Σοκ στο Κιάτο, όπου 46χρονη έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση που της προκάλεσαν φασόλια – διασωληνωμένη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Κορίνθου η 77χρονη μητέρα της.
Οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν τις δυο γυναίκες να είχαν καταναλώσει φασολάκια. Οι δυο γυναίκες προέρχονται από αγροτική οικογένεια και ενδέχεται τα προϊόντα που κατανάλωσαν να ήταν δικά τους.
Μητέρα και κόρη μεταφέρθηκαν άμεσα στο Κέντρο Υγείας στο Κιάτο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της 35χρονης ενώ η ηλικιωμένη μητέρα της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κορίνθου. Εκεί ανιχνεύθηκε θετική στον κορονοϊό και νοσηλεύεται διασωληνωμένη στην ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κόρη κατέληξε μέσα σε λίγα λεπτά, στα χέρια των γιατρών.
Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου Γρηγόρης Καρπούζης, περιορίστηκε στο να πει ότι η ηλικιωμένη εισήχθη με διάγνωση δηλητηρίασης. «Σε κέντρο υγείας μάθαμε εκ των υστέρων ότι απεβίωσε η κόρη», δήλωσε ο Δρ. Καρπουζής, αποφεύγοντας προς το παρόν να επιβεβαιώσει κάποια άλλη πληροφορία. Η ηλικιωμένη εισήχθη σε ΜΕΘ Covid επειδή ήταν θετική και στον κορωνοϊό, και η κατάστασή της είναι σταθερή.
Τι είναι η αλλαντίαση
Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii.
Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο).
Τα συμπτώματα της αλλαντίασης εμφανίζονται συνήθως 8-36 ώρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής.
Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.
Πηγή: Koutipandoras.gr