Τρέξιμο και φούσκωμα: Γιατί συμβαίνει και πως θα απαλλαγείς

Μετά από ένα τρέξιμο, θέλετε να αισθάνεστε ενθουσιασμένοι, ισχυροί και σίγουροι για τον εαυτό σας. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να αισθάνεστε ωστόσο είναι πως είστε φουσκωμένοι.

Πως γίνεται όμως πολλές φορές, μετά από την διάνυση ολόκληρων χιλιομέτρων τρέχοντας, αντί να νιώθετε πως έχετε κάψει μπόλικες θερμίδες να νιώθετε αντίθετα, πως έχετε πάρει καμιά δεκαριά κιλά. Τι συμβαίνει και πως εξηγείται το συγκεκριμένο γεγονός;

«Όταν μετά το τρέξιμο οι άνθρωποι αισθάνονται φουσκωμένοι, αυτό που νιώθουν είναι ο αέρας που έχει μπει μέσα τους και όχι φαγητό που έχουν φάει (σ.σ. προφανώς). Συνήθως, πρόκειται για αέρα που έχει μπει στο παχύ έντερο, το οποίο είναι ένα είδος μονάδας αποθήκευσης που μπορεί να λειτουργήσει ακριβώς όπως σαν μπαλόνι: μπορεί να είναι επίπεδο και να μην εμπεριέχει σχεδόν τίποτα ή μπορεί να είναι γεμάτο αέρα και πραγματικά μεγάλο σε όγκο. Και όταν είναι μεγάλο και γεμάτο αέρα, οι άνθρωποι αισθάνονται φουσκωμένοι», λέει ο Ντάνιελ Φριντμπεργκ, γαστρεντερολόγος και Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Πως συμβαίνει…

Όταν τρέχετε, αναπνέετε έντονα, και περνάει αέρας στο στόμα σας. Αλλά «αντί να πηγαίνει στους πνεύμονές, ένα κομμάτι του πηγαίνει κάτω από τον οισοφάγο μας, στη συνέχεια στο στομάχι μας και τελικά στο έντερο και στα νεφρά», εξηγεί ο Φρίντμπεργκ. Ταυτόχρονα, το τρέξιμο θέτει τον οργανισμό σας σε μια τόσο εντατική κατάσταση με αποτέλεσμα η αποβολή του αέρα να είναι αδύνατη. Κάπως έτσι ο αέρας εγκαθίσταται στην κάτω κοιλιακή χώρα και ως εκ τούτου, προκύπτει το φούσκωμα που νιώθετε.

Επίσης, με δεδομένο πως η άσκηση δρα ως ένας ιδιαίτερος στρεσογόνος: μπορεί να μην έχεις στρες σε ψυχολογικό επίπεδο όταν τρέχεις αλλά το σώμα εκρίνει τις ίδιες ακριβώς ουσίες που προκαλούν το στρες. Και φυσικά, ο οργανισμός δεν μπορεί να καταλάβει την διαφορά.

«Εκκρίνουμε κορτιζόλη σε περιόδους άγχους. Φανταστείτε ότι μια σκληρή διαδρομή αυξάνει και τα δύο επίπεδα κορτιζόλης», λέει η Τίφανι Τσανγκ, ειδική αθλητικών επιδόσεων και αθλητική διαιτολόγος στο Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής στη Νέα Υόρκη.

«Τα χρόνια αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια αυξημένη αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών», προσθέτει η Τσανγκ εξηγώντας έναν ακόμα λόγο που μπορεί να νιώθετε φουσκωμένοι εξαιτίας του τρεξίματος.

Το φαγητό

Φυσικά, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και το τι έχετε φάει πριν την προπόνηση. «Αν έχετε φάει ένα μεγάλο γεύμα λίγο πριν από το τρέξιμο, είναι πολλές οι πιθανότητες να έχει «καθίσει» στο στομάχι σας και να σας προκαλέσει δυσφορία κατά το τρέξιμο», λέει η Νάταλι Ρίζο, ειδική στους οδηγούς διατροφής για τους δρομείς.

«Οι νέοι δρομείς είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να τρέχουν με γεμάτο στομάχι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το στομάχι είναι ένας μυς και πρέπει να εκπαιδευτεί στο πώς να ανταποκρίνεται στην κίνηση του τρεξίματος. Οι άνθρωποι που δεν έχουν καταλάβει την σημασίας της αθλητικής διατροφής θα έχουν πιθανώς τέτοιου τύπου προβλήματα ενώ εκείνοι που καταναλώνουν σε πολλά αθλητικά προϊόντα μπορεί να έχουν κάποια φούσκωματα στο τρέξιμο μέχρι το σώμα τους να συνηθίσει στα προϊόντα», εξηγεί η Ρίζο.

Για να αποφύγετε αυτό το αίσθημα φουσκώματος συναίσθημα κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα τρέξιμο, το κλειδί είναι να προσέχετε τη διατροφή σας. «Μην υπερφορτώνετε τον οργανισμό σας με λιπαρά τρόφιμα, φυτικές ίνες ή ζαχαρούχα ποτά πριν από ένα τρέξιμο. Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα, είναι εύκολο να χωνευτούν Και το πιο σημαντικό, μείνετε ενυδατωμένοι καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας», καταλήγει η Ρίζο.

Πηγή: runnfun.gr