Τρ. Αλεξιάδης: Έλεγχος σε βάθος από δημόσιους ελεγκτές στα πόθεν έσχες των πολιτικών

Τρ. Αλεξιάδης: Έλεγχος σε βάθος από δημόσιους ελεγκτές στα πόθεν έσχες των πολιτικών

Το σκάνδαλο με τον βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ  κ. Πάτση και όσα έρχονται στο προσκήνιο, αποτελούν προάγγελο μεγάλων πολιτικών εξελίξεων δήλωσε ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ERT NEWS.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της αγοράς πακέτου κόκκινων στεγαστικών δανείων από τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, ο Τρ. Αλεξιάδης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει απαντήσεις για το θέμα ελέγχου του Πόθεν Έσχες, με διασταύρωση στοιχείων συγκεκριμένων δηλώσεων με προηγούμενες δηλώσεις, με πιθανές εκκρεμότητες που έπρεπε να ελεγχθούν κ.λπ. Πρότεινε δε «το επόμενο χρονικό διάστημα, να ανοίξουμε τον μεγάλο διάλογο τι γίνεται με το Πόθεν Έσχες. Τι Πόθεν Έσχες ελέγχει η Βουλή; Δεν είναι δυνατόν η Βουλή εκτός από τους Βουλευτές, τους πρώην Υπουργούς και τα πολιτικά στελέχη σε ένα βάθος χρόνου πενταετίας ή δεκαετίας, να πρέπει να ελέγχει χιλιάδες Πόθεν Έσχες και στην ουσία να μην γίνεται ουσιαστικός έλεγχος σε αυτούς που πρέπει, δηλαδή στους πολιτικούς. Σαν πολιτικός , σαν πρώην Υπουργός, σαν πρώην Εφοριακός  λέω ότι πρέπει να γίνει σε βάθος έλεγχος και ο έλεγχος ειδικά των πολιτικών και των πρώην Υπουργών, Γενικών Γραμματέων κ.λπ. να γίνεται από δημόσιους ελεγκτές με συγκεκριμένη εμπειρία».

Κορυφαίο ερώτημα προς διερεύνηση, κατά τον Τρ. Αλεξιάδη, αποτελεί και ο τρόπος δανεισμού του συγκεκριμένου στελέχους της ΝΔ, καθώς αν ζητήσει κάποιος δάνειο από Τράπεζα, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, ακόμη και αν έχει εγγυήσεις, θα ελεγχθεί αν χρωστάει «υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για όσους τον δάνειζαν και εκεί θα πρέπει να επεκταθεί ο έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές. Αποδεικνύεται ότι ο συγκεκριμένος κύριος, ενώ είχε μεγάλο ποσό τραπεζικών καταθέσεων, είχε χρέη στον ΕΦΚΑ που έφταναν τις 700.000 ευρώ».

Για το θέμα των χειρισμών της κυβέρνησης στην οικονομία, στο ενεργειακό ζήτημα αλλά και στο καλάθι του νοικοκυριού, ο Τρ. Αλεξιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Υπενθύμισε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκε η τιμή της ΔΕΗ παρά τις πιέσεις που υπήρχαν από τους θεσμούς, δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, ενώ αντιμετώπισε τα άδεια ταμεία που παρέλαβε και παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να παραδώσει 37 δις. Έθεσε ως άμεση προτεραιότητα «το σταμάτημα με κάθε τρόπο της εκρηκτικής αύξησης των τιμών. Εάν κάποιος πάει στο supermarket, στο κρεοπωλείο, νομίζει ότι έχει μπει σε κοσμηματοπωλείο. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε έτσι.  Το ερώτημα που μας θέτουν οι πολίτες σε πολλές περιοδείες που κάναμε και στις “δημοσκοπήσεις” στους δρόμους, μοιράζοντας ενημερωτικό φυλλάδιο είναι το εξής: Τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς σαν ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό που κάνουν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα κ.α. Μπορούν να παρθούν μέτρα και κυρίως να μπει “νόμος και τάξη” στα ζητήματα ελέγχου της αγοράς, στις εταιρίες που έχουν σχέση με τα σούπερ-μάρκετ, στις ενεργειακές εταιρείες, στις φαρμακευτικές εταιρείες, σε αυτούς που ωφελούνται από την κρίση. Εκεί λοιπόν ελέγχους, ελέγχους, ελέγχους. Όχι σε τυροπιτάδικα, φούρνους, μίνι μάρκετ και περίπτερα».

Κλείνοντας ο Τρ. Αλεξιάδης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές και όσο μεγαλύτερο το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, τόσο πιο εύκολο θα είναι η συγκρότηση μιας ισχυρής κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο. Μιλώντας δε περί δυσκολίας προγραμματικής σύγκλισης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ανέφερε μια σειρά βασικών ζητημάτων της πολιτικής επικαιρότητας, στα οποία υπάρχει σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ και απόκλιση με τη ΝΔ, όπως το θέμα των παρακολουθήσεων, το θέμα της αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους με την ταυτόσημη σχεδόν κριτική στο κυβερνητικό σχέδιο “Ηρακλής” και το τι θα επιφέρει, το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή της αναφοράς περί “Μαξίμου Α.Ε.” που πρωταοακούστηκε από την αείμνηστη Φ. Γεννηματά.

Documento Newsletter