Τρέχει και δεν φτάνει η Λίνα Μενδώνη για τα μνημεία του μετρό Θεσσαλονίκης

Τρέχει και δεν φτάνει η Λίνα Μενδώνη για τα μνημεία του μετρό Θεσσαλονίκης

Στην άμυνα ασθμαίνοντας το υπουργείο Πολιτισμού για να προλάβει την επερχόμενη διεθνή κατακραυγή.

Ελέγχοντας την πληροφόρηση και την ενημέρωση εντός συνόρων, η κυβέρνηση και υπουργοί, όπως η Λίνα Μενδώνη που κρατάει (ακόμη…) το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού, δεν μπορούν να αποφύγουν την κατακραυγή για τις μεθόδους, τις πολιτικές και τις τακτικές τους. Το είδαμε και με τη λίστα Πέτσα και με τη… βασιλική ποδηλατάδα του πρωθυπουργού στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας.

Άλλο ένα θέμα που έχει διεθνοποιηθεί –επομένως, δύσκολα μπορεί να ελέγξει με λίστες Πέτσα– είναι και η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), συντασσόμενο απολύτως με την επιθυμία αυτών που τους τοποθέτησαν, για την απόσπαση (άρα καταστροφή του χώρου και του μνημείου) του μνημειακού συνόλου της βυζαντινής εποχής και την επανατοποθέτηση στον σταθμό Ελ. Βενιζέλος του μετρό Θεσσαλονίκης. Η απόφαση ελήφθη ανατρέποντας με δικαιολογίες την προηγούμενη απόφαση του ίδιου γνωμοδοτικού οργάνου μετά την επιθυμία-εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Εν τάχει, έχουν ξεσηκωθεί κάτοικοι της Θεσσαλονίκης –σε σχετική σφυγμομέτρηση που έγινε, η πλειοψηφία αντιτίθεται στην καταστροφική απόσπαση–, οι επιστημονικοί φορείς, όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), αλλά και πανεπιστημιακοί-προσωπικότητας στον τομέα της αρχαιολογίας στην Ελλάδα (όπως ο Παναγιώτης Βοκοτόπουλος) και διεθνώς. Τέσσερα σωματεία προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της απόφασης.

Όλα ωραία μέχρι εδώ. Ώσπου το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε δελτίο Τύπου με τη δημόσια τοποθέτηση των μελών του ΚΑΣ για το θέμα (σε θέση δικαιολόγησης της απόφασης και των ισχυρισμών του ΥΠΠΟΑ, ενώ ήδη είχαν παρουσιαστεί μελέτες στο ΣτΕ που στήριζαν την επιστημονική ορθότητα της ανατραπείσας απόφασης), έχοντας μάλιστα σε περίοπτη θέση τον πολιτικό προϊστάμενο του ΚΑΣ, τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Γ. Διδασκάλου. Μια κίνηση που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, καθώς με τη δημόσια διακίνηση από την εκτελεστική εξουσία και την παρουσία της στη θέση των υπογραφών (Διδασκάλου) βοούσε ότι ήταν υπαγορευμένη.

Η συνέλευση του ICOMOS

Σήμερα όμως αποκαλύπτεται και η φαιδρότητα των πράξεων και των ανακοινώσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ. Η εν λόγω επιστολή των μελών του ΚΑΣ εστάλη στο Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) εν όψει της συνέλευσης της 5ης Δεκεμβρίου. Το ελληνικό τμήμα του είχε εκδώσει ψήφισμα του ελληνικό τμήματος για τη διάσωση των αρχαίων στη Βενιζέλου.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/12/03/5fc8d6f0825e63796a7028b2.pdf

Το υπουργείο απαντούσε αρνητικά –ψευδόμενο;– λέγοντας ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα της συνέλευσης της 5ης Δεκεμβρίου του ICOMOS το εν λόγω ψήφισμα. Και από τις 27 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ΓΓ του ΥΠΠΟΑ Γ. Διδασκάλου έστειλε την κοινοποιηθείσα στην Ελλάδα επιστολή των 14 μελών του ΚΑΣ στη Γραμματεία του ICOMOS.

