Τουρκική πρεσβεία σε Ουάσιγκτον: Το Ορούτς Ρέις ξεκίνησε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκική πρεσβεία σε Ουάσιγκτον: Το Ορούτς Ρέις ξεκίνησε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Mε διαδοχικά της tweets η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανατρέπει άρδην τις εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας ότι οδεύουμε προς αποκλιμάκωση της έντασης, αφού ουσιαστικά ανακοινώνει οως το πλοίο Ορουτς Ρεις ξεκίνηση σεισμικές έρευνες.

Συγκεκριμένα, με διαδοχικές threads η πρεσβεία της Τουρκίας στις ΗΠΑ μιλά για έρευνες στην «ηπειρωτική υφαλοκηρπίδα της Τουρκίας» και για «κυριαρικά δικαιώματα που απορρέρουν από το διεθνές δίκαιο». Μάλιστα η τουρκική πλευρά που “μεταφράζει” κατά το δοκούν το διεθνές δίκαιο, ισχυρίζεται ότι   “τα νησιά αγνοούνται ή έχουν περιορισμένη επίδραση στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων εάν η παρουσία τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση ή εάν υπάρχουν άλλες ειδικές / σχετικές περιστάσεις”.

Να σημειωθεί πως λίγη ώρα νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε μεταδώσει πως “η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πλοίων δείχνει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία” και πως “σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει και όπως έγινε γνωστό έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους”.

Η πρεσβεία της Τουρκίας στις ΗΠΑ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Το τουρκικό πλοίο OruçReis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της.

Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η περιοχή ερευνών βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της με βάση το νησί του Καστελόριζο.

Πιστεύοντας ότι ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία, αλλά 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων είναι απαράδεκτη. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο.

Το Καστελόριζο ​​δεν μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα ​​από τα χωρικά του ύδατα και να δημιουργήσει μια διακοπή στην παράκτια προβολή της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την εγγύτητά της με την Τουρκία.

Είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί των Ελλήνων και της Κύπρου που αποσκοπούν στον περιορισμό της Τουρκίας για δικαιοδοσία σε μια στενή θαλάσσια περιοχή, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι τα νησιά αγνοούνται ή έχουν περιορισμένη επίδραση στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων εάν η παρουσία τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση ή εάν υπάρχουν άλλες ειδικές / σχετικές περιστάσεις.»

Να σημειωθεί ότι η τουρκική πλευρά παρουσιάζει και χάρτη όπου δείχνει πώς θα κινηθεί το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter