Ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο αναχαιτίσθηκε και στη συνέχεια ερευνήθηκε στη Μεσόγειο από γερμανούς στρατιωτικούς στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής, η οποία έχει αναλάβει να ελέγχει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί σε βάρος της Λιβύης, μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μια γερμανική φρεγάτα, η οποία έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Irini, σταμάτησε χθες, Κυριακή, το βράδυ στα ανοικτά της Πελοποννήσου αυτό το τουρκικό πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν προς το λιβυκό λιμάνι Μισράτα.
Ένοπλοι στρατιώτες κατέβηκαν με σχοινιά στο πλοίο Rosalina-A από ένα ελικόπτερο, σύμφωνα με εντυπωσιακές εικόνες που μεταδόθηκαν από το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, και στη συνέχεια πήραν τον έλεγχο της γέφυρας.
Οι γερμανοί στρατιωτικοί ερεύνησαν το πλοίο όλη τη νύκτα, αλλά δεν βρήκαν παρά μπισκότα και μπογιά, υποστήριξε το Anadolu, σύμφωνα με το οποίο το πλοίο μετέφερε ανθρωπιστικό υλικό.
Το τουρκικό φορτηγό συνέχισε τον πλού του σήμερα το πρωί μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών, σύμφωνα πάντα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο.
Ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε σήμερα πως ο έλεγχος του Rosalina-A διακόπηκε χωρίς να ολοκληρωθεί, επειδή η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε στην αποστολή της ΕΕ ότι οι γερμανοί στρατιωτικοί παραβίασαν το διεθνές δίκαιο επειδή δεν περίμεναν να τους δώσει άδεια η Τουρκία για να επιβιβασθούν.
Βερολίνο: Προβληματική από πολλές απόψεις «η συμπεριφορά της Άγκυρας»
Για «από πολλές απόψεις προβληματική συμπεριφορά» της Τουρκίας έκανε λόγο πριν από λίγο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με το νέο επεισόδιο παρεμπόδισης ελέγχου τουρκικού πλοίου στα ανοιχτά της Λιβύης. Η εκπρόσωπος τόνισε ότι η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας -συμπεριλαμβανομένων και τέτοιων περιστατικών – βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας «έχει καταστήσει σαφές ότι αισθανόμαστε την συμπεριφορά της Τουρκίας από πολλές απόψεις ως προβληματική. Αυτό το θέτουμε τακτικά στην Τουρκία», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Αντρέα Ζάσε, δεν θέλησε ωστόσο, όταν ρωτήθηκε σχετικά, να εκφραστεί σε ό,τι αφορά «το νόημα της συμμετοχής της Τουρκίας» στο ΝΑΤΟ. «Πρέπει όμως να επαναλάβουμε ότι πήραμε πολλές φορές θέση σχετικά με την συμπεριφορά της Τουρκίας», τόνισε η κυρία Ζάσε, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη αντίδραση του Βερολίνου, δήλωσε: Δεν μπορώ να κάνω εικασίες, αλλά μπορώ να σας πω ότι συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Και εκεί σίγουρα θα τεθούν και περιστατικά αυτού του είδους».
Αναφερόμενη συγκεκριμένα στο χθεσινό περιστατικό, που γνωστοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα από το περιοδικό «Der Spiegel», η εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση «το αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά» και υπενθύμισε ότι και στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη «καταστήσαμε επανειλημμένα σαφές ότι περιμένουμε από όλους τους συμμετέχοντες να τηρούν το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη – και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Τουρκία». «Όλοι θα κριθούν – συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», τόνισε η κυρία Ζάσε και διευκρίνισε ότι στο χθεσινό επεισόδιο «έγιναν όλα σύμφωνα με τις διαδικασίες», εκφράζοντας την ανησυχία της ότι «υπάρχουν γενικά τέτοιες περιπτώσεις, ότι υπάρχει υποψία για διάφορες χώρες ότι στέλνουν λαθραία όπλα στην Λιβύη». Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι «βλέπουμε και μια αποτρεπτική επίδραση της επιχείρησης «ΙRΙΝΙ» και ότι η ισχυρή παρουσία των πλοίων στην Μεσόγειο δείχνει ότι αυτή η επίδραση φέρει αποτελέσματα», σημείωσε η εκπρόσωπος.
Από την πλευρά του υπουργείου ‘Αμυνας, ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Τιλς, εξηγώντας την διαδικασία που προβλέπεται για τον έλεγχο στο πλαίσιο της αποστολής «IRINI», ανέφερε ότι η φρεγάτα «Αμβούργο» έλαβε εντολή από την ηγεσία της αποστολής να ελέγξει το πλοίο «Rosaline A», με την υποψία για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη. «Η εντολή για την επιβίβαση δόθηκε από την ηγεσία της αποστολής «ΙRΙΝΙ». H φρεγάτα είναι απλώς το μέσο που υλοποιεί την εντολή επιτόπου. Δεν αποφασίζεται στην φρεγάτα ποιο πλοίο θα ελεγχθεί», διευκρίνισε ο κ. Τιλς και πρόσθεσε ότι η διαδικασία προβλέπει την συγκατάθεση του κράτους, του οποίου την σημαία φέρει το υπό έλεγχο πλοίο. «Εάν δεν υπάρξει απόρριψη εντός συγκεκριμένου διαστήματος περίπου τεσσάρων ωρών, αυτό θεωρείται σιωπηρή συγκατάθεση. Από όσο γνωρίζουμε, ακριβώς έτσι έγινε χθες», τόνισε ο κ. Τιλς και επισήμανε ότι η Τουρκία δήλωσε εκ των υστέρων την αντίθεσή της στον έλεγχο, ο οποίος και διεκόπη άμεσα. Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι κατά την επιβίβαση των γερμανών στρατιωτών στο πλοίο από ελικόπτερο, το πλήρωμα ήταν απολύτως συνεργάσιμο, ενώ έως και την διακοπή της έρευνας δεν εντοπίστηκε απαγορευμένο εμπόρευμα.
Διαβάστε επίσης: Η Άγκυρα εμπόδισε τον έλεγχο ύποπτου τουρκικού πλοίου από γερμανική φρεγάτα στα ανοιχτά της Λιβύης
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