Τρέξιμο: Τα προβλήματα της καλοκαιρινής προπόνησης και οι λύσεις

Oι υψηλές θερμοκρασίες θέτουν πολλά εμπόδια για έναν δρομέα αναφορικά με την προπόνηση ή την συμμετοχή σε κάποιο αγώνα. Ο συνδυασμός της ζέστης με την υγρασία κάνουν μάλιστα τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Για να ανταπεξέλθει ο αθλητής θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα και να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό αν θέλει να έχει το σωστό αποτέλεσμα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η σωστή προετοιμασία το καλοκαίρι θέτει τις βάσεις για μια επιτυχημένη απόδοση το φθινόπωρο.

Γιατί είναι δύσκολο το τρέξιμο το καλοκαίρι;

Η ζέστη, η υγρασία και η έκθεση στον ήλιο είναι κάποιοι παράγοντες που δυσκολεύουν την προπόνηση του δρομέα τους μήνες του καλοκαιριού. Σαφώς το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την θερμότητα.

Η ζέστη αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος και καθιστά το τρέξιμο μια δύσκολη υπόθεση. Η υγρασία αποτελεί μια ακόμη πρόκληση. Υψηλά ποσοστά υγρασίας εμποδίζουν τον ιδρώτα να εξατμιστεί από το δέρμα- έναν φυσικό μηχανισμό που δροσίζει το σώμα σας.

Αλλά και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας που συναντά κανείς σε ξηρά κλίματα, οδηγούν σε αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει με την σειρά του σε θέματα με την καρδιακή λειτουργία την ώρα της προπόνησης καθώς η καρδιά χτυπά με ταχύτερους ρυθμούς από το συνηθισμένο.

Προσέξτε τους κινδύνους που συνεπάγεται η καλοκαιρινή προπόνηση

Θερμικές Κράμπες: Η μεγάλη απώλεια ηλεκτρολυτών, ιδιαίτερα του νατρίου (του βασικού χημικού στοιχείου στο αλάτι), εξαιτίας της υπερβολικής εφίδρωσης, πυροδοτεί την έναρξη των μυϊκών θερμικών σπασμών. Όταν εκδηλωθούν οι θερμικές κράμπες, εάν δεν ληφθούν μέτρα για μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος και για ενυδάτωση με ηλεκτρολύτες, είναι δυνατόν να επιδεινωθεί η θερμική καταπόνηση του ασθενούς. Υπάρχει τότε κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες καταστάσεις, επικίνδυνες για τη ζωή του, όπως η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία.

Αφυδάτωση: Μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, απώλεια προσανατολισμού και έντονη κόπωση. Για να προλάβετε όλα αυτά πίνετε 150-300 ml νερού ή ενεργειακού ποτού ανά ώρα κατά την διάρκεια μεγάλων διαδρομών.

Θερμική Εξάντληση: Είναι συνδυασμός αφυδάτωσης, πονοκεφάλου, ναυτίας και υψηλής θερμοκρασίας σώματος έως και 104 βαθμούς. Αν έχετε τέτοια συμπτώματα, σταματήστε το τρέξιμο και απομακρυνθείτε από τον ήλιο. Ενυδατωθείτε το συντομότερο δυνατό.

Ηλίαση: H θερμοκρασία του σώματος φτάνει ακόμη και τους 105 βαθμούς ενώ μπορεί να αντιμετωπίσετε απώλεια προσανατολισμού, απώλεια ισορροπίας, οξεία σύγχυση και έλλειψη εφίδρωσης. Θα χρειαστείτε άμεσα ιατρική φροντίδα σε μια τέτοια κατάσταση ή ένα πολύ δροσερό μπάνιο.

Πώς θα κάνετε ανεκτή την καλοκαιρινή άσκηση

1. Αρχίστε το τρέξιμο τις πρωινές ώρες που η θερμοκρασία δεν είναι αρκετά υψηλή. Αν δεν μπορείτε, τότε αργά το βράδυ.

2. Επιλέξτε μονοπάτια με άφθονη σκιά και όχι την άσφαλτο που απορροφά ηλιακή ακτινοβολία.

3. Χαμηλώστε τον πήχη των προσδοκιών σας. Μην περιμένετε θεαματικές αποδόσεις με τέτοιο κλίμα.

4. Ντυθείτε κατάλληλα με συνθετικό ύφασμα που δεν απορροφά τον ιδρώτα και προστατευτείτε από τον ήλιο

5. Ενυδατωθείτε κατάλληλα πριν την προπόνηση.

6. Κουβαλάτε πάντοτε κάτι υγρό αν σκοπεύετε να τρέξετε για παραπάνω από 60-90 λεπτά.

Τα πλεονεκτήματα του να τρέχεις το καλοκαίρι

Υπάρχει πάντοτε και η θετική πλευρά. Όταν τρέχετε το καλοκαίρι, όχι μόνο βελτιώνεται η διάχυση της θερμότητας στο σώμα και η διατήρηση ηλεκτρολυτών, αλλά παράλληλα παράγονται περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια και γίνεται ευκολότερος ο έλεγχος της θερμοκρασίας. Να θυμάστε πάντοτε πως αν τηρείτε συγκεκριμένους κανόνες, το τρέξιμο μπορεί να είναι απολαυστικό ακόμη και σε ζεστό κλίμα.

Ετικέτες