιση σε κάποιο θέατρο.
8. Ο Φρέντι Μέρκιουρι ήταν θαυμαστής της όπερας και η Καταλανή σοπράνο Μονσεράτ Καμπαγιέ ήταν μία από τις αγαπημένες του τραγουδίστριες. Οι δύο τελικά συνεργάστηκαν στο «Barcelona» – το τραγούδι που έγινε το θέμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, έναν χρόνο μετά το θάνατο του Φρέντι.
9. Στην πραγματικότητα ήταν ένας πολύ ντροπαλός και κλειστός χαρακτήρας. Δεν ανοιγόταν εύκολα και κρατούσε πολλές σκέψεις που τον απασχολούσαν για τον ίδιο. Ήταν απόλυτα ευγενικός και γλυκός με όλους, ήταν όμως και τελειομανής και πολύ κάθετος και ήθελε όλα να γίνουν με τον δικό του τρόπο.
10. Η φωνή του ήταν μοναδική. Ο Φρέντι Μέρκιουρι πετύχαινε ένα εκπληκτικό vibrato χρησιμοποιώντας, εκτός από τις κανονικές φωνητικές χορδές του, ένα ζευγάρι βλεννογόνων μεμβρανών, τις οποίες έχουμε όλοι και προεξέχουν σαν πτυχώσεις, ακριβώς πάνω από τις φωνητικές χορδές.
11. Συχνά ερμήνευε κρατώντας μόνο το κοντάρι του μικροφώνου. Ο μύθος λέει ότι το μικρόφωνο του έσπασε κατά τη διάρκεια μιας παράστασης και τελικά τον βόλεψε η τυχαία αυτή αλλαγή και την καθιέρωσε.
12. Δεν πίστευε πως ήταν ένας πολύ καλός πιανίστας, αλλά είχε τη συνήθεια να συνθέτει τραγούδια στο πιάνο. Για να είναι πάντα σε ετοιμότητα, είχε σε διάφορες μεριές του σπιτιού του ένα πιάνο. Είχε ένα πιάνο ως κεφαλάρι του κρεβατιού του και, όταν είχε έμπνευση, γύριζε προς τα εκεί και έπαιζε αυτό που είχε «δει» στα όνειρά του. Υπάρχει επίσης ένας θρύλος πως έγραψε το Crazy Little Thing Called Love στο μπάνιο του, αφού ζήτησε να του φέρουν ένα πιάνο εκεί.
13. Το 1981, οι Queen εμφανίστηκαν μπροστά σε 231.000 φανς τους σε ένα στάδιο στο Σάο Πάολο και έσπασαν ένα παγκόσμιο ρεκόρ για εκείνη την εποχή. Το συγκρότημα όμως δεν έμεινε μόνο σε εκείνη την θρυλική εμφάνιση, καθώς το 1985 ακολούθησε το σετ του Live Aid, όπου κατάφερε να καθηλώσει ένα κοινό 70. 000 ατόμων στο στάδιο του Wembley και δύο δισεκατομμύρια θεατές που παρακολουθούσαν το Live Aid από την τηλεόραση τους. Αυτή η συγκλονιστική συναυλία 21 λεπτών έμεινε στην ιστορία.
14. Στην καριέρα του είχε γίνει μέλος και δημιουργήσει πολλές μπάντες, οι οποίες γρήγορα διαλύονταν καθώς τα υπόλοιπα μέλη δεν άντεχαν την τελειομανία και τον καλλιτεχνικό εγωισμό του.
15. Το όνομα της μπάντας, Queen, το διάλεξε ο ίδιος ο Φρέντι, όταν μπήκε στο συγκρότημα το 1970. Μέχρι πριν, το μικρό σχήμα ονομαζόταν Smile. Ο Φρέντι έχει δηλώσει πως το όνομα δεν σήμαινε κάτι και πως απλά του άρεσε η λέξη, όμως πολλοί υποστηρίζουν πως υποδήλωνε την σεξουαλικότητά του, καθώς στην Αγγλία ήταν συχνό οι άνδρες ομοφυλόφιλοι να αποκαλούνται «Queen».
