Ο Γιόναθαν Μαρτόν, ο οποίος είχε γεννηθεί γυναίκα και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, αλλά εξακολουθεί να διαθέτει μήτρα, γέννησε το παιδί αφότου έμεινε έγκυος με σπέρμα του συντρόφου του.
Με διαταγή του Ανώτατου Δικαστηρίου, το Υπουργείο Εσωτερικών, και πιο συγκεκριμένα η Αρχή Πληθυσμού και Μετανάστευσης, καταχώρησε την περασμένη εβδομάδα και τους δυο άνδρες ως γονείς του ενός έτους γιου τους.
Μέχρι την απόφαση, το υπουργείο δεν δεχόταν να καταχωρήσει το ζευγάρι ως γονείς του παιδιού.
Ο Μαρτόν, γνώρισε τον σύντροφό του Ντανιέλ Μαρόμ, από τον οποίον και έμεινε έγκυος, γεννώντας λίγο αργότερα τον γιο τους, Τόμερ.
Η Αρχή Πληθυσμού που είχε αρνηθεί αρχικά να καταχωρήσει το ζευγάρι ως γονείς του παιδιού, άλλαξε, χωρίς τη συγκατάθεση του Μαρτόν, το φύλο του σε γυναίκα και τον καταχώρησε με αυτόν τον τρόπο ως μητέρα του Τόμερ. Ο οργανισμός αρνήθηκε οποιαδήποτε αναγνώριση στον Μαρόμ ως προς το παιδί.
Το ζευγάρι υπέβαλε αίτηση πριν από πέντε μήνες με το Ανώτατο Δικαστήριο να υποχρεώνει τελικά το υπουργείο να συμμορφωθεί και να εγγράψει τους δύο άνδρες, ως πατέρες του παιδιού, καθώς και να εκδώσει νέο πιστοποιητικό γέννησης που να αντανακλά αυτό το γεγονός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μαρτόν είχε λάβει ορμόνες και υποβλήθηκε σεχειρουργική επέμβαση, ούτως ώστε να αλλάξει το φύλου του στο Μητρώο του Πληθυσμού πριν από οκτώ χρόνια.
Πριν μόλις τρία χρόνια, το Εθνικό Ινστιτούτο αναγνώρισε τον Μαρόμ και τον Μάρτον ως ζευγάρι, σύμφωνα με τον νόμο.
Ωστόσο, μετά την αλλαγή της καταχώρισης του φύλου στον φάκελο του Μαρτόν χωρίς τη συγκατάθεσή του, η Αρχή Πληθυσμού υποστήριζε ότι οποιαδήποτε εκ νέου αλλαγή θα απαιτήσει νέα έγκριση της επιτροπής που χειρίζεται περιπτώσεις αλλαγής καταχώρησης φύλου στα μητρώα.
Την Τρίτη, το ζευγάρι επισκέφθηκε τα γραφεία του Μητρώου Πληθυσμού και συμπλήρωσε τα νέα στοιχεία στις ταυτότητές τους, ως γονείς του μικρού Τόμερ.
Στη ληξιαρχική πράξη γέννησης του Τόμερ, όμως, το παιδί εξακολουθεί να εμφανίζεται με μητέρα τον Μαρτόν, με τη διόρθωση να μην εχει πραγματοποιηθεί ακόμη.
«Το συναίσθημα είναι καταπληκτικό» δήλωσε ο Μαρόμ στην Haaretz. «Αγωνίζομαι εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο για να με αναγνωρίσουν ως πατέρας του παιδιού μου και είναι μεγάλη υπόθεση αυτή η δικαστική απόφαση, καθώς υποχρεώνει το κράτος να αποδεχθεί την πραγματικότητα και να με αποκαταστήσει».
Όσον αφορά στον χαρακτηρισμό «μητέρα» στο πιστοποιητικό γέννησης, ο Μαρόμ χαρακτηρίζει την κατάσταση «παράλογη», λέγοντας ότι το κράτος ενώ έχει αναγνωρίσει τώρα πια τόσο τον Μαρτόν όσο και τον ίδιο ως πατέρες του παιδιού, εξακολουθεί να καταγράφει τον Μαρτόν ως μητέρα στο πιστοποιητικό γέννησης.
«Δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε» λέει.
Η Ντανιέλα Γιαάκομπι, δικηγόρος του ζευγαριού, σχολίασε: «Η λύση που επιτεύχθηκε αποτελεί μια σημαντική νίκη, όμως η μάχη για τον Γιόναθαν, τον Ντάνιελ και τον Τόμερ, καθώς και για ολόκληρη την τρανς κοινότητα του Ισραήλ και τον καθένα που πιστεύει ότι η ισότητα είναι κάτι σημαντικό, δεν έχει τελειώσει».
Πηγή: t-zine.gr