Τραμπ: Μόνο η ακροδεξιά του Ισραήλ πανηγυρίζει με την πρόταση του για Γάζα – Παγκόσμιες αντιδράσεις

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου φθάνουν για τη συνέντευξη Τύπου στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2025, στην Ουάσιγκτον. (AP Photo/Evan Vucci)

Πυρά από παντού δέχεται ο Ντόναλντ Τραμπ μετά από τις αδιανόητες δηλώσεις του να αναλάβουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο και την ανοικοδόμηση της Γάζας με παράλληλο μόνιμο εκτοπισμό των Παλαιστινίων από την γη τους. Στην πρόταση Τραμπ που διατυπώθηκε μετά από την συνάντηση του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο και η οποία είναι εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου αλλά και των διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, αντέδρασαν τόσο η Ρωσία και η Κίνα, όσο και η Τουρκία, ο αραβικός κόσμος, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τραμπ περί… του να γίνει η Γάζα η «Κυανή Ακτή της Μέσης Ανατολής», η Μόσχα πιστεύει ότι μια διευθέτηση στην Μέση Ανατολή είναι δυνατή μόνο στην βάση της λύσης των δύο κρατών, ήτοι με την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

Όπως ανέφερε: «Αυτή είναι η θέση που έχει κατοχυρωθεί στο σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτή είναι η θέση που μοιράζεται η συντριπτική πλειονότητα των χωρών που εμπλέκονται σε αυτό το πρόβλημα. Ξεκινάμε από αυτό, το υποστηρίζουμε και πιστεύουμε πως είναι η μοναδική δυνατή επιλογή». Επιπλέον ο Πεσκόφ πρόσθεσε πως η ιδέα του Τραμπ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων έχει απορριφθεί από τις κυριότερες αραβικές πρωτεύουσες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street Journal: «Ο Τραμπ επιθυμεί την κατάληψη της Γάζας από τις ΗΠΑ»

Το Κρεμλίνο ανέφερε επίσης πως η Ρωσία θα διατηρήσει τις στενές σχέσεις με το Ιράν, μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, την ημέρα άφιξης του Νετανιάχου στις ΗΠΑ, ότι θα επαναφέρει την πολιτική του άσκησης «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη και υπέγραψε και σχετικό υπόμνημα.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν υπογράψει πρόσφατα μια 20ετή στρατηγική σύμπραξη τον προηγούμενο μήνα, που αφορά πολλούς τομείς περιλαμβανομένων των υπηρεσιών ασφαλείας, των στρατιωτικών γυμνασίων, των επισκέψεων πολεμικών πλοίων σε λιμάνια και κοινής εκπαίδευσης αξιωματικών τους.

Ο Πεσκόφ, στην δήλωση του αναφερόταν στις αντιδράσεις που υπήρξαν τόσο από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Κατάρ, την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Αραβικό Σύνδεσμο που με κοινή ανακοίνωση τους καταδίκασαν το σχέδιο υποχρεωτικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων από την Γάζα.

Χτίζοντας πάνω σε αυτή την ανακοίνωση ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελατί υπογράμμισε -απαντώντας στον Τραμπ- «τη σημασία να ενισχυθεί πολιτικά και οικονομικά η Παλαιστινιακή Αρχή» στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά την διάρκεια συνάντησής του στο Κάιρο με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουστάφα, ο Αμπντελατί δήλωσε ότι η Αίγυπτος ανυπομονεί η Παλαιστινιακή Αρχή «να αναλάβει τις ευθύνες της στη Λωρίδα της Γάζας» η οποία αποτελεί «μέρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών».

Παράλληλα ο Αμπντελατί απαίτησε να προχωρήσει γρήγορα η ανοικοδόμηση της Γάζας, χωρίς να μετακινηθούν οι κάτοικοί της.

Ο Αιγύπτιος υπουργός και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός υπογράμμισαν «τη σημασία να προχωρήσουν γρήγορα τα σχέδια ανάκαμψης με ταχείς ρυθμούς χωρίς οι Παλαιστίνιοι να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως εξαιτίας της σύνδεσής τους με τη γη τους και της άρνησής τους να την εγκαταλείψουν».

Στο μεταξύ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς βρίσκεται στην Ιορδανία όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’.

