Χυδαία μέσα που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε βάρος των εργαζομένων της χρησιμοποιεί πλέον η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να εκβιάσει τη συμμετοχή τους στο νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που λήγει στις 19 Ιουλίου.
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Πειραιώς που «τρέχει» αυτή τη στιγμή συνοδεύει το δρομολογούμενο κλείσιμο 64 ακόμη καταστημάτων της Πειραιώς. Με δεδομένο όμως ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Τράπεζα Πειραιώς είχε κλείσει άλλα 45 καταστήματα και είχε προχωρήσει σε άλλη μια εθελουσία έξοδο καθώς και το ότι ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού της είναι τα 42 χρόνια, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι δεν έχουν απομείνει υπάλληλοι πρόθυμοι να πάρουν την εθελουσία, γιατί απλά σε μία χώρα με υψηλή πραγματική ανεργία, ο κόσμος δεν θέλει να χάσει τη δουλειά του.
Σο πλαίσιο λοιπόν της κλιμάκωσης των πιέσεων σε βάρος των εργαζομένων για να φύγουν από την τράπεζα, υπήρξαν περιστατικά μετακινήσεων εργαζομένων με αναπηρίες σε καταστήματα με σκοπό να τους δυσκολέψουν τη ζωή ώστε να υποχρεωθούν να υποκύψουν στην εθελουσία.
Τα περιστατικά αυτά έφερε στο φως ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), προειδοποιώντας τη διοίκηση ότι θα αξιοποιήσει κάθε πρόσφορο νομικό μέσο, προκειμένου να σταματήσουν στην πράξη τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές.
Η ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ
Η πλήρης ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ έχει ως εξής:
Ο σχεδιασμός της Διοίκησης για την επιθετική συρρίκνωση του Δικτύου έχει πυροδοτήσει σειρά αντιδεοντολογικών πρακτικών απαξίωσης συναδέλφων μας, που στόχο έχουν την με κάθε τρόπο εξώθησή τους στην… «οικειοθελή» έξοδο.
Έφθασαν, μάλιστα, στο σημείο, χωρίς κανένα απολύτως ηθικό φραγμό να συμπεριφέρονται με κυριολεκτικά χυδαίο τρόπο ακόμη και σε συναδέλφους ΑΜΕΑ.
Η επιχείρηση καταστρατήγησης του δικαιώματος στην εργασία συναδέλφων μας με ειδικές δεξιότητες, τη στιγμή που σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχώς προβάλλονται δράσεις για την ισότιμη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας, μας πηγαίνει πίσω στις πιο σκοτεινές σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας.
Εκβιαστικές πρακτικές σε βάρος εργαζομένων ΑΜΕΑ
Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια στοχοποίηση συναδέλφων ΑΜΕΑ στην Τράπεζα Πειραιώς, μέσω ενός σχεδίου να μετατεθούν σε καταστήματα που σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και έχει ανακοινωθεί το κλείσιμό τους, ώστε η λύση της «εθελούσιας» εξόδου να φαντάζει ως μονόδρομος.
Έχουμε χαρακτηριστική περίπτωση συναδέλφου με 4 παιδιά, ο οποίος αν και αντιμετωπίζει κινητικό πρόβλημα με αναπηρία 80%, αποπειράθηκαν να τον μετακινήσουν σε κατάστημα που δεν υπάρχει τουαλέτα στον ίδιο όροφο, με απώτερο σκοπό να οδηγηθεί σε παραίτηση.
Άλλη περίπτωση συναδέλφισσας, που αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης στο ένα της μάτι λόγω σοβαρής πάθησης, της ζητήθηκε να μετακινείται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας της. Αντίστοιχη περίπτωση έχουμε με συνάδελφο που έχει σοβαρά κινητικά προβλήματα και αναπηρία 55% και έχει προσληφθεί με το νόμο των ΑΜΕΑ στην Τράπεζα Πειραιώς.
Το πλήθος και η χρονική συγκυρία των περιστατικών μας δημιουργούν εύλογες υποψίες ότι δεν πρόκειται για τυχαία ή μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για έναν ευρύτερο σχεδιασμό της Διοίκησης όχι μόνο να στερήσει τα μέσα επιβίωσης σε όσους η Τράπεζα θα έπρεπε να δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπό της, αλλά κυρίως να δημιουργήσει και να συντηρήσει ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας και ηττοπάθειας που θα αυξήσει τη συμμετοχή στο υπό εξέλιξη πρόγραμμα «οικειοθελούς» αποχώρησης.
Ποια κοινωνική εταιρική ευθύνη;
Οι ενέργειες αυτές που καταργούν στην πράξη κάθε έννοια εταιρικής υπευθυνότητας, εκθέτουν την Τράπεζα και καταρρακώνουν το κύρος της, παράλληλα εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητά τους.
Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογός μας θα απευθυνθεί:
- στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς,
- στις αντιπροσωπείες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου οι συγκεκριμένες πρακτικές να ελεγχθούν και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο,
- στους φορείς εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία για την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος,
αξιοποιώντας παράλληλα κάθε πρόσφορο νομικό μέσο, προκειμένου να σταματήσουμε στην πράξη τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές που όχι μόνο στρέφονται σε βάρος εργαζομένων με ειδικές ανάγκες, αλλά ευρύτερα σε βάρος συναδέλφων μας προκειμένου να υλοποιηθεί με κάθε μέσο ο βάρβαρος και αντεργατικός σχεδιασμός απομείωσης προσωπικού.
«Καλούμε, τέλος, τους εμπνευστές και υποκινητές των πρακτικών αυτών να ζητήσουν άμεσα συγγνώμη από έναν - έναν τους συναδέλφους ξεχωριστά», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ.