Πυροβολισμοί κατά Τραμπ: Αναπάντητα ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας

Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές δήλωσαν ότι θα ξεκινήσουν άμεσα έρευνες για το πώς ένας ελεύθερος σκοπευτής κατάφερε προφανώς να ξεφύγει από πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών και να ανέβει στην ταράτσα ενός κτιρίου κοντά στο σημείο όπου μιλούσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση και να πυροβολήσει κατά του προέδρου και του πλήθους των συγκεντρωμένων προτού σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ενώ οι πληροφορίες για το περιστατικό παραμένουν συγκεχυμένες και λίγες, η πρώτη εικόνα που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης δείχνει ότι ο δράστης βρισκόταν έξω από την περίμετρο ασφαλείας του χώρου συγκέντρωσης στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια. Τουλάχιστον ένα άτομο που έδωσε συνέντευξη το BBC είπε ότι προσπάθησε να ειδοποιήσει την αστυνομία και τη μυστική υπηρεσία, χωρίς αποτέλεσμα, για τον προφανή ελεύθερο σκοπευτή.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ επέκριναν τη Μυστική Υπηρεσία, η οποία έχει την κύρια ευθύνη για την προστασία του Τραμπ ως πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Ο σύμμαχός του, δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, κάλεσε την ηγεσία της υπηρεσίας να παραιτηθεί.

«Πώς επιτράπηκε σε έναν ελεύθερο σκοπευτή με πλήρη οπλισμό να σκαρφαλώσει στην πλησιέστερη στέγη κοντά σε έναν προεδρικό υποψήφιο», ρώτησε ο συντηρητικός ακτιβιστής Jack Posobiec στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Βουλή θα ζητήσει από «τη Διευθύντρια Μυστικών Υπηρεσιών και άλλους αξιωματούχους από το DHS (Department of Homeland Security) και το FBI να εμφανιστούν για ακρόαση ενώπιον των επιτροπών μας το συντομότερο δυνατό».

Η Μυστική Υπηρεσία δήλωσε λίγο μετά τους πυροβολισμούς ότι έχει ξεκινήσει έρευνα και ενημέρωσε τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον αντίπαλο του Τραμπ στις εκλογές της 15ης Νοεμβρίου, αν και η υπηρεσία δεν απάντησε αμέσως σε πρόσθετα αιτήματα για σχόλια σχετικά με τα πρωτόκολλά της.

Ο παρευρισκόμενος Ben Maser βρισκόταν έξω από την περίμετρο του συλλαλητηρίου, ακούγοντας τον Τραμπ, όταν παρατήρησε δύο αστυνομικούς που φαινομενικά αναζητούσαν κάποιον. Ο Maser, ένας 41χρονος συγκολλητής, άρχισε επίσης να σαρώνει την περιοχή.

«Στεκόμουν εκεί και ξαφνικά ακούγεται σαν να σβήνουν κροτίδες. Είδα τον τύπο στην ταράτσα. Είπα στον αστυνομικό ότι ήταν εκεί πάνω. Πήγε να τον αναζητήσει», είπε ο Maser στο Reuters.

Η επίθεση είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αναθεώρηση της ασφάλειας του Τραμπ και στο εξής πιθανότατα θα του παρέχεται ένα επίπεδο προστασίας που μοιάζει περισσότερο με έναν εν ενεργεία πρόεδρο, δήλωσε ο Τζόζεφ Λασόρσα, πρώην πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας που υπηρέτησε στην προεδρική ασφάλεια.

«Θα γίνει εντατική ανασκόπηση» του περιστατικού και «θα υπάρξει μια μαζική αναδιάταξη», είπε ο Λασόρσα. «Αυτό δεν μπορεί να συμβεί».

Η Μυστική Υπηρεσία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι πρόσφατα πρόσθεσε «προστατευτικούς πόρους και δυνατότητες» στις λεπτομέρειες ασφαλείας του Τραμπ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένας συνταξιούχος πράκτορας που εργαζόταν σε υπηρεσίες προστασίας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το περιστατικό θα πρέπει να πυροδοτήσει μια εσωτερική αναθεώρηση, και ιδανικά μια εξωτερική επανεξέταση.

«Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί ενδελεχή έλεγχο για να αποφευχθούν τέτοιες αποτυχίες στο μέλλον και να διασφαλιστεί η λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα», είπε ο πρώην πράκτορας.

Κατά τη διάρκεια των περισσότερων στάσεων της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, η τοπική αστυνομία βοηθά τη Μυστική Υπηρεσία για την ασφάλεια του χώρου.

Πράκτορες από άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, όπως η Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών, βοηθούν περιστασιακά.

Τις στιγμές μετά τον τραυματισμό του Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος περικυκλώθηκε γρήγορα από προσωπικό της Μυστικής Υπηρεσίας που σχημάτισε ανθρώπινη ασπίδα, ενώ βαριά οπλισμένοι πράκτορες με πανοπλίες και όπλα ανέβηκαν στη σκηνή όπου μιλούσε και φάνηκαν να σαρώνουν την περιοχή για απειλές.

Ο Τραμπ μεταφέρθηκε από τους πράκτορες σε ένα μαύρο SUV και στη συνέχεια σε τοπικό νοσοκομείο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της προεκλογικής εκστρατείας του.

Διαβάστε επίσης

Ντόναλντ Τραμπ: Απόπειρα δολοφονίας από 20χρονο σε συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια (Videos)

Μαφία διαπλοκής ΥΠΠΟ προστασία – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

Γήπεδο Παναθηναϊκού: Αγρια συμπλοκή οπαδών, έπεσαν πυροβολισμοί – Τρεις τραυματίες, 72 προσαγωγές

Πληθωρισμός κερδών και όχι μισθών – Oι επιχειρήσεις αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους σε βάρος καταναλωτών και εργαζομένων

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη στο CNN: Αναφέρθηκε σε μια φανταστική χώρα, είδε μέχρι και… 4ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία: Η ανατριχιαστική απειλή του δράστη για να πείσει την 37χρονη να γυρίσει σπίτι