Τρεις πολύ καλοί λόγοι για να κάνετε ένα διάλειμμα από τις προπονήσεις

Τρεις πολύ καλοί λόγοι για να κάνετε ένα διάλειμμα από τις προπονήσεις

Μια πολύ διαδεδομένη αντίληψη στους κύκλους των δρομέων είναι πως ο σωστός και συνεπής δρομέας δεν πρέπει να αφήνει ούτε μια μέρα ανεκμετάλλευτη και χωρίς τρέξιμο.

Για πολλούς μάλιστα, η καλύτερη αποκατάσταση του σώματός μας έπειτα από μια έντονη άσκηση είναι η λεγόμενη «ενεργητική αποκατάσταση», δηλαδή μια μορφή πιο ήπιας άσκησης. Στην πραγματικότητα ωστόσο είναι πάντα σημαντικό να έχει το σώμα σου τουλάχιστον μια ημέρα ξεκούρασης.

Υπάρχουν ημέρες κατά τις οποίες η ξεκούραση όχι μόνο είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς και το σώμα σας αλλά μπορεί να αποτρέψει την εξουθένωση, τον τραυματισμό και την κόπωση και να προωθήσει την ισορροπία στο πρόγραμμα προπόνησης σας. Πώς ξέρετε, λοιπόν, αν πρέπει να επιλέξετε την ενεργητική αποκατάσταση ή την απλή ξεκούραση;

Το σώμα σας πιθανότατα θα σας ενημερώσει για το πότε πρέπει να διαλέξετε μια ημέρα ξεκούρασης. Ακολουθούν μερικά από τα σωματικά σημάδια και τις μετρήσεις που πρέπει να προσέχετε:

Ο «καλός πόνος» γίνεται απλά… πόνος

Το παλιό ρητό που λέει πως «χωρίς πόνο δεν πετυχαίνεις τίποτα» δεν ισχύει πάντα. Ναι, υπάρχει ο καλός πόνος που προέρχεται από το ότι κάνετε τους μύες σας να δουλεύουν και ο οποίος είναι αναμενόμενος καθώς προκύπτει από αλλαγές στην ένταση προπόνησης ή την επιστροφή στην προπόνηση μετά από κάποιο διάστημα απουσίας.

Απο την άλλη, ο «κακός» πόνος είναι οξύς και πολύ πιο επώδυνος. Σας εμποδίζει να κινήσετε ένα μέρος του σώματος, μειώνει το εύρος της κίνησής σας και επηρεάζει την ικανότητά σας να κάνετε καθημερινές εργασίες. Αυτός ο τύπος πόνου μπορεί να προκαλείται από μια πιο σοβαρή μυϊκή ρήξη, ένα κάταγμα λόγω καταπόνησης ή την επιδείνωση ενός παλιού τραυματισμού και σημαίνει ότι πρέπει να ξεκουραστείτε.

Η λεγόμενη υπερπροπόνηση…

Ο πόνος στις αρθρώσεις σας μπορεί να υποδεικνύει ότι οι μύες σας δεν απορροφούν σωστά τη δύναμη και ότι οι μαλακοί ιστοί γύρω από τις αρθρώσεις σας απορροφούν πάρα πολύ. Μπορεί επίσης να αποδοθεί σε προϋπάρχοντες τραυματισμούς.

Αν παρατηρήσετε απώλεια βάρους και μια μείωση της απόδοσης σας και της φυσικής σας κατάστασης, έχετε να κάνετε με κλασικά σημάδια υπερπροπόνησης και είναι καιρός να κάνετε ένα διάλειμμα.

Ο κακός ύπνος

Ο ύπνος έχει τεράστιο αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειας, τη διάθεση και την απόδοσή σας. Θα πρέπει να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στη λήψη προπονητικών αποφάσεων, καθώς επιτρέπει στο σώμα σας να αποκατασταθεί, να αναδομηθεί και να προσαρμοστεί, ενώ βοηθά τόσο στην οικοδόμηση μυών όσο και στην απώλεια λίπους.

Αν δεν κοιμάστε αρκετά, το να είστε κουρασμένοι και να χρειάζεστε απεγνωσμένα μια μέρα ξεκούρασης δεν θα πρέπει να σας εκπλήξει. Με ένα ρολόι γυμναστικής, μπορείτε να παρακολουθείτε τον ύπνο σας και να παρακολουθείτε πόσο καλά ο οργανισμός σας ανακάμπτει από την προπόνηση και τις άλλες απαιτήσεις της ημέρας σας.

Αν ο ύπνος σας είναι κακής ποιότητας, τότε νεξάρτητα το πόσες ώρες κοιμάστε, θα ξυπνάτε με ένα αίσθημα εξάντλησης και έλλειψης ενέργειας που θα το κουβαλάτε κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Σε αυτή την περίπτωση, η απλή παρακολούθηση του ύπνου σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να αλλάξετε επιβλαβείς συνήθειες ύπνου και να βελτιώσετε τον ύπνο σας.

Πηγή runnfun.gr

Documento Newsletter