Τουρκικά ΜΜΕ: Το Ισραήλ πληρώνει τη Google για χειραγώγηση αποτελεσμάτων αναζήτησης

AP Photo/Adel Hana

Η ισραηλινή κυβέρνηση πληρώνει τη μηχανή αναζήτησης Google, ώστε να χειραγωγήσει τα αποτελέσματα αναζήτησης, τη στιγμή που η χώρα δικάζεται στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) για διάπραξη γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, μετά από πρωτοβουλία της Νότιας Αφρικής.

Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, σημειώνοντας ότι όταν γίνεται αναζήτηση με τις λέξεις – κλειδιά «ICJ υπόθεση Ισραήλ», εμφανίζεται στο επάνω μέρος της σελίδας μια διαφήμιση που αναφέρει ότι ο ισχυρισμός της Νότιας Αφρικής είναι «άνευ σημασίας».

Όταν η ίδια αναζήτηση με τις ίδιες λέξεις – κλειδιά πραγματοποιείται σε διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης, συγκεκριμένα το Google Chrome, μια άλλη διαφήμιση με τίτλο «Υπόθεση της ΝΑ κατά του Ισραήλ – Σταθείτε στο πλευρό μας» εμφανίζεται στην κορυφή της σελίδας, με μια διεύθυνση URL που κατευθύνει τον αναγνώστη σε ιστότοπο της ισραηλινής κυβέρνησης.

Μια σύντομη περιήγηση εμφανίζει αποτελέσματα βίντεο από το YouTube, που αναφέρουν ότι «Το Ισραήλ κατηγορεί τη Νότια Αφρική για διαστρέβλωση της αλήθειας στο ICJ» και «Η Γερμανία παρεμβαίνει για λογαριασμό του Ισραήλ στην υπόθεση «γενοκτονίας» της Νότιας Αφρικής στο ICJ».

Η ίδια αναζήτηση που έγινε σε πρόγραμμα περιήγησης με πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων, δεν εμφανίζει τις διαφημίσεις του Ισραήλ, αλλά τοποθετεί τα βίντεο που αναφέρονται παραπάνω στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Υπενθυμίζεται, ότι η Νότια Αφρική κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράτει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη στρατιωτική του επίθεση.

Ζήτησε επίσης προσωρινά μέτρα από το δικαστήριο για την προστασία του παλαιστινιακού λαού, μεταξύ άλλων καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις.

Διαβάστε επίσης: Ραγδαίες εξελίξεις: Σταματά τις διελεύσεις μέσω Ερυθράς Θάλασσας η Shell λόγω Χούθι

Μέση Ανατολή: Σε περιφερειακή σύγκρουση διαρκείας εξελίσσεται η ένταση στην περιοχή