Τραγωδία στη Λιβύη: Το σήμα κινδύνου που αγνοήθηκε – Νέα έγγραφα εκθέτουν Φλώρο και κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τραγωδία στη Λιβύη: Το σήμα κινδύνου που αγνοήθηκε – Νέα έγγραφα εκθέτουν Φλώρο και κυβέρνηση Μητσοτάκη

Μόνο άγνωστος δεν ήταν ο κίνδυνος για την ελληνική αποστολή στη Λιβύη, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπων, καθώς υπήρξε προειδοποίηση η οποία, δυστυχώς, αγνοήθηκε και τελικά αποδεικνύεται προφητική, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της ηγεσίας του στρατεύματος, και συγκεκριμένα του Κωνσταντίνου Φλώρου, ενώ εκθέτει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δείτε επίσης: Στη Βουλή φέρνουν Αποστολάκης – Δούρου τις ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγωδία στη Λιβύη

Έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή» αποτυπώνει την προειδοποίηση του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) πως «ο παραλιακός δρόμος είναι επικίνδυνος. Τα ατυχήματα είναι συχνά… οδηγούν συχνά σε θανάτους». Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο έχασαν τη ζωή τους τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο νέοι εθελοντές διερμηνείς της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης, κατά την αποστολή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), με την ηγεσία του στρατεύματος να δέχεται «πυρά» για την οργάνωση της αποστολής αλλά και τις πρώτες ανακριβείς ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από το ΓΕΕΘΑ.

Δείτε επίσης: Τραγωδία στη Λιβύη: Νέο βίντεο θέτει ερωτήματα για ΓΕΕΘΑ – Επέμβαση εισαγγελέα (Video)

Σύμφωνα λοιπόν με την «Καθημερινή», στο ελάχιστο διάστημα που διέθεσε το ΓΕΕΘΑ για τον σχεδιασμό, το ΕΤΑ ετοίμασε μια παρουσίαση για την αποστολή προς τα ανώτερα κλιμάκια, η οποία περιείχε μια αποκαλυπτική διαφάνεια με τίτλο «Ασφάλεια» και το προφητικό μήνυμα ότι «τα οδικά ταξίδια εντός της Λιβύης παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνα. Τα τροχαία ατυχήματα είναι συχνά και οδηγούν συχνά σε θανάτους».

Ομως, η τελική παρουσίαση που ετοίμασε η ΔΕΠ για το ΓΕΕΘΑ στις 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 π.μ., με τίτλο «Κατάσταση Ασφαλείας στη Λιβύη», δεν περιείχε την παραπάνω προειδοποίηση και χαρακτήριζε την εκτίμηση του επιπέδου απειλής ως «χαμηλό», χωρίς αναφορά στον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων και τη συγκεκριμένη ανάλυση του ΕΤΑ, παρά μόνο στον κίνδυνο για το προσωπικό που θα επιχειρούσε σε «πλημμυρισμένες εκτάσεις». Μέλη του ΕΤΑ νιώθουν ότι η ΔΕΠ αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους, ώστε να υποβιβάσει το επίπεδο απειλής, με σκοπό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας μέσα στο ελάχιστο χρονικό περιθώριο της μιάμισης ημέρας.

Ανησυχία για το μέλλον

Αμέσως μετά το δυστύχημα, το ΓΕΕΘΑ διέταξε άμεσα τη διεξαγωγή Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ). Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ΕΔΕ έχει ήδη ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό το πόρισμα. Πηγές της ΔΕΠ αναφέρουν ότι στις 10 Νοεμβρίου εκδόθηκε απόφαση να αναλάβει την περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών ο εισαγγελέας στρατοδικείου Αθηνών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Εισαγγελία εστιάζει και στον τρόπο επιλογής των ατόμων που έλαβαν μέρος στην αποστολή.

«είμαστε παντού, αλλά όταν σβήνουν τα φώτα είμαστε μόνοι»

Το ζήτημα δεν θα έπρεπε, όμως, να είναι μόνο η επίρριψη ευθυνών, αλλά και η εξαγωγή συμπερασμάτων για τον εντοπισμό και τη διόρθωση κρίσιμων λαθών στην όλη διαδικασία και στον τρόπο λειτουργίας των εμπλεκόμενων δομών του ΓΕΕΘΑ. Ολα αυτά, ωστόσο, είναι σε βάθος χρόνου. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τέσσερα μείζονα ζητήματα:

Στελέχη της ΔΕΠ φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει προσπάθεια να φορτωθούν οι ευθύνες στον επικεφαλής της αποστολής, ενός από τα πιο έμπειρα και ικανά στελέχη στην ιστορία των ΕΤΑ και των ειδικών δυνάμεων γενικότερα. Ο εν λόγω αξιωματικός είναι ένας από τους τραυματίες, με σπασμένη λεκάνη και πολλαπλά τραύματα, και βρίσκεται σε φάση αποθεραπείας. Συνάδελφοί του εκφράζουν την ανησυχία τους ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδιοπομπαίος τράγος για να καλυφθούν οι πιο βαθιές παθογένειες του συστήματος και οι ευθύνες ανωτέρων, οι οποίοι διέταξαν και πίεσαν για την αποστολή. «Αν ο καλύτερος από εμάς καλείται να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση χωρίς να έχει ουσιαστικό έλεγχο στην προετοιμασία και στο τέλος κινδυνεύει να κατηγορηθεί άδικα, τι σημαίνει αυτό για εμάς;» λέει χαρακτηριστικά ένας συνάδελφός του, ο οποίος έχει συνεργαστεί μαζί του.

Μέλη του ΕΤΑ, αλλά και άλλων ειδικών μονάδων των Ε.Δ., είναι απογοητευμένα με τη μεταχείριση ενός ακόμη στελέχους του ΕΤΑ, ο οποίος είναι εγκαυματίας και ο μόνος που νοσηλευόταν τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα. Δύο διαφορετικές πηγές του Σ.Ξ. αποκάλυψαν ότι το προσωπικό του ΕΤΑ ανησυχεί και δεν κατανοεί γιατί η ηγεσία δεν έχει προβεί σε ενέργειες να στείλει τον τραυματία σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης εγκαυμάτων στο εξωτερικό. «Είμαστε παντού, αλλά όταν σβήνουν τα φώτα είμαστε μόνοι», ανέφερε στην «Κ» ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη των ειδικών δυνάμεων της χώρας, ως σχόλιο για το πρόσφατο επικοινωνιακό σλόγκαν του ΓΕΕΘΑ «Είμαστε παντού».

Στην παρουσίαση του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών με τίτλο «Ασφάλεια» αναφέρεται ότι στη Λιβύη «τα τροχαία ατυχήματα είναι συχνά και οδηγούν συχνά σε θανάτους».

 

Ωστόσο, στην τελική παρουσίαση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου με τίτλο «Εκτίμηση κατάστασης ασφάλειας» δεν γίνεται αναφορά στον κίνδυνο τροχαίων.

 

 

Σύμφωνα με τον βασικό κανονισμό σχεδίασης επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ απαιτούνται 6 ημέρες συνεργασίας ανάμεσα στις υπηρεσίες, για την προετοιμασία διεθνών αποστολών. Στην περίπτωση της αποστολής στη Λιβύη όλα έγιναν εντός 2 ημερών.

Διαβάστε επίσης:

Κων. Φλώρος: Ο στρατηγός που μετράει νεκρούς, αλλά ποζάρει στο Instagram

«Καρφιά» ταξίαρχου ε.α. για Λιβύη: «Δεν έγινε αναγνώριση απειλής ούτε εκτίμηση κινδύνου – Εδώ πήγαμε ‘εκδρομή’» (Video)

Ερασιτεχνισμοί του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου πριν και μετά την τραγωδία στη Λιβύη (Photos & Video)

Documento Newsletter