Τουρκοκύπριοι: Δεν υπάρχει λόγος συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την ηγεσία του ΟΗΕ

Τουρκοκύπριοι: Δεν υπάρχει λόγος συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την ηγεσία του ΟΗΕ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αριστερά, και ο Κύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συνομιλούν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης, στην κατεχόμενη από την Τουρκία περιοχή της διαιρεμένης πρωτεύουσας Λευκωσίας, Κύπρος, Σάββατο 20 Ιουλίου 2024. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της εθνικής διαίρεσης της Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974 στον απόηχο ενός πραξικοπήματος που υποστηρίχθηκε από τη χούντα των Αθηνών με στόχο την ένωση με την Ελλάδα (AP Photo/Petros Karadjias).

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε την Κυριακή ότι δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για το τεταμένο ζήτημα της ομοσπονδιακής ενοποίησης του νησιού.

Τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν τριμερή συνάντηση στις 13 Αυγούστου για να διερευνήσουν τρόπους επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου.

Ο Τατάρ αρνήθηκε ότι έλαβε πρόσκληση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να πραγματοποιήσει τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 13 Αυγούστου μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη για να διερευνήσουν τρόπους επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επανένωση.

«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για μια τέτοια συνάντηση», δήλωσε ο Τατάρ στην εφημερίδα “Κίμπρις”, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πρόσκληση προς εμάς», όπως αναφέρει το Politico.

«Η θέση μας σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις είναι σαφής», δήλωσε ο Τατάρ. «Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν μέχρι να αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς».

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης αποδέχθηκε πρόταση του ΟΗΕ για τριμερή στη Νέα Υόρκη

Ο Τατάρ υποστήριξε ότι «οι προθέσεις των Ελληνοκυπρίων είναι να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προσπαθήσουν να πιέσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά. Εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτά τα παιχνίδια», είπε.

«Ο Χριστοδουλίδης θα πρέπει να σταματήσει να κυνηγάει απατηλά όνειρα και να λάβει υπόψη του την πραγματικότητα στο νησί», είπε ο Τατάρ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αργά το Σάββατο δήλωσε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση του ΟΗΕ για τη συνάντηση της 13ης Αυγούστου, η οποία, όπως είπε, προέκυψε χάρη στις «επίμονες προσπάθειές μας» τόσο προς τον ΟΗΕ όσο και προς την ΕΕ.

Η απόρριψη της πρόσκλησης από τον Τατάρ «αποτελεί ένδειξη περιφρόνησης, πρώτα απ’ όλα για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αλλά ταυτόχρονα και για τη διεθνή κοινότητα, τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ και την ΕΕ», δήλωσε ο Χριστοδουλίδης στους δημοσιογράφους την Κυριακή.

«Αυτός που φαίνεται να είναι αδύναμος με τις θέσεις του, τις θέσεις που προβάλλει, είναι ο Τατάρ, ο οποίος φαίνεται να φοβάται ακόμη και να συζητήσει», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

CNN: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές μετά τις μαζικές διαδηλώσεις και 100άδες νεκρούς


Χρηματιστήρια: Πανικός στις διεθνείς αγορές – Μεγάλη «βουτιά» στην Ασία σε μετοχές και κρυπτονομίσματα


Καμπανάκι πολέμου: «Πιθανή μια επίθεση Ιράν- Χεζμπολάχ στο Ισραήλ τις επόμενες 24 ώρες» λένε οι ΗΠΑ


Σκάνδαλο υποκλοπών: Αδειλίνη και Ζήσης «μπάζωσαν» την έρευνα


Κύρτσος για ακρίβεια ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ΦΠΑ: 1 στα 4 ευρώ πάει στο κομματικό διαπλεκόμενο κράτος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter