«Τρέχει» η κυβέρνηση για να προλάβει τις αυξήσεις στο ρεύμα – €39 ανά μήνα η επιδότηση στα νοικοκυριά

«Τρέχει» η κυβέρνηση για να προλάβει τις αυξήσεις στο ρεύμα – €39 ανά μήνα η επιδότηση στα νοικοκυριά

Τον υπερδιπλασιασμό της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των μηνών Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, προκειμένου να καλύψει μέρος των αυξήσεων της τάξης του 300% που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο δίμηνο νοικοκυριά και  επιχειρήσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας.

Για τα νοικοκυριά

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που για την «επικοινωνία του πράγματος» τόνισε μεταξύ των άλλων, ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να προστατέψει τα ελληνικά νοικοκυριά «από την ενεργειακή κρίση που μαίνεται στην Ευρώπη» – ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές παίρνουν την κατιούσα αλλά στην Ελλάδα όχι –, τα νέα μέτρα αφορούν:

  • Την αύξηση της κρατικής επιδότησης για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβριο, με όριο κατανάλωσης 300 κιλοβατώρες το μήνα για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη μέση τάση. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση θα είναι 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 τον Οκτώβριο.

Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου

  • Την αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, επιπροσθέτως της αύξησης του επιδόματος θέρμανσης και της έκπτωσης 15 % για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας που έχουν ανακοινωθεί εδώ κι ένα μήνα. Τα προς αναστολή τέλη, ωστόσο, δεν θα παραγραφούν αλλά θα χρεωθούν αργότερα, κάποια στιγμή μέσα το 2022, όταν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Για τις επιχειρήσεις

  • Την αναστολή για τους 5 χειμερινούς μήνες, από το Νοέμβριο ως το Μάρτιο των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις επιχειρήσεις, δηλαδή τη μεταποίηση και όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων που λαμβάνουν ρεύμα από τη χαμηλή και μέση τάση, με στόχο την διευκόλυνση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Και οι συγκεκριμένες χρεώσεις, που αντιπροσωπεύουν ποσό περί τα 63 εκατ. ευρώ, θα ζητηθεί να πληρωθούν αργότερα, όταν πέσουν,  υποτίθεται, οι τιμές στην ελληνική χονδρική αγορά ενέργειας, και γίνει η εκ νέου επανεκτίμηση των χρεώσεων ΥΚΩ που αναμένεται μέσα στο 2022 να μειωθούν όσο προχωρά η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.

Γιατί η κυβέρνηση αύξησε την επιδότηση

Για να γίνει κατανοητό τι αντιπροσωπεύει και γιατί αποφασίστηκε η αύξηση της κρατικής επιδότησης στα 39 ευρώ το μήνα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, διευκρινίζουμε ότι η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε αύξηση της επιδότησης στη τιμή της κιλοβατώρας σε 13 λεπτά του ευρώ έναντι επιδότησης 6 λεπτών που ίσχυε τον Οκτώβριο και η οποία αποφασίστηκε λόγω της νέας αύξησης κατά 47% που σημειώθηκε στη μέση τιμή Οκτωβρίου της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική η οποία εκτοξεύθηκε στα 198.3 ευρώ έναντι 134.73 του Σεπτεμβρίου.

Μετά τις αυξήσεις στη χονδρική που σημειώθηκαν το μήνα Οκτώβριο, η τιμή της κιλοβατώρας που θα καλούνταν να πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς που θα λάβαιναν από τις αρχές Νοεμβρίου, θα ήταν γύρω στα 29-30 λεπτά το ευρώ (έναντι 11 λεπτών που ήταν ως τον Ιούλιο), δηλαδή τρεις φορές ακριβότερα αν δεν αυξάνονταν εδώ και τώρα οι κρατικές επιδοτήσεις.

Και με τις αυξημένες επιδοτήσεις θα πληρώσουμε ακριβότερα το ρεύμα, αλλά ως 40%

Κατά συνέπεια, με την νέα αύξηση της επιδότησης στα 13 λεπτά του ευρώ, οι λογαριασμοί ενέργειας των μηνών Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, και πάλι θα περιλαμβάνουν μεγάλες αυξήσεις σε σχέση με ότι πληρώναμε στη ΔΕΗ πέρσι το χειμώνα και ως το περασμένο καλοκαίρι, αλλά αυτές οι αυξήσεις, μόνον για χαμηλές οικιακές καταναλώσεις έως 300 μεγαβατώρες το μήνα, θα είναι σχετικά συγκρατημένες, της τάξης του 40%, όπως ακριβώς ήταν και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο κατά τους οποίους πρώτη φορά θεσπίστηκαν οι κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα.

Ανεπαρκή τα μέτρα για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους

Τέλος, να προσθέσουμε ότι ακριβώς λόγω του ορίου της χαμηλής κατανάλωσης των 300 μεγαβατώρων που περιλαμβάνει, η αύξηση της επιδότησης παρότι δίνεται και τις μικρές επιχειρήσεις δεν τις καλύπτει, αφού έχουν μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος. Από τα νέα μέτρα, πιθανόν να διευκολυνθεί εν μέρει η ρευστότητα των μικρών επιχειρήσεων με μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση (π.χ.  φούρνοι,  ζαχαροπλαστεία, εστίαση), από την αναστολή των ΥΚΩ για λίγους μήνες, αλλά όχι η συγκράτηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους παραγωγής. Για το λόγο αυτό, μπορούμε να αναμένουμε με βεβαιότητα ότι η νέα αύξηση των λογαριασμών του ρεύματος θα τροφοδοτήσει πρόσθετα ανατιμητικά φαινόμενα σε αγαθά και υπηρεσίες.

Documento Newsletter