Τρέξιμο και πόνος στη φτέρνα: Παθήσεις και ασκήσεις

Τρέξιμο και πόνος στη φτέρνα: Παθήσεις και ασκήσεις

Οι φτέρνες είναι τα σημεία που πρέπει να προσέχει και να φροντίζει ο δρομέας, προκειμένου να συνεχίσει να κάνει αυτό που του αρέσει, δηλαδή να τρέχει. Τα πόδια μας δεν κινδυνεύουν μόνο κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, αλλά ακόμα και στην καθημερινότητά μας.

Γι αυτό θα πρέπει να επιλέγουμε σωστά παπούτσια για τις δραστηριότητές μας ότι και αν αυτές αφορούν, διότι ο κίνδυνος του τραυματισμού ελοχεύει και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμος.

Με κάθε χιλιόμετρο που βαδίζετε ασκείτε ολοένα και μεγαλύτερη πίεση σε κάθε σας πόδι. Τα πόδια σας μπορούν να διαχειριστούν ένα βαρύ φορτίο, αλλά η αυξημένη καταπόνηση τα σπρώχνει πάνω από τα όριά τους.

Όταν περπατάτε ή τρέχετε επάνω σε σκληρές επιφάνειες, ή φοράτε παπούτσια ή σαγιονάρες που ερεθίζουν τους ευαίσθητους ιστούς στο πέλμα, μπορεί να αναπτυχθεί πόνος στη φτέρνα, κάτι που αποτελεί το πιο κοινό πρόβλημα όσων έχουν πόνους στα πόδια.

Ο πόνος της φτέρνας μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Οι πιο συχνές συνθήκες που προκαλούν πόνο στη φτέρνα γενικά εμπίπτουν σε δύο κύριες κατηγορίες: πόνος κάτω από τη φτέρνα και τον πόνος πίσω από τη φτέρνα.

Στο κάτω μέρος

Αν πονάτε κάτω από τη φτέρνα σας, μπορεί να έχετε μία ή περισσότερες από παθήσεις που ερεθίζουν τους ιστούς στο κάτω μέρος του ποδιού σας:

Πελματιαία απονευρωσίτιδα: Αν κάνετε πάρα πολύ τρέξιμο ή πολλά άλματα μπορεί να προκαλέσετε φλεγμονή του ιστού που συνδέει το οστό της πτέρνας στη βάση των δακτύλων. Ο πόνος εστιάζεται ακριβώς κάτω από τη φτέρνα σας και μπορεί να είναι ήπιος στην αρχή, αλλά αυξάνεται όταν κάνετε τα πρώτα σας βήματα μετά από ανάπαυση (πχ όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι).

Άκανθα φτέρνας: Όταν η πελματιαία απονευρωσίτιδα συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να σχηματισθεί άκανθα φτέρνας (συσσώρευση ασβεστίου) εκεί που ο ιστός συνδέεται με το οστό της φτέρνας σας.

Στο πίσω μέρος

Αν έχετε πόνο πίσω από τη φτέρνα σας, μπορεί να έχετε φλεγμονή στην περιοχή όπου ο αχίλλειος τένοντας συνδέεται με το οστό της φτέρνας. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά σε άτομα που φορούν στενά παπούτσια. Ο πόνος πίσω από τη φτέρνα μπορεί να εκδηλωθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα το δέρμα σε εκείνο το σημείο να γίνεται πιο παχύ, κόκκινο και πρησμένο.

Μπορεί να δημιουργηθεί ένα εξόγκωμα στο πίσω μέρος της φτέρνας σας που θα το αισθάνεστε ζεστό στην αφή. Ο πόνος μπορεί να αυξάνεται όταν βαδίζετε για πρώτη φορά μετά από ανάπαυση.

Μια άσκηση για την πελματιαία απονευρωσίτιδα

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, έδειξε ότι μία και μόνο άσκηση θα μπορούσε να είναι αρκετή για σπουδαία αποτελέσματα απέναντι στην πελματιαία απονευρωσίτιδα, η οποία είναι συνήθως η πάθηση από την οποία υποφέρουν οι περισσότεροι δρομείς.

Όπως φαίνεται στην φωτογραφία, αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να σταθείτε ξυπόλητοι σε μια σκάλα ή κάποιο άλλο ύψωμα (π.χ. ένα κουτί), με μια πετσέτα τυλιγμένη κάτω από το πέλμα σας, ανάμεσα στα δάχτυλα του ποδιού και την φτέρνα, και η οποία να εκτείνεται μέχρι την άκρη της σκάλας (ή του κουτιού κλπ). Το άλλο πόδι πρέπει να κρέμεται ελεύθερα, ελαφρώς λυγισμένο στο γόνατο.

Στη συνέχεια, σηκώστε αργά και να χαμηλώστε την πτέρνα σας, σε μια κίνηση που θα διαρκεί περίπου 3 δευτερόλεπτα στο ανέβασμα, 2 δευτερόλεπτα ακίνητοι στο υψηλότερο σημείο και άλλα 3 στο κατέβασμα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ορισμένοι συμμετέχοντες αφότου πραγματοποίησαν 12 επαναλήψεις αυτής της άσκησης, φόρεσαν ένα σακίδιο γεμάτο με βιβλία για να προσθέσουν βάρος και την επανέλαβαν. Συνέχισαν αυτό το πρόγραμμα για 8-12 επαναλήψεις της άσκησης κάθε δεύτερη ημέρα.

Μια άλλη ομάδα συμμετεχόντων, έκανε απλές ασκήσεις έκτασης του πέλματος με τη βοήθεια των χεριών, για 10 επαναλήψεις, 3 φορές την ημέρα.

Μετά από την πάροδο 3 μηνών, οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα είχαν αλματώδη βελτίωση στο πρόβλημά τους σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας.

Θεραπεία για την ακάνθα πτέρνας

Οι ορθοπεδικοί χειρουργοί λένε ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα εμφανίσουν άκανθα φτέρνας κάποια στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ένας από μας έχει πολλές πιθανότητες να αντιμετωπίσει αυτή την ενόχληση κάποτε.

Αυτή είναι άλλη μία απλή και χαλαρωτική άσκηση. Απλώς γεμίστε ένα μπουκάλι με νερό και βάλτε το στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει. Έπειτα τοποθετήστε το στο πάτωμα πάνω σε μια πετσέτα και, χρησιμοποιώντας το πόδι με την άκανθα πτέρνας, κυλήστε το μπουκάλι μπρος και πίσω. Κάντε αυτή την επαναληπτική κίνηση για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Επαναλάβετε την άσκηση τρεις φορές την ημέρα.

Ανάλογα με την ανατομία και τα χαρακτηριστικά του πέλματός σας, ίσως διατρέχετε μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο αντιμετώπισης αυτού του ενοχλητικού προβλήματος.

Μια άσκηση που μπορεί να σας βοηθήσει, είναι να βάζετε στο πάτωμα κάτω από το πόδι σας ένα μπουκάλι νερό που έχετε βάλει στην κατάψυξή πάνω σε μια πετσέτα και να ρολάρετε με φορά από μπροστά προς τα πίσω.

Τη νύχτα μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε νάρθηκες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της άκανθας πτέρνας. Ορισμένες μάρκες είναι διαθέσιμες στα φαρμακεία. Με τον καιρό θα διαπιστώσετε ότι η κατάσταση βελτιώνεται, όμως μερικές φορές είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση για να απαλλαγείτε εντελώς από το πρόβλημα. Να είστε λοιπόν υπομονετικοί και να φροντίζετε επαρκώς τον εαυτό σας.

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter