Τουρκία: Σχέδιο παραγωγής 300 μαχητικών ΚΑΑΝ – Ανησυχία μετά τις πληροφορίες για δημιουργία σταθμού της Μοσάντ στην Κύπρο

Τουρκία: Σχέδιο παραγωγής 300 μαχητικών ΚΑΑΝ – Ανησυχία μετά τις πληροφορίες για δημιουργία σταθμού της Μοσάντ στην Κύπρο

Αποκαλύψεις για τα εξοπλιστικά σχέδια της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, καθώς η γειτονική χώρα φέρεται ότι σχεδιάζει την παραγωγή 300 μαχητικών αεροσκαφών ΚΑΑΝ.

Το μαχητικό που κατασκευάζει η TAI (Turkish Aerospace Industries) φιλοδοξεί να αποτελέσει την εναλλακτική επιλογή της Άγκυρας για αεροσκάφος με χαρακτηριστικά 5ης γενιάς, μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35 το 2019, εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών S-400.

Διαβάστε επίσης: Επίδειξη ισχύος από την Τουρκία: Παρθενική πτήση για το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος «KAAN» (Video)

Πριν από μερικούς μήνες, η Τουρκία πραγματοποίησε επιτυχημένη πτητική δοκιμή από την αεροπορική βάση Μούρτεντ στα βόρεια της Aγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρθενική πτήση είχε διάρκεια 13 λεπτών. Από την απαγκίστρωση και καθ’ όλη τη διάρκεια της σύντομης πτήσης του, το ΚΑΑΝ συνοδευόταν για λόγους ασφαλείας από δύο τουρκικά F-16 που παρατηρούσαν τη συμπεριφορά του στον αέρα.

«Στο πρώτο στάδιο, σχεδιάζουμε να παράγουμε πάνω από 100 KAAN για την τουρκική πολεμική αεροπορία. Στόχος μας είναι να παράγουμε τουλάχιστον αυτόν τον αριθμό και για φιλικές και συμμαχικές χώρες. Επί του παρόντος, υπάρχουν χώρες που ενδιαφέρονται σοβαρά για το KAAN» σημείωσε ο Μεχμέτ Ντεμίρογλου, γενικός διευθυντής της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Ο Ντεμίρογλου πρόσθεσε επίσης ότι «μάλλον, δεν θα έκανα λάθος αν έλεγα ότι θα συνεργαστούμε μαζί τους και θα παράγουμε 150 KAAN για αυτές, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες τους.

Τα επόμενα χρόνια, μπορώ να πω ότι σχεδιάζουμε να παράγουμε συνολικά 250-300, με την προϋπόθεση ότι θα καλύψουμε πρώτα τις ανάγκες των δικών μας αεροπορικών δυνάμεων. Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για το KAAN από 4-5 χώρες.

Το ενδιαφέρον αυτό έγινε ακόμη πιο ορατό μετά την πρώτη πτήση. Το γεγονός ότι ο Υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Καλίντ Μπιν Σαλμάν, ήρθε στην TAI και ενδιαφέρθηκε σοβαρά και λεπτομερώς για τα προγράμματά μας, και ιδιαίτερα για το KAAN, αποτελεί ένδειξη αυτού. Υπάρχουν και άλλες χώρες που ενδιαφέρονται επίσης για το KAAN με αυτόν τον τρόπο».

Ανησυχία στην Τουρκία για τα περί δημιουργίας βάσης της Μοσάντ στην Κύπρο

Εντωμεταξύ, ανησυχία έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η πληροφορία ότι η ισραηλινή Μοσάντ ενδέχεται να δημιουργήσει σταθμό στην Κύπρο. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης:

Turkiye: «Ο σιωνιστικός κίνδυνος είναι πάνω μας! Η Μοσάντ στη “Νότια Κύπρο”»

HABER 7: «Τεράστιος κίνδυνος δίπλα μας. Αποκαλύφθηκε πως οι ελληνοκύπριοι έδωσαν άδεια δημιουργίας σταθμού της Μοσάντ»

Ulusal (Τηλεοπτικό δίκτυο) : «Γνωρίζουμε πως η νότια Κύπρος (Κυπριακή Δημοκρατία) μετατράπηκε σε στρατιωτική βάση του Ισραήλ για τις επιθέσεις στην Παλαιστίνη και στον Λίβανο. Τώρα αποκαλύφθηκε πως οι ελληνοκύπριοι έδωσαν άδεια για τη δημιουργία βάσης της Μοσάντ στο νησί. Αυτό αποκάλυψαν Γάλλοι πράκτορες στην εφημερίδα Le Figaro που δήλωσαν ότι το Ισραήλ έχει στόχο να εξαπλώσει τον πόλεμο σε όλη τη Μεσόγειο.»

Διαβάστε επίσης:

Ζαχάροβα: Το νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο επλήγη από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Ουκρανία

Tagesspiegel: «Μία από τις πιο καταστροφικές επιθέσεις στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου»

Κύμα καύσωνα στο Τόκιο: Άγγιξε τους 40 βαθμούς – Έξι νεκροί από θερμοπληξία

Η σφαγή στη Γάζα συνεχίζεται: «Σοκαρισμένος» ο ΟΗΕ από τις νέες εντολές εκκένωσης του Ισραήλ

Αλβανία: Μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Αργυροκάστρου κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα (Video)

Παρίσι: Ο δήμος λέει «όχι» στην εξέδρα του Σηκουάνα για τα ιπτάμενα ταξί στους Ολυμπιακούς Αγώνες (Video)

Τζο Μπάιντεν: Αυτοί είναι οι Δημοκρατικοί που θέλουν να αποσυρθεί – Οι παρασκηνιακές διεργασίες

Γαλλία: Ο Μακρόν ελπίζει σε μια νέα «κεντρώα» πλειοψηφία διασπώντας την Αριστερά;

Politico: Ο Βίκτορ Όρμπαν αυτοανακηρύσσεται προκλητικά «πρόεδρος της Ευρώπης»!

Ο Τραμπ πήρε ασυλία και ο Μπάιντεν… παράταση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter