Τραγωδία δίχως τέλος στην Πύλο: Αναζητούν τους διακινητές – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες διασωστών και γιατρών (Photos-Videos)

Τραγωδία δίχως τέλος στην Πύλο: Αναζητούν τους διακινητές – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες διασωστών και γιατρών (Photos-Videos)

Συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή 47 μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, με τουλάχιστον 79 ανθρώπους που επέβαιναν στο αλιευτικό που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες να έχουν ανασυρθεί νεκροί. Έχουν διασωθεί 104 άνθρωποι, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ακόμη ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων.

Διαβάστε επίσης: Ναυάγιο στην Πύλο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες – «Γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στα αμπάρια»

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για την ύπαρξη διακινητών ανάμεσα στους 104 διασωθέντες. Οι αρχές έχουν οδηγήσει ορισμένα άτομα τα οποία θεωρούνται ως ύποπτα στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Στο Λιμεναρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας διενεργείται προανακριτική διαδικασία, με οκτώ άτομα να ανακρίνονται από τις αρχές σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ενδέχεται μάλιστα να προκύψουν συλλήψεις.

Υπενθυμίζεται ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση κήρυξε την Τετάρτη τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ στην Καλαμάτα θα μεταβεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας βρέθηκε χθες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Διαβάστε σχετικά: Πύλος: Σοκάρουν οι εικόνες απ’ το ασφυκτικά γεμάτο σκάφος λίγο πριν βυθιστεί – Άνθρωποι φαίνονται να κουνούν τα χέρια τους (Photos)

Οι έρευνες συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων. Στην περιοχή επιχειρούν 6 παραπλέοντα σκάφη και ναυαγοσωστικό του Λιμενικού. Έχουν ενεργοποιηθεί το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η ενημέρωση από τον κλαδάρχη υποναύαρχο του Λιμενικού, Τρύφωνα Κοντιζά, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, κάνει λόγο για 500 με 700 ανθρώπους που επέβαιναν στο πλοίο, ενώ πληροφορίες από μαρτυρίες διασωθέντων αναφέρουν πως οι γυναίκες και τα παιδιά βρίσκονταν στα αμπάρια.

Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών θα συλλέξει δείγματα DNA από τους νεκρούς και από τους επιζώντες για την ταυτοποίηση.

Κλιμάκια της αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, του στρατού, του δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας βρίσκονται στο λιμάνι της Καλαμάτας και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.

Σε χώρο μπροστά στο λιμάνι στήθηκαν σκηνές από οργανώσεις αρωγής, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις αποθήκες του λιμανιού της πόλης, όπου τους παρέχονται φαγητό, κουβέρτες και άλλα είδη. Πιθανόν σήμερα θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας.

«Γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στα αμπάρια»

Όπως δήλωσε ο καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 πρόσφυγες και μετανάστες· η κατάσταση τους χαρακτηρίζεται σχετικά καλή.

Οι διασωθέντες είναι άντρες, ηλικίας 16-40 ετών. Αντιμετώπισαν κυρίως υποθερμία, λιποθυμικά επεισόδια, υπογλυκαιμικά επεισόδια και πνευμονίες. Συμπλήρωσε πως οι διασωθέντες ήταν αφυδατωμένοι, αρκετοί υπέστησαν λιποθυμικά και υπογλυκαιμικά επεισόδια, ενώ πιθανότατα όσοι κατάφεραν να διασωθούν βρίσκονταν στο κατάστρωμα.

«Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι διάφορα προβλήματα, έπαθαν πνευμονία εξ εισροφήσεως. Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε εναγωνίως είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους», επισήμανε ο κ. Μάκαρης.

Πρόσθεσε πως κάποιοι από τους διασωθέντες ασθενείς είπαν ότι στο πλοίο επέβαιναν γύρω στους 750 ανθρώπους, ανάμεσά τους από 50 ως 100 παιδιά στα αμπάρια.

«Ρωτούσα πόσοι ήταν στο σκάφος αυτό, έλεγαν κάποιοι για 750. Υπήρχαν διφορούμενες απόψεις για το πόσα παιδιά ήταν στο πλοίο, άλλοι έλεγαν 50, άλλοι για 100, δεν ήξεραν προφανώς τι συνέβαινε στα αμπάρια», ανέφερε ο κ. Μάκαρης.

Χαρακτήρισε συγκλονιστικά μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του από συγγενείς που ψάχνουν επιβαίνοντες στο αλιευτικό.

Κάποιοι του στέλνουν φωτογραφίες και παραθέτουν στοιχεία ρωτώντας τον αν έχει δει τον συγγενή τους τον οποίο αναζητούν. Την ίδια ώρα δέχεται συνεχείς κλήσεις από άγνωστους αριθμούς που καλούν από χώρες όπως η Συρία και το Πακιστάν, από ανθρώπους που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους.

«Οι άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι, εμείς κοιτάζαμε το ιατρικό τους θέμα, προσπαθούσαμε μέσω εφαρμογής στο κινητό να επικοινωνήσουμε γιατί δεν μιλούσαν άλλη γλώσσα παρά μόνο αραβικά, οπότε ρωτούσαμε μέσω εφαρμογής να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες αν πονάνε αν έχουν δύσπνοια, πώς νιώθουν, αν έχουν κρυάδες. Κάποιοι είχαν υποθερμία, αλλά γενικώς η κατάστασή τους είναι σταθερή και ελεγχόμενη», ανέφερε και προσέθεσε ότι χρειάζεται επειγόντως να σταλούν διερμηνείς που γνωρίζουν αραβικά ώστε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους.

«Μου έχουν στείλει φωτογραφίες» ρωτώντας «αν τους έχουμε δει» και «πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της ενημέρωσης των συγγενών», επέμεινε.

«Στο εσωτερικό του πλοίου υπήρχαν πολλοί εγκλωβισμένοι»

Σοκαρισμένοι και σε σύγχυση είναι οι περισσότεροι από τους διασωθέντες, διαπίστωσε εθελοντής διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς είναι σε σύγχυση, είναι σοκαρισμένοι, έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, πέρασαν αρκετές μέρες στο νερό, παλεύοντας να ταξιδέψουν. Δεν θέλαμε σαν Ερυθρός Σταυρός να τους φορτίσουμε παραπάνω. Αυτό που θέλαμε είναι να τους φροντίσουμε σωματικά και ψυχικά έτσι ώστε να τους ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν γίνεται για να μπορέσουν κι αυτοί οι άνθρωποι να νιώσουν όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα μέσα στην οδύνη που ζουν», είπε.

«Το πλοίο είχε αρκετό κόσμο, οι πληροφορίες έχουν ήδη δοθεί στο Λιμενικό Σώμα και στην αστυνομία, δυστυχώς ήταν πολλοί άνθρωποι εγκλωβισμένοι. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι μέσα στο εσωτερικό του σκάφους υπήρχαν πολλά άτομα, γυναικόπαιδα κυρίως», σημείωσε ο Δημήτρης, εθελοντής διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«Παρόλο που είμαι εθελοντής από το 2003 και έχουμε ζήσει αυτή την κατάσταση πολλές φορές, έχουμε ζήσει και όλο το προσφυγικό, κάθε φορά που βλέπουμε τον συνάνθρωπο να υποφέρει, υποφέρουμε μαζί του», πρόσθεσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter