Τρεις στους 10 που κακοποιούν σεξουαλικά ζώα κάνουν το ίδιο σε παιδιά και ενήλικες

Τρεις στους 10 που κακοποιούν σεξουαλικά ζώα κάνουν το ίδιο σε παιδιά και ενήλικες

Φρικιαστικά είναι τα στοιχεία που αναδεικνύονται από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία για τις κακοποιήσεις ζώων, ακόμα και σεξουαλικές, οι οποίες έχουν σχέση με συμπεριφορές και σε ανθρώπους (ενήλικους και μη). Την ίδια ώρα στη χώρα μας κεντρικό θέμα συζήτησης είναι ο αποτρόπαιος βασανισμός του Όλιβερ στην Αράχοβα και ο θάνατος ενός αδέσποτου στον Βόλο μετά από πυροβολισμό.

Η Ομοσπονδία θέτει ευθέως ερωτήματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση σχετικά με το σώμα της ΕΛ.ΑΣ. που θα ήταν επιφορτισμένοι με την διερεύνηση της κακοποίησης ζώων. Την ειδικευμένη εκπαίδευση για το συγκεκριμένο σώμα στην ΕΛ.ΑΣ. είχε διατυμπανίσει και η κυβέρνηση με δημοσιεύματα στον Τύπο. Για τη βία απέναντι στα ζώα έχουμε ακούσει για νόμους, ποινές και έρευνες της ΕΛ.ΑΣ… με μηδενικά αποτελέσματα.

Είτε ανθρώπους αφορά είτε τετράποδα πλάσματα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παίρνει κάτω από τη βάση ως προς την αντιμετώπιση της βίας.

Διαβάστε επίσης: Μαριάννα Τουμασάτου για Αράχωβα: Στη θέση του Όλιβερ την επόμενη φορά θα είναι άνθρωπος (Video)

Όπως ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία, τα στατιστικά και οι έρευνες αναδεικνύουν ότι:

— Το 31% των ατόμων που προβαίνουν σε σεξουαλική κακοποίηση ζώων, πράττουν το ίδιο σε παιδιά και ενήλικες.

— 40% των ανθρωποκτονιών με σεξουαλικά κίνητρα πραγματοποιήθηκαν από άτομα που είχαν στο παρελθόν προβεί σε σεξουαλική κακοποίηση ζώων.

— 43% των ανδρών κρατουμένων για σεξουαλικά εγκλήματα, αναγνώρισαν ότι επιδίδονταν, στο παρελθόν, σε σεξουαλικές πράξεις πάνω σε ζώα.

Η ανακοίνωση της Φιλοζωικής Ομοσπονδίας:

«Δέκα μέρες μετά το φριχτό βασανισμό και το μαρτυρικό θάνατο του χάσκι στην Αράχωβα, ο δράστης ακόμα κυκλοφορεί ελεύθερος, ανάμεσα σε μάρτυρες που δεν τολμούν να καταθέσουν και σε κάμερες ασφαλείας που εξαφανίζονται.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2017, διακόσιοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ο Κύκλος της Βίας, από την Κακοποίηση Ζώων στην Ενδοοικογενειακή Βία”, που συνδιοργάνωσε η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία με την οικονομική συνδρομή ιδρυμάτων και χορηγών.

Η εκπαίδευση, που ήταν δομημένη σε εισηγήσεις εκπροσώπων των αστυνομικών και εισαγγελικών Αρχών των ΗΠΑ και είχε διεθνή δημοσιογραφική κάλυψη, περιλάμβανε ξεχωριστή ενότητα για τη σεξουαλική κακοποίηση ζώων και τη συσχέτιση με την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και την ενδοοικογενειακή βία εν γένει.

Η Πολιτειακή Εισαγγελέας της Virginia, Διευθύντρια της μεγαλύτερης Μονάδας Δικαίου των Ζώων στις ΗΠΑ και συντονίστρια της εκπαίδευσης, υπογράμμισε ότι πολλοί σεξουαλικά βίαιοι θηρευτές, παιδόφιλοι και βιαστές έχουν ιστορικό με κτηνοβασίες και άλλες σεξουαλικές κακοποιήσεις ζώων. Η κτηνοβασία συνδέεται με σειρά εγκληματικών συμπεριφορών καθώς και με ευρύ φάσμα διαστροφικών σεξουαλικών πράξεων που περιλαμβάνουν εξαναγκασμό, βία, βασανισμό και νεκροφιλία.

Από τις επίσημες στατιστικές και τις έρευνες που παρουσιάστηκαν, παραθέτουμε τα εξής:

• Μελέτες σε φυλακισμένους βιαστές ανηλίκων ανέδειξαν την κτηνοβασία ως τον πρώτο και μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου (risk factor) για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού

• 31% των ατόμων που προβαίνουν σε σεξουαλική κακοποίηση ζώων, πράττουν το ίδιο σε παιδιά και ενήλικες.

• 40% των ανθρωποκτονιών με σεξουαλικά κίνητρα πραγματοποιήθηκαν από άτομα που είχαν στο παρελθόν προβεί σε σεξουαλική κακοποίηση ζώων.

• 43% των ανδρών κρατουμένων για σεξουαλικά εγκλήματα, αναγνώρισαν ότι επιδίδονταν, στο παρελθόν, σε σεξουαλικές πράξεις πάνω σε ζώα.

Σήμερα, με βαθιά οργή και θλίψη, απευθύνουμε στον Πρωθυπουργό και στα αρμόδια Υπουργεία, τα εξής ερωτήματα:

• Τι απέγιναν οι 200 αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που εκπαιδεύτηκαν στη διερεύνηση της κακοποίησης ζώων και της παιδικής κακοποίησης το 2017; Πώς αξιοποιούνται υπηρεσιακά οι ειδικές γνώσεις που απέκτησαν;

• Με δεδομένη την στενά συνυφασμένη σχέση των δυο μορφών βίας, ποια πρωτόκολλα θεσπίστηκαν, στη συνέχεια της εκπαίδευσης, για τη διερεύνηση και δίωξη της κακοποίησης ζώων και της παιδικής κακοποίησης;

• Τι απέγινε το εκπαιδευτικό υλικό που άφησαν πίσω οι εκπαιδευτές;

• Γιατί δεν υιοθετήθηκαν οι νομοθετικές αλλαγές που πρότειναν οι τότε εισηγητές (συγκεκριμένα οι εισαγγελικές Αρχές των ΗΠΑ) προκειμένου να εξασφαλιστεί καλύτερη προστασία για τα ζώα και για τα παιδιά;».

Διαβάστε επίσης: Αράχωβα: Οργή για τον βασανισμό του χάσκι – Κοντά στη σύλληψη του δράστη οι αρχές

Documento Newsletter