Τούρκοι πολιτικοί κρατούμενοι στην Ελλάδα ζητούν δίκαιη δίκη – «Δεν είμαστε τρομοκράτες, αλλά μαρξιστές – λενινιστές»

Τούρκοι πολιτικοί κρατούμενοι στην Ελλάδα ζητούν δίκαιη δίκη – «Δεν είμαστε τρομοκράτες, αλλά μαρξιστές – λενινιστές»

Σε απεργία πείνας βρίσκονται από τις 6 Οκτωβρίου οι 11 πολιτικοί κρατούμενοι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε συνολικά 537 χρόνια κάθειρξη (33 έκαστος κατά συγχώνευση) με την κατηγορία της ένταξης στην «τρομοκρατική οργάνωση» DHKP-c (κατά την Τουρκία και τις ΗΠΑ), η οποία δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Η δίκη τους ξεκινά στις 16 Νοεμβρίου στο Εφετείο.

Πρόκειται για 2 γυναίκες και 9 άνδρες με καταγωγή από τη γειτονική χώρα που έχουν συλληφθεί στη χώρα μας κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ και της Τουρκίας, όπως δηλώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με την «ΕφΣυν», ανάμεσά τους είναι δημοσιογράφοι, συγγραφείς, ποιητές, συντελεστές ντοκιμαντέρ κατά του εμπορίου ναρκωτικών στην Τουρκία, αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες. Κανένας από τους συλληφθέντες δεν επιχείρησε να διαφύγει κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης.

Οι 11 συλληφθέντες απαιτούν μια δίκαιη δίκη στην Ελλάδα, σημειώνοντας σε επιστολή τους ότι:

«Δεν είμαστε “τρομοκράτες” – είμαστε μαρξιστές-λενινιστές επαναστάτες που αγωνίζονται για ανεξαρτησία ενάντια στον ιμπεριαλισμό, δημοκρατία ενάντια στον φασισμό, σοσιαλισμό ενάντια στον καπιταλισμό (…) ‘Εχουμε ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα σε διαφορετικές ημερομηνίες λόγω της φασιστικής τρομοκρατίας στην Τουρκία και της έλλειψης ασφάλειας της ζωής μας».

Οι Τούρκοι κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι παραπέμφθηκαν σε δίκη χωρίς στοιχεία, ενώ η πρωτόδικη απόφαση χαρακτηρίστηκε μεροληπτική, σημειώνοντας ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους λόγω ξυλοδαρμών μέσα στη δικαστική αίθουσα και απαίτηση συνέχισης της διαδικασίας παρά την αποχή των δικηγόρων τους.

Σε ανακοίνωσή της η «Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη» (ΚΕΔΔΑ) δηλώνει την αλληλεγγύη της στους 11, συντασσόμενη με το κύμα συμπαράστασης στους «άδικα καταδικασμένους πολιτικούς κρατούμενους, που έχει εκφραστεί με υπογραφές, ψηφίσματα, πορείες και κινητοποιήσεις», σύμφωνα με την «ΕφΣυν».

Documento Newsletter