Τρέξιμο: Τρεις «παγίδες» στην προπόνηση και πως να τις αποφύγετε

Τρέξιμο: Τρεις «παγίδες» στην προπόνηση και πως να τις αποφύγετε

Τις περισσότερες φορές η προπόνησή σας εξελίσσεται μια χαρά, αλλά δεν μπορείτε να περιμένετε ότι κάθε φορά όλα θα πηγαίνουν βάσει σχεδίου.

Μπορεί να είναι η ψυχολογία σας, Ίσως να αισθάνεστε κουρασμένοι ή ακόμα και να βλέπετε ένα… βελάκι σε κάθε τουαλέτα που συναντάτε στο δρόμο σας. Ακόμα και η φθορά της καθημερινότητας μπορεί να είναι θέμα που σας επηρεάζει.

Όλα τα παραπάνω είναι προβλήματα που δεν θα επιτρέψουν την προπόνησή σας να είναι όπως την σχεδιάσατε με αποτέλεσμα να νευριάσετε και να σκέφτεστε λάθος. Όσο, όμως, και να σας φαίνεται περίεργο ακόμα και η “αποτυχία” ορισμένων προπονήσεων μακροχρόνια είναι δεδομένο ότι θα σας ωφελήσει, ειδικά όταν προετοιμάζεστε για τη συμμετοχή σας σε κάποιον αγώνα.

“Η τριβή σας με διαφορετικές συνθήκες και περιστατικά στην πορεία της προπόνησή σας μπορεί να σας εκπαιδεύσει”, λέει η Τζάνετ Χάμιλτον, προπονήτρια στο RunningStrong.com και συνεχίζει: “Κάθε τι που συμβαίνει μπορεί να σας κάνει να καταλάβετε τι δεν πρέπει να κάνετε και πως πρέπει να αντιδράσετε. Είναι θέμα εμπειρίας ειδικά στους αγώνες”.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα και τις συμβουλές της Τζάνετ Χάμιλτον:

Κακοκαιρία

Οι δρομείς είναι γενικά πιο ανθεκτικοί στις καιρικές συνθήκες από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν δείτε τον Νώε να έρχεται ή αν ο αέρας ξεριζώνει δέντρα, εσείς πρέπει να μείνετε στο δρόμο και να το παλέψετε.

Αν φυσάει λίγο, κάνει κρύο ή βρέχει σε νορμάλ συνθήκες μπορείτε να παραμείνετε στο δρόμο αν είστε ντυμένοι σωστά, αλλά να αναπροσαρμόσετε την προπόνησή σας. Για παράδειγμα αν βγήκατε να κάνετε 10 χλμ, κάντε 5-7 αν βραχείτε. Το ίδιο να κρυώνετε πολύ. Δεν χρειάζεται να πιεστείτε. Είναι άσκοπο και απερίσκεπτο.

Αν ο αέρας είναι πολύ δυνατός, η βροχή έντονη και η παγωνιά κάνει τα πεζοδρόμια να γλιστράνε έχετε δύο επιλογές. Η μία να επιστρέψετε σπίτι και να κάνετε ένα προγραμματάκι με κοιλιακούς πους-απς και η άλλη να πάτε στο γυμναστήριο και να τρέξετε στο διάδρομο.

Ελέγξτε τον καιρό και αν για παράδειγμα έχετε προπόνηση την Παρασκευή που έχει κοσμογονία, κάντε τη το Σάββατο αν έχει βελτιωθεί ο καιρός. Δεν χάθηκε ο κόσμος.

Τα ίδια και με τη ζέστη. Αν η θερμοκρασία είναι πάνω από τους 32-33 βαθμούς δεν χρειάζεται να βγείτε στο δρόμο και να εξουθενώσετε τον οργανισμό. Αν πάλι το κάνετε πρέπει να ακολυθήσετε κάποιους κανόνες.

Προβλήματα του εντέρου

Σίγουρα το έχετε νιώσει σε κάποια προπόνηση και σας έχει στερήσει την ολοκλήρωσή της. Οι εντερικές διαταραχές ή ακόμα και διάρροια του δρομέα είναι συνηθισμένα φαινόμενα.

Ξεκινά συχνά με αφυδάτωση ή μια ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Αν απλά πονάει το στομάχι σας κάντε ένα διάλειμμα πιείτε κάτι υγρό. Αν πάλι θέλετε να πάτε τουαλέτα βρείτε μια δημόσια ή αν είστε στη φύση μην πιεστείτε. Είναι λίγο ντροπιαστικό, αλλά μπορεί να γίνει και χειρότερο.

Σε ότι αφορά το στομάχι σας μπορεί να χρειαστεί να πίνετε περισσότερο ή να πάρετε σε περισσότερους ηλεκτρολύτες. Σε ότι αφορά τη διάρροια θυμηθείτε τι φάγατε τις προηγούμενες 48 ώρες. Πειραματιστείτε για να δείτε τι είναι αυτό που σας πειράζει και μην το φάτε πριν από αγώνες.

Κουρασμένα πόδια

Εάν έχετε την βάλει πολλά χιλιόμετρα στην προπόνησή σας θα έρθει η στιγμή που θα νιώσετε τα πόδια σας βαριά σαν μολύβι. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώματα σας προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ακόμα και αν αυξάνετε σταθερά τον όγκο και την ένταση της προπόνησης.

Αν σας συμβεί, ξανασκεφτείτε τη διαδρομή σας. Κάντε λιγότερα χιλιόμετρα, μειώστε το ρυθμό σας. Φάτε μια μπάρα, πιείτε λίγο νερό για ενέργεια. Αν και πάλι δείτε ότι δεν τα καταφέρνετε, απλά περπατήστε. Απλά δεν είναι η μέρα σας σήμερα και χρειάζεστε ξεκούραση. Μην ρισκάρετε κάποιον τραυματισμό.

Ο λόγος που σας συμβαίνει αυτό μπορεί να είναι το άγχος, η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή, μια αναπτυσσόμενη ασθένεια ή η αφυδάτωση. Η λογική λέει, ότι αν μείνετε εκτός για μερικές ημέρες, θα επανέλθετε δυναμικά. Αν μετά από μια εβδομάδα συνεχίζετε να έχετε τα ίδια συμπτώματα και δεν μπορείτε να προπονηθείτε επισκεφτείτε τον γιατρό σας για ένα τυπικό έλεγχο στον θυρεοειδή ή στο αίμα (υποψία αναιμίας).

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες

Documento Newsletter