Τραμπ στη WSJ: «Η Κίνα με σέβεται επειδή ο Σι ξέρει ότι είμαι “τρελός”»! – Οι απειλές προς τον Πούτιν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πει ότι αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο η Κίνα δεν θα τολμούσε να τον προκαλέσει επειδή ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξέρει ότι ο Ρεπουμπλικανός είναι «τρελός».

Μιλώντας στη συντακτική επιτροπή της Wall Street Journal, ο Τραμπ είπε ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος τον επόμενο μήνα, θα επιβάλει δασμούς στην Κίνα εάν επιδιώκει να αποκλείσει την Ταϊβάν.

«Θα έλεγα: αν πάτε στην Ταϊβάν, λυπάμαι που το κάνω αυτό, θα σας φορολογήσω με 150% έως 200%», είπε.

Στην προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των  προεδρικών εκλογών, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος υποστήριξε ότι οι αντίπαλοι της Αμερικής δεν θα ενεργούσαν ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ υπό τη νέα προεδρία Τραμπ, επειδή θα φοβόντουσαν μια δυναμική, ακόμη και απρόβλεπτη, απάντηση.

Ισχυρίστηκε ότι δεν θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για να αποτρέψει τον αποκλεισμό της Ταϊβάν, επειδή ο Πρόεδρος Σι «με σέβεται και ξέρει ότι είμαι [υπερβολικά] τρελός».

«Είχα μια πολύ ισχυρή σχέση μαζί του», είπε ο Τραμπ για τον Πρόεδρο Σι. “Ήταν πραγματικά πολύ καλός, δεν θέλω να πω φίλος – δεν θέλω να φέρομαι ανόητος, “ήταν φίλος μου” – αλλά τα πήγαινα καλά μαζί του.”

«Είναι ένα πολύ άγριο άτομο», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αποτίμησε επίσης θετικά τη σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας: «Τα πήγα καλά μαζί του».

Όμως ο Τραμπ – ο οποίος έχει επικριθεί στο παρελθόν επειδή επαινούσε τον Ρώσο ηγέτη – είπε ότι τον είχε απειλήσει να μην εισβάλει στην Ουκρανία.

Συνεχίζοντας τη συνομιλία του με τη συντακτική της WSJ πρόσθεσε πως είπε στον Πούτιν: «Θα σε χτυπήσω ακριβώς στη μέση της  Μόσχας.» Είπα, «Είμαστε φίλοι. Δεν θέλω να το κάνω, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή.» Και συνέχισε: «Καμία περίπτωση»

Με τους όρκους του να διεξάγει εμπορικούς πολέμους και να τερματίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την εξωτερική του πολιτική America First, αν και οι επικριτές του απαντάνε ότι είναι απομονωτική.

Η επιλογή του Ρεπουμπλικανού JD Vance ως υποψηφίου του ανησύχησε τους συμμάχους της Ουκρανίας, καθώς ο γερουσιαστής του Οχάιο αντιτίθεται σθεναρά στην αποστολή περαιτέρω βοήθειας των ΗΠΑ στη χώρα.