Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο στην Τουρκία έτριβαν τα χέρια τους από τη χαρά. Οι προκρατήσεις από τη Γερμανία για τη σεζόν είχαν ξεπεράσει το 300%. Η χώρα βρίσκονταν στην κορυφή των προτιμήσεων και για λόγους που σχετίζονται με την συνεχή υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Αλλά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία υπάρχει σκεπτικισμός που γίνεται εμφανής σε τουριστικές περιοχές, όπως την Αττάλεια. Τα γκρουπ των τουριστών που έρχονται από τη Ρωσία, ακολουθούμενα από τη Γερμανία και την Ουκρανία, είναι λιγότερα. Η τουριστική περίοδος με απαρχή το Πάσχα δεν ξεκινά υπό ευνοϊκούς οιωνούς.
Ευέλικτοι όροι ακύρωσης
Η θερμοκρασία στην Αττάλεια είναι αυτήν την εποχή γύρω στους 23 βαθμούς. Δεν κάνει ζέστη για κολύμπι, αλλά δεν είναι και ο χιονιάς που ξέσπασε στη Γερμανία αιφνιδιαστικά τέλος Μαρτίου. Ο κόσμος κάθεται σε καφέ με κοντομάνικα και πίνει το παραδοσιακό τουρκικό τσάι. Στα τραπέζια δεν υπάρχει πια το αντισηπτικό, στα ξενοδοχεία είναι στρωμένος και πάλι ο μπουφές, επί πανδημίας ο σερβιτόρος έφερνε τα πιάτα στο τραπέζι. Ο Ντενίζ Ουγκούρ έχει την ταξιδιωτική εταιρεία Bentour και είναι από τους κορυφαίους τουριστικούς πράκτορες στην Τουρκία. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας οι άνθρωποι θέλουν επιτέλους και πάλι να ταξιδέψουν.
Και για να τους παρακινήσει και πάλι να κάνουν προκράτηση, υιοθέτησε ένα ευέλικτο τρόπο με επιπλέον 29 ευρώ ανά κράτηση. Με αυτό οι πελάτες του μπορούν να ακυρώσουν πιο ευέλικτα. «Σε μια ασφάλεια ακύρωσης του ταξιδιού προβλέπονται πάντα λόγοι, όπως ασθένεια, την οποία πρέπει να επιβεβαιώσει γιατρός, δεν αρκεί η αναφορά μόνο του λόγου. Στην δική μας περίπτωση δεν χρειάζεται καθόλου λόγος». Θεωρητικά ο πελάτης μπορεί να κάνει κράτηση σε άλλο πρακτορείο, εάν βρει φτηνότερη τιμή, αλλά ο Ντενίζ Ουγκούρ το θεωρεί απίθανο.
«Περιμένουμε δύσκολες στιγμές»
«Οι τιμές των πτήσεων αυξάνονται λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας, αν και ο επίναυλος καυσίμου είναι ακόμη εντός των ορίων, γύρω στα 30 ευρώ το άτομο. Αλλά εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ξενοδοχείων, τις διαπραγματευόμαστε παραδοσιακά πάντα σε ευρώ». Ο Μουσταφά Γιλμίζ είναι ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου τριών αστέρων Selenium, στην πόλη Σιντέ, 96 χιλιόμετρα ανατολικά της Αττάλειας. «Οι δικές μας τιμές έχουν μείνει οι περσινές, Αλλά οι προμηθευτές μας λόγω του πληθωρισμού θα τις ανεβάσουν, περιμένουμε πιο δύσκολες στιγμές».
Προς το παρόν οι συνεργάτες του μαζεύουν πορτοκάλια από τα δέντρα, οι ποσότητες φτάνουν για τη χαμηλή σεζόν. Αλλά για το τι θα γίνει την κύρια σεζόν, δεν τολμά να κάνει προγνωστικά. Για το Πάσχα υπολόγιζε κρατήσεις στο 70%, στην πραγματικότητα θα έρθουν οι μισοί. Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί ακύρωσαν, όπως και μερικοί Γερμανοί. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι θέμα και ανάμεσα στους τουρίστες που ήρθαν στην Αττάλεια για τις πασχαλινές τους διακοπές. Το κλίμα δεν αποπνέει αισιοδοξία, αλλά η ελπίδα για έναν προσοδοφόρο τουρισμό μετά το πλήγμα της πανδημίας πεθαίνει τελευταία.
Πηγή DW / Κάριν Ζεντς – Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου