Transparency International: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται επιτήρηση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χρειάζεται μεγαλύτερη επιτήρηση και να λογοδοτεί περισσότερο για τις αποφάσεις της, καθώς έχει παρεκτραπεί και εισέλθει στον χώρο των πολιτικών αποφάσεων χωρίς όμως την απαραίτητη επίβλεψη, ανακοίνωσε σήμερα σε έκθεσή της η παγκόσμια οργάνωση Transparency International (TI).

Εφόσον η αυτονομία της ΕΚΤ περιορίζει τη υποχρέωση λογοδοσίας της στο κοινό, η τράπεζα θα πρέπει αντίστοιχα να αυξήσει τη διαφάνεια της, να εκδίδει περισσότερες από τις αποφάσεις και γνωματεύσεις της, να ενισχύει τους κανονισμούς ηθικής της και να είναι πιο ανοικτή όσον αφορά τις πολιτικές αποφάσεις που αντιμετωπίζει, είπε το παρατηρητήριο.

Στην έκθεσή της, η TI εστιάστηκε στον ρόλο της ΕΚΤ στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι πήρε πολιτικές αποφάσεις αντί να διεκπεραιώνει απλώς τις τεχνικές της υποχρεώσεις, επιβαρύνοντας ένα πλαίσιο το οποίο την απαλλάσσει εν μέρει από τη δημοκρατική υποχρέωση λογοδοσίας της.

“Οι διακριτικές εξουσίες της ΕΚΤ της επέτρεψαν να ασκήσει πίεση στις ελληνικές τράπεζες ενώ διαπραγματευόταν μεταρρυθμίσεις διάσωσης με την ελληνική κυβέρνηση ως μέρος της Τρόικας των διεθνών δανειστών”, δηλώνει η ΤΙ.

“Παρόμοιες δυναμικές μπορεί να εκδηλωθούν στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, και με τη τρέχουσα ανακεφαλαίωση του Ιταλού δανειστή Monte dei Paschi di Siena, οι οποίες (δυναμικές) θέτουν σε κίνδυνο τη τρέχουσα εύθραυστη σταθερότητα της ευρωζώνης”, πρόσθεσε.

Ενώ η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε βελτιώσεις στη διαφάνεια με την έκδοση των ημερολογίων των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των πρακτικών από τις συνεδριάσεις όπου καθορίζονται πολιτικές, η διαχείρηση της σύγκρουσης συμφερόντων της ΕΚΤ είναι ελαττωματική και η πολιτική προστασίας των ατόμων που αποκαλύπτουν τη διαφθορά είναι απαρχαιωμένη.

“Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει μια σημαντική πτώση στην εμπιστοσύνη των πολιτών, η οποία παράλληλα με τις αυξημένες ευθύνες της επιβαρύνουν σημαντικά τη λογοδοσία της”, είπε η ΤΙ.

Η ΕΚΤ, η οποία επέτρεψε στην ΤΙ την πρόσβαση σε ανώτατα στελέχη της, αναγνώρισε τα πορίσματα και είπε ότι είχε ήδη λάβει μερικά από τα προτεινόμενα μέτρα.

“Μερικές από τις εισηγήσεις στην έκθεση TI-EU ανήκουν εκτός δικαιοδοσίας της ΕΚΤ ή δεν έχουν προβλεφθεί στη Συμφωνία”, δήλωσε η ΕΚΤ.

“Μερικά άλλα σημεία έχουν ήδη εφαρμοστεί, όπως η έκδοση των αποφάσεων, των γνωμοδοτήσεων και των συστάσεων, καθώς και η παροχή πληροφοριών για τις συναντήσεις με εκπροσώπους βιομηχανιών”, πρόσθεσε.

(Η οργάνωση Transparency International αυτοπροσδιορίζεται ως “παγκόσμιο κίνημα εναντίον της διαφθοράς, το οποίο συνεργάζεται με κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες”. Διατηρεί παραρτήματα σε πάνω από 100 χώρες, ενώ η διεθνής γραμματεία του εδρεύει στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.)

Ετικέτες