Τρέξιμο, τραυματισμοί και ψυχολογία: Πώς δεν θα σε “πάρει από κάτω”

Τρέξιμο, τραυματισμοί και ψυχολογία: Πώς δεν θα σε “πάρει από κάτω”
photo pixabay

Ένας τραυματισμός, αν είναι σοβαρός, μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολα διαχειρίσιμος απ’ ότι φαίνεται σε ένα ουδέτερο μάτι. Και αυτό διότι ο αθλητής που τον έχει υποστεί δεν έχει απλά να ξεπεράσει σωματικά αυτή τη δύσκολη συνθήκη αλλά και ψυχολογικά.

Αυτό το τελευταίο εμπόδιο, το ψυχολογικό, είναι πολύ πιο δύσκολο και ύπουλο από όσο φαίνεται.

Είναι πέρα για πέρα λογικό να σε παίρνει από κάτω όταν τραυματίζεσαι. Ειδικά αν έχει αφιερώσει πολύ χρόνο στην προπόνηση και έχεις πασχίσει να φτάσεις σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Η ψυχολογία

Το να έρχεται ένας τραυματισμός και να σε αναγκάζει να αποσύρεσαι από αυτό που με τόσο κόπο έχεις φτιάξει είναι μια συνθήκη που «λυγίζει» ψυχολογικά πολλούς αθλητές. Από εκεί που η εκγύμνασή σου είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα της καθημερινότητάς σου, αυτόματα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο βάρος.

Το να τραυματιστεί ωστόσο ένας αθλητής είναι στην πραγματικότητα μια πολύ πιθανή εξέλιξη. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το τέλος του κόσμου αλλά ως μια «φυσιολογική» κατάσταση που υπάρχει μέσα στο αθλητικό περιβάλλον. Η ψυχολογική προσέγγιση του αθλητή όσον αφορά τον τραυματισμό του καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία αποθεραπείας του. Πάνω από όλα άλλωστε, για να ξεπεράσουμε έναν σοβαρό τραυματισμό, χρειάζεται υπομονή και επιμονή και δίχως πνευματική διαύγεια δεν έχεις ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Ανυπομονησία… 

Ένα από τα βασικά συναισθήματα που πρέπει να διακατέχουν τον αθλητή που επιχειρεί να ξεπεράσει έναν τραυματισμό είναι η ανυπομονησία. Οι περισσότεροι βιάζονται να επιστρέψουν και πολύ σύντομα μπαίνουν σε μια διαδικασία άτυπης διαπραγμάτευσης με τον θεράποντα γιατρό: του ζητάνε περισσότερες επισκέψεις, περισσότερες ασκήσεις, περισσότερες επαναλήψεις.

Πρόκειται για ένα ψυχολογικό αντανακλαστικό που λειτουργεί ως αντίβαρο στην αίσθηση στασιμότητας που μας δημιουργούν οι σοβαροί τραυματισμοί. Όμως το πιθανότερο είναι πως εν τέλει αυτό γυρίζει μπούμερανγκ.

Όσο και αν πείσουμε τον εαυτό μας ότι η επιστροφή στις προπονήσεις θα έρθει γρήγορα, ο τραυματισμός παραμένει πεισματικά στο σώμα μας και δεν έχουμε παρά να συμβιβαστούμε με αυτό. Κοινώς, όσο πιο γρήγορα βάλεις στο μυαλό σου πως το να επανέλθεις είναι κάτι που απαιτεί χρόνο, τόσο το καλύτερο και για την διαδικασία αποκατάστασης που ακολουθείς και για την ψυχολογία σου.

Πως μπορεί να γίνει θετική εμπειρία 

Για να κατακτήσεις το ψυχολογικό στάδιο κατά το οποίο η βιασύνη δεν επιβαρύνει την διαδικασία αποκατάστασης πρέπει να αντιληφθείς την αποθεραπεία σου ως μια διδακτική εμπειρία και όχι ως μια αγγαρεία. Όλοι οι αθλητικοί ψυχολόγοι βεβαιώνουν πως το ξεπέρασμα ενός σοβαρού τραυματισμού και ο συνδυασμός υπομονής και αποφασιστικότητας που απαιτείται για αυτό αναβαθμίζει την αθλητική προσωπικότητα ενός αθλητή.

Υπό αυτό το πρίσμα, η εμπειρία της αποθεραπείας μπορεί να γίνει θετική. Αν «κοιτάξεις» τον τραυματισμό σου μέσα από αυτή την οπτική γωνία θα βγεις από αυτόν ένας καλύτερος αθλητής. Όχι μόνο σωματικά αλλά κυρίως, ψυχολογικά.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter