Σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Δερματολογικού Ιδρύματος ένα 28% όλων των ανθρώπων υποφέρει από ακμή σε κάποιο στάδιο της ζωής του. Για πολλούς ενεργούς δρομείς, των οποίων το δέρμα έχει ταλαιπωρηθεί από ακμή, ένα ερώτημα τριγυρίζει στο κεφάλι τους: μπορεί το τρέξιμο να προκαλέσει ακμή εξαιτίας του ιδρώτα; Με μια λέξη: ναι.
Ο ιδρώτας είναι συνήθως ο κύριος ένοχος για τα προβλήματα του δέρματος ενός δρομέα και σε συνήθως, σε συνδασμό με τους φραγμένους πόρους, δημιουργείται ακμή: όταν ο ιδρώτας αναμιγνύεται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα βακτηρίδια, αφήνοντας τους πόρους σας αποκλεισμένους, το πρόσωπό σου γεμίζει σπυράκια.
Ο δερματολόγος Δρ. Ντάνιελ Γκλας από την Δερματολογική Κλινική του Λονδίνου έδωσε πρόσφατα ορισμένες επιπλέον πληροφορίες για τους λόγους που δημιουργείται η ακμή:
Δεν φοράτε τα σωστά ρούχα
Το σφιχτά ρούχα πιέζουν τους πόρους και εμποδίζουν τη διαφυγή του ιδρώτα μπορούν επίσης να συμβάλουν σε προβλήματα στο δέρμα. Από αυτά τα προβλήματα, η ακμή είναι η πιο διαδεδομένη και προκύπτει στις περιοχές του δέρματος που εμποδίζονται από τη σύσφιξη των ενδυμάτων, όπως οι ιμάντες, οι ζώνες μέσης, τα ρολόγια και τα όργανα μέτρησης καρδιακού ρυθμού.
Τα αντικείμενα αυτά λοιπόν πρέπει να αφαιρούνται άμεσα μετά τη λήξη της προπόνησής και φυσικά όποτε είναι δυνατόν, να αποφεύγετε να φοράτε ρούχα που τρίβονται στο δέρμα σας ενώ τρέχετε. Επίσης, να κάνετε μπάνιο αμέσως μετά την άσκηση και να αλλάζετε ρούχα χωρίς να χάνετε χρόνο.
Το τρέξιμο την ημέρα είναι όμορφο αλλά όχι για το δέρμα σας
Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα, για να μην αναφέρουμε και τις πιο σοβαρές επιπτώσεις όπως ο καρκίνος του δέρματος. Εάν τρέχετε σε εξωτερικούς χώρους με ζεστό καιρό, βεβαιωθείτε ότι φοράτε κρέμα ηλίου που σας προστατεύει ενώ επιλέξτε και ένα αντηλιακό για το πρόσωπο και το λαιμό. Το ιδανικό είναι να φορέσετε τις εν λόγω κρέμες τουλάχιστον μισή ώρα πριν βγείτε ξεκινήσετε την προπόνηση και να τις ξαναφορέσετε περίπου 2 ή 3 μετά την προπόνηση.
Ο εξοπλισμός του γυμναστηρίου
Στο γυμναστήριο, ο εξοπλισμός έρχεται σε επαφή με πλήθος δυσάρεστων βακτηρίων και μολυσματικών μικροβίων. Στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τον ίδιο εξοπλισμό σε τακτική βάση και δεν δίνουν αρκετή προσοχή στην απολύμανση ή το σκούπισμα μετά τη χρήση, αυτά τα μικρόβια και τα βακτηρίδια απλώνονται εύκολα.
Αυτές οι μολύνσεις που αναμιγνύονται με τους φραγμένους πόρους και την υπερβολική εφίδρωση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην ακμή του αθλητή και σε μια σειρά άλλων δυσάρεστων λοιμώξεων του δέρματος. Για να διασφαλίσετε ότι αυτά τα μικρόβια δεν θα εξαπλωθούν σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στην ακμή, προσπαθήστε να αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας όταν γυμνάζεστε και να καθαρίζετε το σώμα σας με απολυμαντικό μετά την ολοκλήρωση της προπόνησής σας.
Δεν αφαιρείτε το μακιγιάζ σας
Αφορά φυσικά τις γυναίκες. Πριν πάτε για τρέξιμο, φροντίστε να έχετε αφαιρέσει το μακιγιάζ σας. Καθώς ασκείστε και η θερμοκρασία του σώματος και ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνονται προκαλώντας τους πόρους και τους ιδρωτοποιούς αδένες σας να ανοίξουν, το μακιγιάζ αποτελεί εμπόδιο ως προς αυτή τη διαδικασία καθώς αποτρέπει τους πόρους αυτούς από το να απελευθερώσουν τον ιδρώτα. Κάπως έτσι βγάζετε σπυράκια και το δέρμα σας ερεθίζεται.
Πηγή: Runnfun.gr