Μπορεί μέχρι τώρα να υπήρχε η εντύπωση πως πέντε ώρες ύπνος ήταν αρκετές για ξεκούραση, πως το ροχαλητό είναι ακίνδυνο καθώς και το γεγονός πως το αλκοόλ πριν τον ύπνο βοηθάει να χαλαρώσουμε και να αφεθούμε πιο γρήγορα στην αγκαλιά του Μορφέα, μόνο που σύμφωνα με τους ερευνητές κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μεγάλους μύθους, που όχι μόνο δημιουργούν κακές συνήθειες αλλά μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την δημόσια υγεία, αναφέρει μία καινούργια ανάλυση.
Σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της HuffPost UK, η επικεφαλής ερευνητής Ρεβέκκα Ρόμπινς από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης,«ο ύπνος, βασικό κομμάτι της ζωής μας και επηρεάζει σημαντικούς τομείς του ανθρώπου, όπως την παραγωγικότητα, την διάθεση μας, την ευεξία και βέβαια την υγεία. όσο πιο γρήγορα απομυθοποιήσουμε αυτές τις συνήθειες, τότε όχι μόνο θα κοιμόμαστε καλύτερα αλλά θα βοηθάμε να έχουμε ένα πιο υγιή οργανισμό.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ερεύνησε περισσότερους από 8.000 ιστότοπους για να εντοπίσουν τις περισσότερο κοινές υποθέσεις.
Μύθος # 1: Πέντε ώρες ύπνου είναι αρκετές για ξεκούραση
Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο μύθο. Το μακροπρόθεσμο έλλειμμα ύπνου αποτελεί σημαντικότατο κίνδυνο για την υγεία. Για να επανέλθει κάποιος σε κανονικούς ρυθμούς θα πρέπει να μπει σε πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον εφτά ώρες ύπνου.
Μύθος # 2: Το ροχαλητό είναι ακίνδυνο
Η Ρεβέκκα Ρόμπινς ξεκαθαρίζει πως μπορεί να είναι ακίνδυνο, μπορεί όμως να είναι ένδειξη και συγχρόνως ο προπομπός για άπνοια ύπνου, μία πολύ σοβαρή διαταραχή, με την αναπνοή να ξεκινάει και να σταματάει κατά την διάρκεια της νύχτας και μπορεί να φτάσει έως την διακοπή της καρδιακής λειτουργίας.
Μύθος # 3: Η κατανάλωση αλκοόλ θα βοηθήσει να κοιμηθούμε
Η έρευνα βρήκε επαρκείς ενδείξεις πως η κατανάλωση αλκοόλ πριν κοιμηθούμε δεν βοηθάει στο να μπορέσει ο οργανισμός να φτάσει στο επίπεδο το βαθύ ύπνου, βασικό χαρακτηριστικό για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Η συγκεκριμένη έρευνα κάνει λόγο και για άλλους μύθους, όπως τους χαρακτηρίζει και κάνει λόγο για συνήθειες όπως το να βλέπει κανείς τηλεόραση στο κρεββάτι ή να χρησιμοποιεί κάποιος συνεχώς το κουμπί αφύπνισης στο ξυπνητήρι για να παρατείνει τον ύπνο του καθώς και να παραμένουμε στο κρεββάτι ενώ δεν έχουμε διάθεση για ύπνο.
Η έρευνα καταλήγει με το συμπέρασμα πως, πρέπει να υπάρχει μία πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση για το κοινό, σχετικά με την σημασία του ύπνου στην καθημερινή μας υγεία.
Πηγή: runnfun.gr