Τουρκία: Στο «κόκκινο» τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας

Τουρκία: Στο «κόκκινο» τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη γειτονική χώρα, τα νέα για την οικονομία της δεν είναι καλά. Σύμφωνα με δελτίο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας εισήλθαν σε αρνητικό πεδίο, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης για ξένο νόμισμα λόγω της αβεβαιότητας που περιβάλει το μέλλον της τουρκικής λίρας.

Αβεβαιότητα για τη λίρα

Η ζήτηση για συνάλλαγμα εκτοξεύτηκε πριν από τον πρώτο γύρο, αφού φυσικά και νομικά πρόσωπα ανέμεναν μεγάλη πτώση της λίρας μετά τις εκλογές. Η αξία του τουρκικού νομίσματος έχει πέσει κατά 44% το 2021, και 30% το 2022, «ροκανίζοντας» ολοένα και περισσότερο την αγοραστική δύναμη των τούρκων πολιτών. Κι αυτό σε ένα περιβάλλον τερατώδους πληθωρισμού που πλήττει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οδηγώντας στη φτωχοποίηση μεγάλα τμήματα των Τούρκων, οι οποίοι αναγκάζονται να ζουν από τα επιδόματα του Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος, με την ανορθόδοξη, κατά τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα, χαλαρή νομισματική πολιτική που αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να ακολουθήσει, δίνει αέρα στα πανιά του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το σημείωμα της Τράπεζας της Τουρκίας (ΤτΤ) για τα συναλλαγματικά αποθέματα, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια σημαντική πτώση, αφού από την αρχή του 2023, η πτώση άγγιξε τα 27 δισ. δολάρια. Στην τελευταία ανακοίνωση της ΤτΤ φαίνεται ότι από τα 2,325 δισ. δολάρια που  είχε απόθεμα η Τουρκία, πέφτει στα -151 εκατομμύρια, που είναι το χαμηλότερο σημείο εδώ και 21 χρόνια, από το Φεβρουάριο του 2002. Αν κανείς υπολογίσει τα εκκρεμή swaps σε συνάλλαγμα, που ήταν της τάξης των £33,5 δισ. την περασμένη Τετάρτη, τα αποθέματα πέφτουν ακόμα περισσότερο.

 

Καθησυχαστικός ο τούρκος πρόεδρος

Πριν από δυο μέρες ο Ερντογάν έσπευσε να καθησυχάσει το κοινό, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, για την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος, ωστόσο υπονόμευσε ο ίδιος το επιχείρημά του λέγοντας ότι οι χώρες του Κόλπου έχουν σπεύσει να χορηγήσουν ένεση ρευστότητας στην κεντρική τράπεζα! H Άγκυρα έχει εξασφαλίσει τα τελευταία χρόνια συμφωνίες για swap συναλλάγματος με μια σειρά από αραβικές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, ενώ έχει συνάψει συμφωνίες και με την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Τα ξένα κεφάλαια που εικάζεται ότι εισήλθαν στα ταμεία της κεντρικής τράπεζας στόχο έχουν τη μείωση της εκροής των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Παράλληλα, αντί για συμφωνίες swap συναλλάγματος με ξένους επενδυτές, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προτίμησε πρόσφατα λογαριασμούς depo, οι οποίοι περιλαμβάνουν δολάρια ή ευρώ που εισέρχονται στο σύστημα αντί για τα τοπικά νομίσματα.

Documento Newsletter