Τραμπ: Οι τακτικές επιλογές μετά την απόπειρα δολοφονίας – Η επόμενη μέρα στις ΗΠΑ

Η υψωμένη γροθιά και το αίμα του Τραμπ έγιναν πλέον μέρος της πολιτικής ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου αναμένεται να αλλάξει το κλίμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, μεταλλάσσοντας τον Ρεπουμπλικανό σε μάρτυρα και ήρωα στα μάτια των υποστηρικτών του.

Το περιστατικό έρχεται να δώσει νέα διάσταση σε μία προεκλογική εκστρατεία βουτηγμένη ήδη σε ακραία πόλωση, τοξικότητα και εμπρηστική ρητορική. Όπως αναφέρει ανάλυση του CNN, μια μέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του υποψηφίου για την προεδρία, ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει πιο δυνατός από ποτέ και ακόμη πιο αποφασισμένος να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Το γεγονός μάλιστα ότι βρίσκεται στο Μιλγουόκι για το τετραήμερο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών προκαλεί πολλές εντυπώσεις. Πρώτον, γιατί δείχνει την ανυπομονησία του να μιλήσει στους υποστηρικτές του και δεύτερον γιατί ο ίδιος έδωσε εντολή στο προσωπικό του να δώσουν μήνυμα «ενότητας» στο συνέδριο.

Ο Τραμπ θα εμφανιστεί σε ένα συνέδριο μπροστά σε πολλούς οπαδούς που τον έβλεπαν σχεδόν σαν Θεό τους, πόσο μάλλον τώρα, έχοντας γλιτώσει από τη σφαίρα ενός επίδοξου δολοφόνου.

Ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύει να διαχειριστεί ο Τράμπ το σοκαριστικό αυτό γεγονός αποτυπώθηκε στην πρώτη του δήλωση μετά την απόπειρα: «Αυτή είναι μια ευκαιρία να ενώσω ολόκληρη τη χώρα» δήλωσε σε συνέντευξή του στην Washington Examiner.

Η εικόνα του ματωμένου Τραμπ εγείρει φόβους ότι η αιματοχυσία θα γεννήσει περισσότερη αιματοχυσία, καθώς η τοξική πολιτική της τελευταίας δεκαετίας απειλεί να πάρει ακόμη πιο δυσοίωνη τροπή. Η προκλητικότητά του (η υψωμένη γροθιά με αίμα στο πρόσωπό του ενώ οι μυστικές υπηρεσίες τον έβγαζαν εσπευσμένα από τη σκηνή) ήταν μια χειρονομία που πιθανότατα θα καθορίσει την καριέρα και τη ζωή του.

«Ένας πρώην πρόεδρος πυροβολήθηκε, ένας Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε ενώ απλώς ασκούσε την ελευθερία του να υποστηρίξει τον υποψήφιο της επιλογής του. Δεν μπορούμε – δεν πρέπει – να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο στην Αμερική», δήλωσε ο Μπάιντεν, καλώντας σε ηρεμία και σε ενότητα το πολωμένο έθνος σε ομιλία του από το Οβάλ Γραφείο το βράδυ της Κυριακής (14/7).

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, προσχώρησε στις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, υποστηρίζοντας στο CNN: «Είναι μια σκοτεινή στιγμή στην ιστορία της χώρας. Είναι μια επικίνδυνη περίοδος. Και έχουμε προτείνει σε όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους, από τον πρόεδρο και κάτω, να προσπαθήσουν πραγματικά να συσπειρώσουν τη χώρα. Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο μήνυμα. Πρέπει να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία».

Εν τω μεταξύ, υπήρξε ακόμα μία σημαντική εξέλιξη γύρω από το πρόσωπο του Τραμπ τη Δευτέρα 15/7, καθώς η δικαστής Αϊλίν Κάνον με έδρα τη Φλόριντα, η οποία έχει διοριστεί από τον Τραμπ, έκρινε ότι ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, ο οποίος ηγείται της δίωξης, διορίστηκε παράνομα στον ρόλο του και δεν έχει εξουσία στην υπόθεση σχετικά με τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον μεγιστάνα στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο.

Η κίνηση αυτή αφαίρεσε ακόμη ένα νομικό εμπόδιο για τον Τραμπ, σε μία από τις τέσσερις ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος του και σηματοδοτεί μια τεράστια νίκη για την εκστρατεία του. Ετσι, πιστεύεται ότι εκτός από την καταδίκη του στη Νέα Υόρκη, δεν θα αντιμετωπίσει άλλη νομική ευθύνη πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι τακτικές επιλογές του Τράμπ

Το συνέδριο, που πραγματοποιείται στο Μιλγουόκι, στην κρίσιμη πολιτεία του Ουισκόνσιν, αναμένεται μετά βεβαιότητας να αναδείξει επίσημα τον Τράμπ υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο πρώην πρόεδρος είπε στους υποστηρικτές του στην πλατφόρμα Truth Social την Κυριακή (14/7) ότι σχεδίαζε να καθυστερήσει το ταξίδι του δύο ημέρες «αλλά τελικά αποφάσισα ότι δεν μπορώ να επιτρέψω σε έναν επίδοξο δολοφόνο να με αναγκάσει να αλλάξω τον προγραμματισμό μου».

Ο Τραμπ βρίσκεται μπροστά σε μια επιλογή. Θα μπορούσε να ερμηνεύσει την απόπειρα δολοφονίας ως καταλύτη για μια λιγότερο εμπρηστική ρητορική. Μια τέτοια στροφή στη στρατηγική του θα μπορούσε να είναι μια έξυπνη κίνηση σε μια εποχή που πολλοί Αμερικανοί έχουν αρχίσει να φοβούνται. Ωστόσο, με την συμπεριφορά που είχε στο παρελθόν δύσκολα θα κάνει τους ψηφοφόρους του να τον πιστέψουν.

Η εναλλακτική λύση θα ήταν να εντάξει την απόπειρα δολοφονίας στους ισχυρισμούς του για προσωπική δίωξη από μια άμορφη «αριστερά», που επιδιώκει να συντρίψει τις πολιτικές του φιλοδοξίες, να τερματίσει την ελευθερία του μέσω των δικαστηρίων και ακόμη και να του αφαιρέσει τη ζωή.

Αν ο Τραμπ διαχειριστεί την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του ως μια ευκαιρία για «εκδίκηση», η τρέχουσα πολιτική κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί σημαντικά.

Ωστόσο, ένα πράγμα σχετικά με τις εκλογές πιθανότατα θα παραμείνει ως έχει. Σε ένα έθνος που ήταν ήδη βαθιά διχασμένο, η βασική ψήφος τόσο για τον Τραμπ όσο και για τον Μπάιντεν ήταν μάλλον «κλειδωμένη». Επομένως, δεκάδες χιλιάδες αναποφάσιστοι ψηφοφόροι σε μια χούφτα πολιτειών που ταλαντεύονται, πιθανώς εξακολουθούν να κρατούν στα χέρια τους τη μοίρα του Λευκού Οίκου.

Διαβάστε επίσης:

Πλήρης κάλυψη Μαξίμου σε Μενδώνη για το κύκλωμα διαπλοκής του ΥΠΠΟ

Αστυνομία στην Ακρόπολη για τους ιδιώτες που έβαλε σήμερα άρον-άρον η Μενδώνη

Γιάννος Παπαντωνίου: Την ενοχή του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος προτείνει ο εισαγγελέας

 

Ετικέτες