Τρέξιμο και ποδόσφαιρο βάζουν… γκολ στον καρκίνο του προστάτη!

Τρέξιμο και ποδόσφαιρο βάζουν… γκολ στον καρκίνο του προστάτη!

Διακεκριμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η άσκηση υψηλής έντασης, όπως το τρέξιμο ή το ποδόσφαιρο θα μπορούσε να έχει «άμεση επίπτωση» στους όγκους του προστάτη, ακόμη και για ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Ο Δρ Fred Saad, ογκολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος οι ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης θα είναι βοηθήσουν τη θεραπεία και άλλων τύπων καρκίνου.

«Συνήθως, οι ασθενείς με καρκίνο κάνουν συχνά καθιστική ζωή. Είναι πολύ πιθανό η καθιστική ζωή να επηρεάζει την εξέλιξη του καρκίνου», είπε.

Επεκτείνει τη διάρκεια ζωής

Ο Δρ Saad, του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και ο καθηγητής Robert Newton, του Edith Cowan University στο Περθ, είναι οι επικεφαλής της πρώτης διεθνούς μελέτης η οποία έχει ως στόχο να καταδείξει ότι η άσκηση κυριολεκτικά επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των ασθενών με «μεταστατικό» καρκίνο του προστάτη. Ο Δρ Saad δήλωσε:. «Κανονικά, οι ασθενείς σε αυτό το στάδιο έχουν διάρκεια ζωής δύο έως τρία έτη. Θέλουμε να μειώσουμε τη θνησιμότητα κατά τουλάχιστον 22%, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου έξι μήνες επιπλέον επιβίωσης. Αυτό θα ήταν το ισοδύναμο όφελος από ένα νέο φάρμακο. Η άσκηση θα μπορούσε, επομένως, να συμπληρώσει τις διαθέσιμες θεραπείες, ανέξοδα».

Ο καναδός ασθενής Alfred Roberts, 70 ετών, ο οποίος έχει προχωρημένο καρκίνο του προστάτη για τρία χρόνια, ο οποίος έχει εξαπλωθεί στα οστά του, δήλωσε πως παίζει χόκεϊ δύο φορές την εβδομάδα – παρά την κατάστασή του. «Πάντα ήμουν ενεργητικός, το χόκεϊ με κρατά σε φόρμα και κρατά το μυαλό μου απασχολημένο. Έχω φίλους που παίζουν μέχρι την ηλικία των 80 – και στόχος μου είναι να τους ξεπεράσω…».

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης αποδείξει τα οφέλη της άσκησης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με καρκίνο. Ο καθηγητής Newton έχει σχεδιάσει ένα ειδικό καρδιαγγειακό πρόγραμμα ενδυνάμωσης για τους εθελοντές που θα συμμετάσχουν στην έρευνα του. «Θα έχουν μια ώρα αερόβιας και πιο έντονη άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα. Ένας ειδικός άσκησης θα τους επιβλέπει για τους πρώτους 12 μήνες και στη συνέχεια θα συνεχίσουν χωρίς την άμεση εποπτεία. Θα αξιολογήσουμε την ποιότητα της ζωής, την όρεξη, και την ανοχή της θεραπείας σε σχέση με τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης τους».

«Πιστεύουμε ότι η άσκηση μπορεί να αποδειχθεί θεραπεία»

Ο Δρ Saad δήλωσε: «Οι άνθρωποι με καρκίνο δυστυχώς βιώνουν όλα τα είδη των επιπλοκών που σχετίζονται με μεταστάσεις, όπως τα κατάγματα ή έντονο πόνο. Ελπίζουμε ότι η άσκηση θα ενισχύσει τους μυς και τα οστά. Η άσκηση έχει άμεση επίπτωση στην εξέλιξη του καρκίνου και ίσως βοηθάει στην ανοχή των ασθενών στην αντικαρκινική θεραπεία. Τελικά, πιστεύουμε ότι όσοι ασκούνται έντονα θα ζήσουν περισσότερο».

Τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης μελέτης που περιλαμβάνει πάνω από εκατό ερευνητές στον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα γίνουν γνωστά μετά από πέντε χρόνια. Αν και οι ερευνητές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν τα ευρήματα θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε άλλους τύπους καρκίνου, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι η άσκηση θα μπορούσε να γίνει η επόμενη αντικαρκινική θεραπεία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια μελέτη πάνω σε 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους έδειξε ότι το ποδήλατο ή το γρήγορο περπάτημα μείωσε δραματικά τον κίνδυνο των 13 μορφών καρκίνου – συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του πνεύμονα, του εντέρου και του μαστού. Οι ερευνητές λένε ότι μειώνει τη φλεγμονή – ένας από τους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην ασθένεια.

Πηγή: runnfun.gr

Documento Newsletter