Ο Αμπάς μετέβη στην Ιορδανία το πρωί και πρόκειται να συνομιλήσει με τον Αμπντάλα για τα σχέδια του Τραμπ, περιλαμβανομένης της πρότασης του Αμερικανού προέδρου να μετακινηθούν οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως απορρίπτει κάθε απόπειρα εξαναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους, υπογραμμίζοντας τη ακλόνητη δέσμευσή της για τη δημιουργία κράτους της Παλαιστίνης. Για να γίνει καλύτερα κατανοητή η δέσμευση αυτή το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε πως δεν προτίθενται να αποκτήσουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ προτού εγκαθιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος, απορρίπτοντας έτσι εκ προοιμίου τις πιέσεις που αναμένεται να ασκήσει ο Τραμπ για μια επαναπροσέγγιση μεταξύ του Βασιλείου και του Ισραήλ.

Από την πλευρά της η τουρκική ηγεσία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν πως: «Η δήλωση του Τραμπ για τη Γάζα είναι απαράδεκτη. Το να απελαθούν (οι Παλαιστίνιοι) από τη Γάζα είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε εμείς ούτε οι χώρες της περιοχής. Δεν υπάρχει καν περίπτωση να το συζητήσουμε».

Σύμφωνα με τον Φιντάν, οποιαδήποτε σχέδια να αφεθούν οι Παλαιστίνιοι «έξω από την εξίσωση» θα οδηγήσουν σε περισσότερη σύγκρουση.

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν, αναφέροντας πως: «Η Κίνα πάντα υποστήριζε ότι η κυριαρχία των Παλαιστινίων αποτελεί βασική αρχή διακυβέρνησης στη μεταπολεμική Γάζα και είμαστε αντίθετοι στην αναγκαστική μετακίνηση των κατοίκων της».

Αντίθετα με τις κυβερνήσεις των παραπάνω χωρών, ιδιαίτερα χαρούμενοι με την πρόταση Τραμπ είναι οι δύο ακροδεξιοί υπουργοί -ένας νυν και ένας πρώην- της κυβέρνησης Νετανιάχου, δηλαδή ο Μπεζαλέλ Σμότριχ, υπουργός Οικονομικών και ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

«Το σχέδιο που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος Τραμπ είναι η πραγματική απάντηση στην 7η Οκτωβρίου», δήλωσε ο Σμότριχ αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ που αποτέλεσε το έναυσμα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τώρα θα εργαστούμε για να θάψουμε οριστικά (…) την επικίνδυνη ιδέα (της δημιουργίας) ενός παλαιστινιακού κράτους», πρόσθεσε στον λογαριασμό του στο Telegram.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, ο ακροδεξιός Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, εξήρε την πρόταση του Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να μετακινηθούν εκτός της Λωρίδας της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς την «τη μοναδική λύση».

Σε ανάρτησή του στο Χ ο Μπεν Γκβιρ επεσήμανε ότι το «να ενθαρρύνονται» οι κάτοικοι της Γάζας να απομακρυνθούν από τον θύλακα είναι η μοναδική σωστή στρατηγική.

Μάλιστα ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να υιοθετήσει την πολιτική αυτή «αμέσως».

Ο σκληροπυρηνικός πρώην υπουργός, που συμμετέχει στο πολιτικό κίνημα που τάσσεται υπέρ του εβραϊκού εποικισμού της Γάζας, και δύο άλλοι υπουργοί του ακροδεξιού κόμματός του παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο λόγω της συμφωνίας εκεχειρίας που σύναψε το Ισραήλ με τη Χαμάς.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι δηλώνει τώρα έτοιμος να διαπραγματευθεί με τον Πούτιν


ΗΠΑ: «Εχθροί της ανθρωπότητας» για τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Νικαράγουα, Βενεζουέλα και Κούβα


Μακελειό στη Σουηδία: 11 νεκροί από την ένοπλη επίθεση σε σχολείο – Μεταξύ αυτών και ο δράστης


Πολιτική Τραμπ και στη CIA: Προσφέρετε η δυνατότητα εθελουσίας εξόδου


Προκλητικός ξανά ο Τραμπ: «Θέλουμε τον έλεγχο της Γάζας – Θα την κάνουμε Κυανή Ακτή της Μέσης Ανατολής»


Αμερικανικός ταύρος στο… υαλοπωλείο Ευρώπη