23 Ιουλίου 2018. Τρία χρόνια μετά. Η καταστροφική μανία της πυρκαγιάς, στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, 58 εγκαυματίες και πολλούς ζωντανούς με σοβαρά ψυχικά τραύματα σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Κόκκινο Λιμανάκι.
Δείτε επίσης: Το αληθινό «Μάτι»
Μια τραγωδία που εκτός από την πανελλήνια θλίψη που προκάλεσε κινητοποίησε εκατοντάδες εθελοντές, οι οποίοι συνέχισαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους για πολλούς μήνες μετά, καθώς και μια ομάδα κατοίκων οι οποίοι αμέσως μετά τις κηδείες των συγγενών και φιλών τους σκούπισαν γρήγορα τα δάκρυά τους και έβαλαν στόχο να ξανακάνουν το Μάτι μια περιοχή χωρίς καρβουνιασμένα σπίτια, κατεστραμμένες σκεπές από αμίαντο και σκελετωμένα πεύκα.
Σε παλιότερες συνεντεύξεις τους, κάτοικοι μιλώντας στο Documento περιέγραφαν για εκείνη την ημέρα και περιγράφουν ως αιτία της καταστροφής τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τη δύσκολη πρόσβαση στη θάλασσα και τη σημαντική έλλειψη οργάνωσης από την πλευρά της πολιτείας. Οι μάντρες πάντως που έκοβαν την πρόσβαση στη θάλασσα παραμένουν ακόμη εκεί. Το πλάτος στα δρομάκια που οδηγούν στη βραχώδη θάλασσα παραμένει στους 50 πόντους, με τη μόνη διαφορά ότι μετά την τραγωδία τοποθετήθηκαν και ταμπέλες που γράφουν «Προς παραλία».
Δείτε επίσης: Το Μάτι ζωντανεύει χάρη στους ανθρώπους του
Ανακριτής-πέλεκυς για αξιωματικούς που έραβαν γαλόνια στο Μάτι
Συγκλονιστικά και ταυτόχρονα ανατριχιαστικά είναι όσα περιέγραψε, πριν από λίγους μήνες, στο τρίτο αίτημά του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο ανακριτής που ερευνά την τραγωδία στο Μάτι Θανάσης Μαρνέρης σε σχέση με τις ευθύνες αξιωματικών της πυροσβεστικής και όχι μόνο. Την ώρα που η «πυρκαγιά με την ακραία συμπεριφορά» κατάκαιγε το Μάτι και τις γύρω περιοχές και 102 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της πυροσβεστικής κοιτούσαν την καριέρα τους και τα προσωπικά τους οφέλη.
Αντί να κάνουν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να σώσουν ζωές και περιουσίες, αναλώθηκαν στο να «στήνουν παγίδες στους εσωτερικούς τους στην υπηρεσία αντιπάλους» αναφορικά με τη διαδοχή. Η ανέλιξη και η «ευνοϊκή μεταχείριση από τους αρμοδίους» σε συνδυασμό με τα «ωφελήματα» που θα αποκόμιζαν, τα οποία και επήλθαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχαν αποτέλεσμα να ολιγωρήσουν στη διαχείριση της πυρκαγιάς.
Η ολιγωρία και το αλαλούμ οδήγησαν στην τραγωδία. Αξιωματικοί προτίμησαν να στέλνουν εναέρια μέσα στην πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει κοντά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil και όχι στην Πεντέλη, από όπου και ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά. Και αυτό παρότι η φωτιά κοντά στα διυλιστήρια δεν ενέπνεε καμία ανησυχία. Αλλος αξιωματικός δεν πήγε καν στο Μάτι αν και έλαβε εντολή, υψηλόβαθμος αξιωματικός ξεναγούσε νεαρή επισκέπτρια στους χώρους του εθνικού αερολιμένα την ώρα της πυρκαγιάς, ενώ οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν από αντίστοιχες της Δανίας ότι άνθρωποι βρίσκονταν στο νερό.
Διαβάστε τη συνέχεια: Ανακριτής-πέλεκυς για αξιωματικούς που έραβαν γαλόνια στο Μάτι