Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ενάντια στις παράνομες, όπως τις χαρακτηρίζει, προφυλακίσεις των συμπροέδρων του για κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία.
Τον περασμένο Νοέμβριο οι συλλήψεις του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και της Φιντέν Γιουκσεντάγ προκάλεσαν την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας για την ευρείας κλίμακας καταστολή – σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ενάντια σε αντιπολιτευόμενες φωνές που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές.
Οι συλλήψεις έχουν αφήσει το δεύτερο τη τάξει κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο τουρκικό κοινοβούλιο που εκφράζει την κουρδική μειονότητα της χώρας χωρίς την εκλεγμένη ηγεσία της, ενώ έχει ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου για την επικύρωση του νέου Συντάγματος, βάσει του οποίου ενισχύονται οι εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το HDP, που καλεί τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν «Όχι» στην αναθεώρηση, τονίζει ότι περίπου 5.000 μέλη του κόμματος του τελούν υπό κράτηση.
«Η συνεχιζόμενη προφυλάκιση των συμπροέδρων του HDP… συνιστά μια παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα σε ελεύθερες εκλογές», υπογράμμισε το φιλοκουρδικό κόμμα με ανακοίνωση του.
«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς η Τουρκία οδεύει προς την διεξαγωγή δημοψηφίσματος», πρόσθεσε.
Οι εισαγγελικές αρχές ζητούν ποινές κάθειρξης έως 142 ετών σε βάρος του Ντεμιρτάς και έως και 83 ετών στη Φιντέν Γιουκσεντάγ, η οποία συμπροεδρεύει με τον Ντεμιρτάς.
Κατηγορούνται μεταξύ άλλων για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνηση βίας και τρομοκρατική προπαγάνδα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τον περασμένο μήνα.
Ο πρόεδρος Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση κατηγορούν τα στελέχη του HDP ότι ανήκουν ή στηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Το κόμμα αρνείται ότι είναι η πολιτική βιτρίνα της οργάνωσης η οποία που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Τουρκία αποτελεί ένα από τα 47 κράτη–μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ).
Μόλις πριν ένα χρόνο το ΕΔΑΔ απέρριψε αίτημα που καλούσε για τερματισμό της επιβολής 24ωρων απαγορεύσεων κυκλοφορίας στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι, παρόλο που τόνισε ότι η Άγκυρα πρέπει να εγγυηθεί την πρόσβαση για την παροχή ιατρικής περίθαλψης.