Τραγωδία στο Μάτι: Ανετοιμότητα, ανεπάρκεια και σύγχυση του κρατικού μηχανισμού τη μοιραία νύχτα

Συγκλονιστικά και ταυτόχρονα ενδεικτικά της ολιγωρίας και αναποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού την μοιραία νύχτα της 23ης Ιουλίου του 2018 της φονικής τραγωδίας στο Μάτι, είναι όσα περιγράφονται στην εισαγγελική πρόταση παραπομπής σε δίκη 27 ατόμων. Στην εισαγγελική πρόταση περιγράφονται αναλυτικά οι «ανεπάρκειες», «η σύγχυση» και η «έλλειψη σχεδιασμού, συντονισμού και αναποτελεσματικής συνεργασίας των κρατικών αρχών που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 102 άνθρωποι.

Η εισαγγελική πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο αποτελείται από 600 και πλέον σελίδες. Συνολικά προτείνεται η παραπομπή 27 ατόμων. Μεταξύ αυτών ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης τον οποίο αναβάθμισε και τοποθέτησε στη θέση του αρχηγού της Πυροσβεστικής η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η πρώην Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, οι υποστράτηγοι που επίσης αναβάθμισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και παραμένουν στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Χρήστος Λάμπρης και Χαράλαμπος Χιώνης κτλ.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιώργος Πολυκράτης στην πρόταση του εντοπίζει «βαρύτατες πλημμέλειες» του κρατικού μηχανισμού που συνετέλεσαν «στην επέλευση του τόσο καταστροφικού αποτελέσματος της πυρκαγιάς».

Ειδικότερα, στην εισαγγελική πρόταση γίνεται λόγος για «σύγχυση, έλλειψη σχεδιασμού – συντονισμού την αναποτελεσματική συνεργασία των λοιπών συναρμόδιων κρατικών αρχών, που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφισταμένων δυνατοτήτων» τόσο στην πρόληψη της πυρκαγιάς όσο και στην κατάσβεση της αλλά και στην εκκένωση των οικισμών και την απομάκρυνση των πολιτών.

Ανεπαρκής κινητοποίηση αρμοδίων

Κατά τον εισαγγελέα Πολυκράτη και με βάση τα στοιχεία της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε προηγηθεί όπως επίσης και της κύριας ανάκρισης από τον έμπειρο ανακριτή Θανάση Μαρνέρη, συνάγεται «ότι η κινητοποίηση των αρμόδιων για την καταστολή της πυρκαγιάς πυροσβεστικών υπηρεσιών υπήρξε εξόχως ανεπαρκής για την επιτυχή αντιμετώπιση του ακραίου φαινομένου της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική (Νταού Πεντέλης – Καλλιτεχνούπολη – Νέος Βουτζάς – Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι)».

Ειδικότερα, η διαχείριση της κρίσης ήταν «επιχειρησιακά εσφαλμένη και ανεπαρκής». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισαγγελική πρόταση γίνεται λόγος για «καθυστερημένη διάγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης», «εσφαλμένες επιχειρησιακές προτεραιότητες κατά την αντιμετώπιση πλειόνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν με μικρή χρονική απόσταση«, «ανετοιμότητα και μη άμεση χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων κατάσβεσης του πυρός και διάσωσης».

Στην εισαγγελική πρόταση γίνεται επίσης αναφορά και στην φονική πυρκαγιά της Ηλείας το καλοκαίρι του 2007.

Ο εισαγγελέας κάνει λόγο για «ομοειδή υπόθεση» και «παρόμοια πραγματικά περιστατικά», τα οποία κρίθηκε ότι  «αποτελούν προϊόν συγκλίνουσας (ασυνείδητης) αμέλειας ιδιώτη, παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας» που αφορούν σε:

– Μη λήψη εκτάκτων μέτρων πρόληψης λόγω πολύ υψηλού κινδύνου

– Μη θέση όλων των διαθέσιμων μέσων και προσωπικού σε μέγιστη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν συνέπειες από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών προ ακραίου κινδύνου λόγω καιρικών συνθηκών (ισχυρός άνεμος, χαμηλή σχετικά υγρασία, υψηλή θερμοκρασία).

– Μη έγκαιρη αντίληψη και άμεση αναγγελία της εκδήλωσης της πυρκαγιάς

– Μη άμεση και επαρκή κινητοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας για τον έγκαιρο έλεγχο του φαινομένου και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου

– Καθυστερημένη κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης.

– Ανεπιτυχή καθοδήγηση των δυνάμεων επέμβασης μέσα από το οδικό δίκτυο προς τον τόπο της πυρκαγιάς.

– Μη αξιοποίηση του συνόλου των τεχνικών μέσων (πυροσβεστικά οχήματα, εναέρια μέσα, δεξαμενές, αντλιοστάσια, ιδιωτικά μηχανήματα κ.λ.π.) και του ανθρώπινου δυναμικού που διέθεταν.

– Μη έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων για τον επικείμενο κίνδυνο και την  κρισιμότητα της επελθούσας κατάστασης.

– Έλλειψη συνεργασίας, συντονισμένης δράσης, καθορισμού και αποσαφήνισης των ρόλων και των αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων.

– Έλλειψη σχεδιασμού διάσωσης των κατοίκων των οδικά περίκλειστων οικισμών

Κάποιοι επιβραβεύτηκαν από τον Μητσοτάκη

Τα όσα αναφέρονται στην εισαγγελική πρόταση για την κάκιστη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού εγείρουν πολλά ερωτήματα για το σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τις αναβαθμίσεις κατηγορούμενων αξιωματικών της Πυροσβεστικής που έγιναν επί των ημερών της κυβέρνησης του. Πρόκειται για το σημερινό αρχηγό της Πυροσβεστικής, Στέφανο Κολοκούρη, και τους δύο κλαδάρχες και υποστρατήγους, Λάμπρο Χιώνη και Χαράλαμπο Χιώνη για τους οποίους ο εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι με ποιο κριτήριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε τους συγκεκριμένους αξιωματικούς από τη στιγμή που οι χειρισμοί τους, μαζί και με των υπολοίπων κατηγορούμενων, κρίνονται από τις εισαγγελικές αρχές ως ανεπαρκείς.

Ετικέτες