Τραμπ: Υπέρμαχος σκληρής γραμμής προς την Κίνα σε θέση-κλειδί

Τραμπ: Υπέρμαχος σκληρής γραμμής προς την Κίνα σε θέση-κλειδί

Η νέα επιλογή της επόμενης φρουράς στον Λευκό Οίκο για την ηγεσία του νέου συμβουλίου Εθνικού Εμπορίου είναι ο Πίτερ Ναβάρο, υπερασπιστής της σκληρής γραμμής έναντι του Πεκίνου και της μείωσης των εμπορικών ελλειμμάτων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, επέλεξε τον Πίτερ Ναβάρο, προκειμένου να ηγηθεί του νεοσύστατου συμβουλίου Εθνικού Εμπορίου, το οποίο θα λειτουργεί υπό τον Λευκό Οίκο. Ο Ναβάρο είναι οικονομολόγος, που έχει υποστηρίξει την υιοθέτηση σκληρής γραμμής στη διαμόρφωση του εμπορικού πλαισίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ενώ η επιλογή του, ανακοινώθηκε από τη μεταβατική ομάδα του Τραμπ.

Ο ίδιος έχει ακαδημαϊκή καριέρα, ενώ έχει εργαστεί ως επενδυτικός σύμβουλος. Παράλληλα, έχει γράψει αριθμό γνωστών βιβλίων, ενώ στο ενεργητικό του υπάρχει κι ένα φιλμ που περιγράφει την απειλή που αντιπροσωπεύει η Κίνα για την αμερικανική οικονομία, όπως επίσης και την επιθυμία του Πεκίνου να εξελιχθεί σε κυρίαρχη οικονομική και στρατιωτική δύναμη στην Ασία.

Από την πλευρά της, η μεταβατική ομάδα του Τραμπ, χαρακτήρισε τον Νάβαρο ως έναν “οραματιστή” οικονομολόγο που μπορεί μπορεί “να εφαρμόσει οικονομικές πολιτικές, οι οποίες μειώνουν το εμπορικό έλλειμμα, ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και σταματούν τη μεταφορά θέσεων εργασίας από την αμερικανική οικονομία προς το εξωτερικό.”

Ο Τραμπ είχε καταστήσει το εμπόριο, κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ έχει ασκήσει κριτική κατά των εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για “κακές συμφωνίες.” Παράλληλα, έχει απειλήσει με την επιβολή υψηλών δασμών κατά του Μεξικού και της Κίνας, με την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου.

Ο 67χρονος Ναβάρο είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (University of California, Irvine), ενώ ήταν σύμβουλος του Τραμπ, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Έχει γράψει αρκετά βιβλία, μεταξύ των οποίων: “Θάνατος από την Κίνα: Πως οι ΗΠΑ έχασαν τη βιομηχανική τους βάση,” το οποίο έγινε και ντοκιμαντέρ. Στο ντοκιμαντέρ αυτό, περιέγραψε το χαμένο οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ έναντι της Κίνας. Η κριτική που ασκεί ο Ναβάρο στην Κίνα επικεντρώνεται σε ζητήματα περιβάλλοντος, αναφορικά με τις κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ, αλλά και στην κλοπή αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Στην ίδια ανακοίνωση της μεταβατικής ομάδας, ο Τραμπ σχολίασε θετικά την “καθαρότητα” των επιχειρημάτων του Ναβάρο, αλλά και “την ολική προσέγγιση της έρευνάς του.”

Documento Newsletter