Τραγωδία Τέμπη: Πώς υποδέχεται ο Διεθνής Τύπος το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα

Τραγωδία Τέμπη: Πώς υποδέχεται ο Διεθνής Τύπος το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να ανέβει στη σφοδρή σύγκρουση τρένων στην Ελλάδα». Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών παραιτήθηκε την Τετάρτη μετά τη σύγκρουση επιβατηγού τρένου με εμπορική αμαξοστοιχία το βράδυ της Τρίτης, αφήνοντας πάνω από 40 νεκρούς. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η στήριξη αποτραβιέται για το Κίεβο καθώς τα χρήματα ρέουν». Οι αμερικανοί φορολογούμενοι επιδεικνύουν κόπωση ενώ οι υπερασπιστές της ενίσχυσης της Ουκρανίας επικρίνουν τον Μπάιντεν που δεν συγκέντρωσε μεγαλύτερη υποστήριξη στις ΗΠΑ. Στους Financial Times διαβάζουμε: «H Δύση πιέζει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να σταματήσει το εμπόριο με τη Ρωσία, το οποίο σπάει τις κυρώσεις». Υπάρχουν φόβοι για επανεξαγωγή απαγορευμένων αγαθών, ενώ το εμπόριο σε ηλεκτρονικά τσιπ και drone εκτοξεύεται. Τέλος η Washington Post: «Τα επίχειρα της σύγκρουσης τρένων στην Ελλάδα: Μακελειό, μια παραίτηση και μια σύλληψη». Τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν στο σημείο της σύγκρουσης των δύο τρένων. Ο υπουργός Μεταφορών παραιτήθηκε ενώ ένας 59χρονος σταθμάρχης συνελήφθη, κατηγορούμενος για μαζική ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Δείτε επίσης: Τραγωδία Τέμπη: Τουλάχιστον 47 νεκροί – Στο τρίτο βαγόνι συνεχίζονται οι έρευνες (Photos)

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «CDU και SPD θέλουν συνασπισμό στο Βερολίνο». Το κρατικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών ψηφίζει υπέρ της πρότασης της Γκίφαϊ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το Ελεγκτικό Συνέδριο επιπλήττει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Η ανεξέλεγκτη αύξηση του εθνικού χρέους πρέπει να σταματήσει. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε φτάσει στο οριακό της σημείο, επειδή τα ομόσπονδα κρατίδια είχαν επανειλημμένα αποσπάσει νέες παραχωρήσεις από αυτήν. Τέλος, η Die Welt: «Η Μπέρμποκ ξεκινά την εποχή της φεμινιστικής εξωτερικής πολιτικής». Η “πράσινη” υπουργός παρουσιάζει κατευθυντήριες γραμμές για τον επαναπροσανατολισμό του διπλωματικού έργου.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «To σχέδιο του NHS να βοηθήσει εκατομμύρια να σταματήσουν να παίρνουν αντικαταθλιπτικά». Καλλιτεχνικά μαθήματα μπορεί να αντικαταστήσει την κοδεΐνη σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια κρίση όπως εκείνη των οπιοειδών στις ΗΠΑ. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η εμπιστοσύνη στην έρευνα για την πανδημία κλονίζεται μετά τη διαρροή των μηνυμάτων του Χάνκοκ». Ο πρώην υπουργός ισχυρίζεται ότι η εφημερίδα Telegraph χρησιμοποιεί κλεμμένα μηνύματα που έχουν αλλοιωθεί. Στον Independent διαβάζουμε: « Ο πόλεμος του WhatsApp». Διαρροή μηνυμάτων στην εφαρμογή δείχνουν ότι ο πρώην υπουργός Ματ Χάνκοκ αγνόησε κρίσιμες συμβουλές για την πανδημία. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η μάχη οπισθοφυλακής του Χάνκοκ για να κλείσει τα σχολεία». Η διαρροή αποκαλύπτει ότι ο πρώην υπουργός προσπάθησε να κρατήσει τα παιδιά μακριά από τις τάξεις.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ελλυ και Τζόρτζια, σύγκρουση για τη θηλυκότητα». Οι δύο γυναίκες, η νέα γραμματέας του Δημοκρατικού κόμματος Έλλυ Σλάιν και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, συγκρούονται για το γυναικείο ζήτημα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Σλάιν: “Ο Πιαντεντόζι πρέπει να παραιτηθεί”». Η γραμματέας του Δημοκρατικού κόμματος λέει ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν είπε την αλήθεια για το ναυάγιο των προσφύγων στο Κροτόνε, των οποίων η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι σωστικές δυνάμεις δεν ολιγωρούσαν. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ελλάδα, ο χαμός των φοιτητών». Τρένο απέναντι σε τρένο: το λάθος ενός σταθμάρχη προκάλεσε 40 θανάτους. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ελλάδα, σύγκρουση μεταξύ τρένων κοστίζει τη ζωή σε φοιτητές». Τουλάχιστον 40 νεκροί, ενώ ο σταθμάρχης συλλαμβάνεται και ο υπουργός Μεταφορών παραιτείται.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η συμφωνία των δικαιωμάτων ενάντια στη σύνταξη». Η Γερουσία εξετάζει τη μεταρρύθμιση ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται ότι συντάσσονται με τη μακρονική πλειοψηφία για την υιοθέτηση του κειμένου. Απέναντί τους, η Αριστερά σχηματίζει ενωμένο μέτωπο. Στη Libération διαβάζουμε: «Κατασκοπεία: γιατί το TikTok γαργαλάει». Οι απαγορεύσεις που πολλαπλασιάζονται κόντρα στο κινεζικό μέσο αντικατοπτρίζουν τις εντάσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και τις δυτικές χώρες. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Συντάξεις: η μεταρρύθμιση στα χέρια της Δεξιάς». Καθώς η εξέταση του κειμένου περνά στη Γερουσία αυτή την Πέμπτη, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν συνάντησε εκπροσώπους των Ρεπουμπλικανών την Τετάρτη. Τέλος, η Le Figaro: «O πολιτισμός μέσα από το πρίσμα των νέων λογοκριτών». Από το Ρόαλντ Νταλ μέχρι τον Ίαν Φλέμινγκ, από τη Τζέιν Ώστιν μέχρι τη Disney, τα έργα των θανόντων δημιουργών διορθώνονται για να ταιριάζουν στα δόγματα μια νέας ηθική τάξης, σχολιάζει η εφημερίδα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η κυβέρνηση πιέζει κατά της αναχώρησης της Ferrovial στην Ολλανδία». Η Νάντια Καλβίνιο κατηγορεί την εταιρεία και εκφράζει την «απόρριψη» της μετεγκατάστασης. Και η El Mundo: «Φεύγει η Ferrovial γιατί η Ισπανία έγινε αφιλόξενη». Ξένοι μέτοχοι πίεσαν να μεταφερθούν τα κεντρικά γραφεία στην Ολλανδία για να ευνοήσουν τη διεθνή επέκταση του ομίλου.

Documento Newsletter