16. Στα παρασκήνια του Live Aid το 1984, ο Μέρκιουρι συνάντησε τον φροντμαν των Status Quo, Φράνσις Ρόσι, ο οποίος φέρεται να έκανε ένα άστοχο αστείο σχετικά με τη σεξουαλικότητα του Φρέντι. Τότε, ο Φρέντι τον άρπαξε και τον «κόλλησε» σε ένα κάγκελο. Προφανώς και ο καυγάς δεν πήρε άσχημη τροπή και μάλιστα τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκαν.
17. Το The Show Must Go On κυκλοφόρησε μόλις έξι εβδομάδες πριν από τον θάνατο του θρυλικού φροντμαν. Αφού το έγραψε ο Μπράιαν Μέι, φοβήθηκε ότι ο Μέρκιουρι θα ήταν πολύ άρρωστος για να μπορέσει να ερμηνεύσει τα απαιτητικά φωνητικά του. Όταν έφτασε η ώρα, ο τραγουδιστής, ο οποίος ήταν αρκετά άρρωστος, ήπιε μια γουλιά βότκα και είπε «Θα το κάνω, αγάπη μου». Και όντως, το τραγούδι ήταν έτοιμο από την πρώτη κιόλας ηχογράφηση.
18. Το λογότυπο της μπάντας, γνωστό ως το «έμβλημα των Queen», σχεδιάστηκε και αυτό αποκλειστικά από τον Μέρκιουρι.
19. Το λογότυπο συνδυάζει τα ζωδιακά σύμβολα των τεσσάρων μελών των Queen: δύο λιονταριών για τους Ντίκον και Τέιλορ, έναν κάβουρα για τον Μέι, και δύο νεράιδες για τον Μέρκιουρι. Τα λιοντάρια αγκαλιάζουν το καλλιγραφικό γράμμα Q, μέσα στο οποίο υπάρχουν ένα στέμμα και ένας φοίνικας, ο κάβουρας στέκεται στο γράμμα, με φλόγες να βγαίνουν από πάνω του, ενώ οι νεράιδες πετούν κάτω από το κάθε λιοντάρι.
20. Οι δύο σημαντικότεροι άνθρωποι της ζωής του, η Μαίρη Όστιν και ο Τζιμ Χάτον δεν συμπαθούσαν ο ένας τον άλλο. Η Μαίρη ήταν βαθιά ερωτευμένη με τον Φρέντι και ο ίδιος την αγαπούσε πάρα πολύ, όχι όμως ερωτικά. Η ίδια φαίνεται να ζήλευε τον Τζιμ, σύντροφο του Φρέντι, ο οποίος επίσης δεν την συμπαθούσε, όμως δεν το εξωτερίκευαν ποτέ, για να μην στενοχωρήσουν τον θρυλικό τραγουδιστή.
21. Ο Φρέντι ήταν πάρα πολύ καλός φίλος με τον Έλτον Τζον. Μάλιστα, τον φώναζε με το παρατσούκλι Σάρον και ο ίδιος ήταν η Μελίνα. Τα Χριστούγεννα, μετά τον θάνατο του Φρέντι, ο Έλτον παρέλαβε ένα πακέτο που περιείχε έναν πίνακα του αγαπημένου του καλλιτέχνη, με το σημείωμα «Αγαπητή Σάρον, νομίζω πως θα σου αρέσει αυτό. Με αγάπη, Μελίνα».
22. «Θα είναι τόσο βαρετό να είσαι 70. Έχω ζήσει μία γεμάτη ζωή και αν αύριο πεθάνω, δεν με νοιάζει καθόλου» Αυτό είχε δηλώσει ο Φρέντι Μέρκιουρι και αποδείκνυε έτσι πως ζούσε κάθε μέρα την ζωή του σαν να ήταν τελευταία.
23. Σύμφωνα με τον σύντροφό του, Τζιμ Χάτον, ο Μέρκιουρι διαγνώστηκε με AIDS στα τέλη του Απριλίου του 1987. Στις 23 Νοεμβρίου του 1991 ο τραγουδιστής το ανακοίνωσε στον Τύπο και την επόμενη μέρα έφυγε από την ζωή.
Πηγή: rosa.gr