Εδώ προκύπτουν πολλά ερωτήματα.

Γιατί έστειλαν την επιστολή των μελών του ΚΑΣ αφού όπως υποστήριζε το ΥΠΠΟΑ, η ατζέντα της γενικής συνέλευσης του ICOMOS δεν περιλαμβάνει το θέμα της απόσπασης των βυζαντινών αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου;

Γιατί εστάλη τελικά η επιστολή; Τι φοβάται το υπουργείο και τρέχει να μπαλώσει ή να προλάβει; Ήδη έχουν εκπέσει στα μάτια των αρχαιολόγων στην ημεδαπή, τρέχουν να προλάβουν ανάλογο ράπισμα και από την αλλοδαπή;

Γιατί τόσες αοριστίες και διαψεύσεις;

Και δεν φτάνουν όλα αυτά. Με τον αέρα της λίστας Πέτσα που ενισχύει τη σιωπή ή την κυβερνητική προπαγάνδα σε φλέγοντα ζητήματα, η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βρέθηκε ενώπιον του ΣτΕ και διέψευσε δια της νομικής συμβούλου, ότι έχει φτάσει στην ατζέντα του ICOMOS το ψήφισμα-καταγγελία του ελληνικού τμήματός του.

Με θράσος απίστευτο πολιτεύεται ψευδόμενο το υπουργείο. Κι αυτό φαίνεται από την επιχείρηση μη ουσιαστικής απάντησης της Λίνας Μενδώνη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη προς την υπουργό, στην οποία μεταξύ άλλων ψεμάτων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ αναφέρει ως τέταρτο: «Λέει το Υπουργείο, δια στόματος της νομικής συμβούλου του ΝΣΚ, ότι δεν είναι στην ατζέντα της συνέλευσης του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), το ψήφισμα που έχει καταθέσει το ελληνικό τμήμα για τη διάσωση των αρχαίων στη Βενιζέλου». Και απαντά ο ίδιος: «Το σχετικό ψήφισμα, που μπορεί κανείς να το βρει με μια απλή αναζήτηση στο Google, προτάθηκε από το ελληνικό τμήμα, διαμορφώθηκε και εγκρίθηκε από δύο διεθνείς επιτροπές του ICOMOS και κατατέθηκε στην Ολομέλεια. Σήμερα βρίσκεται ως draft στην ατζέντα του ICOMOS. Η ψήφισή του δε, είναι σχεδόν βέβαιη μετά τη συνδιαμόρφωση από δύο επιτροπές».

Το διεθνές ρεζιλίκι δεν φαίνεται να το γλιτώνει η Λίνα Μενδώνη και η συν αυτώ και η κυβέρνηση που προωθεί την καταστροφική λύση της απόσπασης.

Η διαπόμπευση των μελών του ΚΑΣ

Βαρύτατη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση και η υπουργός Πολιτισμού με τους τακτικισμούς της να φέρει σε πέρας μια εντολή που βρίσκει αντίθετους σημαντικό τμήμα της κοινωνίας αλλά και επιστημόνων. Στην ουσία, με τη δημόσια τοποθέτηση των μελών του ΚΑΣ και περιφέροντας τις υπογραφές του στην ημεδαπή και σε όργανα της αλλοδαπής καταβιβάζει τον γνωμοδοτικό ρόλο του οργάνου σε απλό χειροκροτητή και εντολοδόχο. Δεν έχει υπάρξει ποτέ κάτι αντίστοιχο στην ιστορία του ΚΑΣ, καθώς δεν προβλέπεται να ανακοινώνουν την υπεράσπιση της απόφασής τους. Μάλιστα, το ΚΑΣ είχε συγκρουστεί με την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1976 και τότε τα μέλη του υπέβαλαν ομαδικά τις παραιτήσεις τους. Από τότε το όργανο δεν έχει πλέον αποφασιστικές αρμοδιότητες, καθώς του αφαιρέθηκαν, και εξέπεσαν σε γνωμοδοτικές. Τώρα με τους τακτικισμούς της πολιτικής ηγεσίας, το κύρος πέφτει ακόμη πιο χαμηλά. 

Documento Newsletter